banner4
01.11.2019, 15:12

Yargı Reformu Yeşil Pasaport

Yeşil pasaport kamu hizmeti yapanlara tanınan bir hak. Belirli sürelerde devlet hizmeti yapanlara veriliyor.

Yeşil pasaportu olan vize alma işlemi yapmadan doğrudan yurtdışına çıkabiliyor. Çünkü yeşil pasaport sahiplerini devlet tekeffül ediyor. Bu güvenilir bir kişidir ve yabancı ülkelerdeki her türlü eylemi Türkiye Cumhuriyetinin teminatı altındadır.

Yeşil pasaport belirli bir süre devlet memurluğu yapanlara verilen bir pasaport. Birkaç yıl önce ülkeye döviz kazandıran ihracatçılara da böyle bir imkân tanınmışsa da yeşil pasaportun temelinde devlet memuriyeti hizmetinde bulunmak esastır. Memurların yurtdışına çıkarken, devlet hizmetinde geçirdikleri süregözönüne alınarak başka yabancı ülkeler nezdinde devletin tekeffül etmesi anlamına gelir.

2- Yargı reformu ile meslekte on beş yıllık avukatlara yeşil pasaport verilmesi kanunlaştı.

Avukatlara pasaport verilmesine bir itirazımız yok. Sorun hukukçu olduğu halde noterlere yeşil pasaport verilmemesinde yatıyor.

Adalet Bakanlığı tarafından atanan,denetlenen,izin kullanan,sicil alıp meslekte yükselmelerle kamu hizmeti yapan noterleri buna dâhil etmemek yargı reformunu genel ilkelerden uzaklaştırmıştır. 

Yasalar genel ilkeleri düzenler ve yasanın aradığı şartları taşıyanlara tanıdığı hakları kanunla vermek zorundadır. Oysa bu yasayla ‘serbest meslek’ olan avukatlara yeşil pasaport vermeyi düzenlemiştir. Böylece yeşil pasaportla,vize isteyen ülkeler nezdinde meslek mensuplarını ödüllendirmeyi amaçlamıştır.

3- Noterler,Adalet Bakanlığının denetim ve gözetimi altında kamu hizmeti vermektedir. Yasada memurlar için aranan şartlardan devletten maaş almak dışında yeşil pasaport almak için bütün şartları taşımaktadır. Noterlik Kanununa göre ‘Noterlik bir kamu hizmetidir.’ Bu hizmet hükümetin önem verdiği bir alan olduğu için Nöbetçi Noterlik uygulaması bile başlatmıştır. Hükümetin halkı memnun eden icraatları arasında sayılan bu uygulamayı Adalet Bakanlığı ‘müjde!’ başlığı altında açıklamalarla duyurmuştur.

Nöbetçi noterlik uygulamasından memnuniyet hükümete de her kanaldan ulaşmaktadır.

Buna rağmen noterlere yeşil pasaport verilmesi yönünde Yargı Reformuna madde konulmaması büyük bir eksikliktir. Bugüne kadar Noter Meslek Birliğinin talepleri ‘avukatlar buna itiraz eder, sayıları yüzbinleri bulan avukatlara yeşil pasaport vermek devleti büyük bir sorumluluk altına sokar’ gerekçesi ileri sürülmüştü.

Üstelik avukatlara ve KHK’lılara pasaport verilmesine yönelik düzenleme,  İçişleri bakanlığının onayına bağlanarak keyfi karar verilmesi şartına bağlanıyor. Pasaport verilmesinin yasayla ilgili meslek mensuplarına tanınan bir hak olmaktan çok, muhalefet etmemeye dayalı bir ödül olması sorunlu bir düzenlemedir.

Halen kamu hizmeti yapan 500 noteri Yargı Reformu ile avukatlara tanınan bu haktan mahrum etmek, hükümetin reformla ulaşmak istediği amaçtan uzaklaştırmış, muhalefeti sus payı anlamı kazanmasına yol açmıştır.

Bu izlenimi silmek hukukçu olan noterlere de (ki sayıları en fazla 500 kişi) yeşil pasaport hakkı tanımakla mümkündür.

Yorumlar (1)
Suzan Çal 5 yıl önce
Hoşgeldiniz Mustafa Hocam.
Yazılarınızla bizleri mutlu ettiniz.
12
az bulutlu