banner4
24.01.2022, 09:59

SABİHA RİFAT GÜRAYMAN

Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisidir.

1910’da, bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Manastır’da dünyaya gelmiştir.

Babası Osmanlı Subaylarından birisi olan küçük Sabiha’nın çocukluk yılları, o yıllarda dünyanın ve Osmanlı imparatorluğunun içinde bulunduğu savaşlar, yokluklar vb nedenlerle oldukça sıkıntılı geçmiştir.

İlköğretimini Beşiktaş Esma Sultan İlkokulunda, orta okulu 1925’te Nişantaşı Kız Ortaokulunda, 1927’de başladığı Liseyi de İstanbul Kız Lisesinde okumuş ve bugünkü adı İTÜ olan İstanbul Yüksek Mühendis Mektebinde başladığı üniversite eğitimini de 1933’te 23 yaşında iken tamamlayarak Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi olarak mezun olmuştur.

Üniversite yıllarında voleybol sporuyla iştigal etmiş, o yıllarda kadın voleybol takımı olmadığından, Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımında oynamış ve takımın kaptanlığını da yapmıştır.

Mühendislik çalışma hayatının çok önemli kısmını Bayındırlık Bakanlığında geçirmiş, ülkemizin değişik yerlerinde, birçok hükümet konağı ve okul gibi resmî binaların yapımında görev almıştır.

Anıtkabirin yapımı sırasında, kontrol şefi Ekrem Demirtaş’ın 29 Aralık 1945’te görevinden ayrılmasıyla yerine Sabiha Hanım atanmıştır. Anıtkabirin Hürriyet Kulesinde bir fotoğrafı sergilenmektedir.

Ankara’nın Beypazarı İlçesinde “Kemer Köprüsü”nün inşaatında da görev yapması nedeniyle, bu köprü “Kız Köprüsü” olarak isimlendirilmiştir.

1998 yılından sonra kullanımına gerek kalmayan bu kemer köprü, 2018 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescili yapılarak koruma altına alınmıştır.

1939’da Mühendis Remzi Gürayman ile evlenmiştir.

Memuriyetinin sonlarına doğru Milli Eğitim Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Başkanlığı’nda Teknik Müşavir kadrosunda görev yapmış ve 1963’te emekli olmuştur.

1993’te eşinin vefatından sonra yerleştiği İzmir’de 04 Ocak 2003’te vefat etmiştir. İzmir Bayraklı Doğançay mezarlığında medfundur.

Çocuğu olmayan Sabiha Rifat Gürayman, vefatından önce tüm servetini, mühendislik eğitimi aldığı İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı'na ve Fevzi Akkaya Temel Eğitim Vakfı'na bağışlamıştır. Bu vakıflar aracılığıyla verilen burslarla, birçok vatan evladı ihtiyaç sahibi çocuğun eğitim masrafları karşılanmıştır.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu