banner4
08.10.2021, 16:40

VALİ NAİM CÖMERTOĞLU

1929’da Malatya/Arapkir’de dünyaya gelmiştir.

Lise eğitimini Elazığ Lisesinde, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye’de) tamamlamıştır.

1950 yılında Maiyet Memuru olarak başladığı memuriyetinde, ülkemizin değişik ilçelerinde kaymakamlık, Mülkiye Müfettişi, Kırklareli, Kahramanmaraş, İçel, Eskişehir ve Malatya’da Vali olarak görev yapmıştır.

Yıl 1986’dır ve Naim Cömertoğlu Malatya Valisidir.

Başbakan rahmetli Turgut Özal Malatya’ya gelmiştir ve parti otobüsünün üzerinden miting alanındaki halka hitap edecektir.

Başbakanı karşılamaya gelenler arasında doğal olarak ilin valisi rahmetli Vali Naim Cömertoğlu da vardır.

Başbakanın içinde bulunduğu parti otobüsü miting alanına ulaştığında, Başbakan rahmetli Turgut Özal, valiyi de parti otobüsüne, yanına çağırır. 

Ancak Vali ‘’Efendim, ben devletin valisiyim, orada olmam uygun olmaz’’ dese de, Başbakan rahmetli Turgut Özal ısrar eder ve Vali Cömertoğlu’nu da yanına alır. Birlikte otobüsün üzerine çıkarlar.

Turgut Özal kısa boylu olduğu için uzaktan kalabalık tarafından yeterince görülememektedir.

Miting alanını dolduranlar hep bir ağızdan bağırmaya başlarlar: ‘Çök Çök Çök!’ Başbakan ve ANAP Genel Başkanı Turgut Özal’ın yanındakiler çökecekler ki kalabalık Başbakan Turgut Özal’ı rahatça görebilsin.

Özal durumu kavrar ve o da orada bulunanlara “çök, çömel” diye talimatlar verir.

Herkes çöker, çökmeyen sadece Vali Naim Cömertoğlu’ dur.

Özal seslenir, ‘’Vali bey sen de çök, çömel şuraya da, halk beni rahatça görsün!”.

Malatya Valisi Naim Cömertoğlu cevap verir: “Sayın Başbakanım ben Devletin Valisiyim. Vali çökmez, Vali çömelmez. Vali çökerse, devlet çöker. İzin verirseniz ben aşağıya ineyim” der. Ve Başbakanın cevabını beklemeden iner. 

Malatya Valisi Naim Cömertoğlu’ nun bu sözleri mikrofondan tüm alana yayılır.

Malatya Valisinin devleti önceleyen bu davranışı ulusal basında yer alır. Yer alır almasına da, Başbakan Turgut Özal, bir süre sonra Malatya Valisi Naim Cömertoğlu’nu merkeze aldırtır. Aralık 1986’dan itibaren Merkez Valisidir artık.

2013 yılında gazetelerde bir ölüm ilanı çıkar: “Kırklareli, Kahramanmaraş, Mersin, Eskişehir ve Malatya'da uzun yıllar yaptığı valilik süresi boyunca her zaman hükümetlerin değil, devletin valisi olan Naim Cömertoğlu'nu kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz…”

Evet, bürokratik geleceğini değil, devlet ciddiyetini ve devletin teamüllerini esas alan Vali Naim Cömertoğlu, tarihe kalıcı bir not düşerek bu fani hayattan ebedi âleme 30 Nisan 2013 Salı akşamı 84 yaşında ilken göç etmiştir.

Bu vesileyle hem eski  Cumhurbaşkanlarımızdan Sn Turgut Özal’a, hem de Vali Naim Cömertoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun.

Herşeyin ve Herkesin “Bir varmış, bir yokmuş” olduğu bu fâni dünyada, “Bâki Kalan Bu Kubbede Hoş Bir Sada İmiş (BÂKÎ)”..

Yorumlar (1)
Yaşar Çiftçi/Kimya Yüksek Mühendisi 3 yıl önce
Devlet terbiyesiyle yetişen liyakat usulü atanan milleti ve devletine kendini adamış insandan valide böyle olur Saygıdeğer Müsteşarım en kötü şey partili devlet memuru maalesef
12
az bulutlu