banner4
16.10.2023, 08:44

TARSUSLU ADİLE HALA (ADİLE ÇAVUŞ)

Milli Mücadelede kahramanlıkları dillere destan kadın mücahitlerimizden birisi olan Adile Hanım 1870 yılında Tarsus'ta doğmuştur. 

1919 yılında Fransızlar Çukurova’yı işgal ederler ve halka türlü zulümler yapmaya başlarlar. 

İşte böyle bir atmosferde, Adile Hala vatan savunmasının erkeği kadını olmaz diyerek Kuvay-ı Milliye’ye katılır. O sırada 49-50 yaşlarındadır üstelik.

Adile Hala yada Adile Çavuş (bazı kaynaklarda Onbaşı olarak da geçmektedir), Çukurova'nın Fransız işgalinden kurtulması için 1919 yılında eline silah alarak Kuva-i Milliye saflarına katılmış, emrindeki 10 kişilik müfrezesiyle birlikte her muharebede en ön safta erkeklerle beraber savaşmıştır.

Tarih 17 Mart 1923’tür. Tarsus’ta hareketli bir gün yaşanmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Paşa Tarsus’a gelmiştir.

Paşa İstasyon'dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürür. O'nu görmek için sabahtan itibaren yolları dolduran Tarsusluların arasından neşe ile selamlar vererek ilerler. O sırada ansızın bir olayla karşılaşır.

Milli Mücadele'deki çete giysili bir kadın, Atatürk'ün yolunu keserek ayağına kapanır. Ve bağırarak:
“Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!" der.

Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında cephelerde çarpışmış olan Adile Çavuş olduğunu fısıldarlar.

Mustafa Kemal Paşa, bu güneşten yüzü yanmış, elleri nasırlı kadının elinden tutup ayağa kaldırır ve ona şöyle der:

“Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın."

Adile Onbaşı anıları ile beraber yaşamıştır. Öldüğü güne kadar milis üniformasını sırtından çıkarmaz. Her milli bayramda yine milli mücadelede giydiği kıyafetlerle törenlere katılır ve 1948 yılında 78 yaşında hayata gözlerini yumar.

Tarsus’ta Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Tarsus’a gelişinde eğilip ayaklarını öpmeye çalıştığı ânı canlandıran bir anıtı yapılmıştır.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu