banner4
07.10.2023, 13:55

ÇETE AYŞE (EMİRE AYŞE)

Çete Ayşe 1894 Aydın doğumludur.

Kayacık köyünden olan kocası Mustafa ile 1910 yılında evlenmiş ve iki kızı olmuştur. Asker olan eşinin 1915 yılında Çanakkale’de cephede şehit olması üzerine, evliliği nedeni ile ayrıldığı Aydın'daki köyüne (İmamköy’e) tekrar yerleşmiştir

Eşi Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen Emire Ayşe, iki çocuğu ve babasıyla yaşamına devam eder.

Yunanlıların 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmesiyle Aydın'a doğru ilerlemeye başladığı haberi tüm yörede yayılır.

Bu haber üzerine tedirgin olan Aydınlılar, Menderes Nehirinin diğer tarafına geçmeye çalışırlar. Bunların içerisinde, 2 kız çocuğunu ve yaşlı babasını yanına alarak kurtarmaya çalışan Ayşe hatun da vardır.

Bu sırada iki arkadaşı nehirde boğulan Efe Emir Ayşe, kendisini kötü hisseder ve köyüne döner. Bu olay onun tarihe altın harflerle yazılan kahramanlığının başladığı gündür.

Vatanını ve köyünü düşman işgalinden kurtarmak için şehit eşinden kendisine kalan tek mirası olan altın küpelerini satar ve bir mavzer ile bir kolon mermi alır.

Komşusundan tüfek kullanmayı öğrenir. Efelerin Yunanı sürdüğü haberini alınca Salavatlı'dan Halil İbrahim Efe ile Sancaktarın Ali Efe'ye katılır.

1919 yılında Yörük Ali Efe grubuna katılır ve Malgaç Baskınında yer alarak milli mücadelede artık fiilen yer almaya başlar. Aydın'ın Yunanlılar tarafından ilk işgali bertaraf edilmiştir.

Ayşe Efe'nin gayretini öğrenen Kuvay-ı Milliyeci Efeler, Ayşe Efe'nin emrine 10 kişi vererek Milli Mücadele içine katarlar ve Çete Ayşe ismini verirler.

Yunanların, Aydın'ı ikinci işgali üzerine Köşk cephesinde de mücadele etmiştir. Yunan kuvvetlerinin Aydın'ı alarak Anadolu’nun  iç kesimlerine ilerlemesini önlemek için mücadele etmiş, 7 Eylül 1922'ye (Aydın'ın kurtuluşuna) kadar Yunanlarla Milli Mücadelenin sonuna kadar savaşmıştır.

1933 yılında Aydın'da Mustafa Kemal Paşa tarafından kendisine (istasyon meydanında) İstiklâl Madalyası verilmiştir. 

1967 yılında memleketi olan Aydın/Efeler İmamköy’de vefat etmiştir.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu