banner4
05.02.2022, 09:28

PROF. DR. SELMA SOYSAL

Tam adı Fatma Selma Soysal’dır. Türkiye'nin İlk kadın Matematik Profesörüdür. 

Mülkiyede bir dönem dersini de dinlediğimiz, ünlü Anayasa Hukuku Profesörü Mümtaz Soysal Hocamızın da ablasıdır.

1924 yılında Zonguldak'ta dünyaya geldi. Babası Zonguldak Liman Komutanı Osman Muhtar Bey, annesi Samiye Hanım’dır. 

Soysal'ın çocukluğu, o dönemlerde Fransız mühendislerinin ve Rumların da yoğun bulunduğu Zonguldak'ta geçti, bu ortamda Fransızca ve Rumca öğrendi. 

İlk öğrenimini Zonguldak'ta, orta öğrenimini, sınavına girip kazanarak okuduğu Çapa Kız Öğretmen Okulu’nda parasız yatılı olarak sürdürdü. 

Soysal, daha sonra geçtiği Kandilli Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra 1941 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Astronomi Bölümü’ne girdi ve 1945 yılında mezun oldu. 

Dünyaca ünlü matematikçi Ord. Prof. Dr. Cahit Arf'ın öğrencisi olan Soysal, hazırladığı “Sonsuz Boyutlu Hilbert Uzayında birimin parçalanışı ve bazı sıralanmış projeksiyon operatörleri cümleleri” konulu doktora tezi ile dünya çapında ünlendi. Prof. Dr. Cahit Arf’ın danışmanlığında yaptığı bu doktora çalışmasını 1949 yılında tamamlamıştır.

Matematiğin üstadları olan Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, Ord. Prof. Dr. Ratip Berker ve Ord. Prof. Dr. Kerim Erim hocalardan dersler almış, sonraları birlikte çalışma şansı da yakalamıştır.

1951 yılında bir süre Henri Poincare Enstitüsünde dünyanın en önde gelen matematikçileri ile çalıştı. 

1950-1951 yıllarında Centre de Recherches Scientifiques bursuyla Paris’te Henry Poincere Enstitüsü’nde, Londra’da Royal Academy’de ve ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT)’nün uzmanlık programlarına katıldı.

Okulda ders aldığı Ord. Prof. Kerim Erim’in dersinde, Einstein’ın Relative dersindeki Lorenz dönüşümleriyle ilgili sorduğu bir soru üzerine, hocanın kendisini odasına çağırıp tebrik ve taltiflerini müteakip, okulu bitirince asistan olarak kalmasını tavsiye etmesi, Selma Soysal’ı akademik kariyer yapmaya yönlendirdi.

İTÜ’de 1952 yılında başladığı Matematik hocalığı görevine, emekli olduğu 1991 yılına kadar devam etti. Selma Soysal Hoca bu süre içerisinde, İTÜ’nün yanısıra İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde de dersler verdi. 47 yıl boyunca bilim insanları yetiştirdi. İTÜ İnşaat Fakültesinde uzun yıllar Yüksek Matematik Kürsüsü Başkanlığını yaptı.

Matematik konularında çeşitli makaleleri bulunmaktadır.

10 Ekim 2011'de İstanbul'da vefat eden Selma Hoca, Zincirlikuyu'da defnedildi.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu