banner4
01.06.2022, 18:29

PROF. DR. HÜSEYİN ONAY

1995 yılında İzmir Maltepe Askeri Lisesinden 1. olarak mezun olmuştur. Üniversite eğitimine GATA Tıp Fakültesinde  başlamıştır.

Kendi ifadelerine göre, genetik alanında uzmanlaşmak istemesi, ancak GATA’da kadroların dolu olması nedeniyle, GATA Tıp’ta 5. sınıfta iken yeniden üniversite sınavına giriyor ve sözel alanda 2001 yılında Türkiye birincisi oluyor. Sayısal puanı da yeterli olduğundan genetik alanda önünün açık ve imkanların müsait olduğunu gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine geçiyor. Neticede GATA’da başladığı Tıp Eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlıyor.

15 yıldır moleküler genetik alanında çalışmaktadır. Özellikle tek gen hastalıklarının moleküler genetik tanısı konusunda uzmanlaşmıştır.

10 Şubat 2017’de Anadolu Ajansında çıkan habere göre, Yapay zeka ve geliştirdiği hızlı test kitleriyle, minimum 20 gün olan genetik tanı/belirleme sürelerini önce 1 saate, daha sonra da 34 dakikaya kadar düşürmüştür.

Yakın gelecekte bu sürenin 5 dakikaya kadar düşürülebileceğini anlatan Prof. Onay, DNA temelli kişi tanımlama sisteminin halen tıpta ve adli tıpta kullanıldığını, % 100 güvenilir olması nedeniyle üst düzey özel  güvenlik gerektiren yerlerde, ülkeye giriş ve çıkışlardaki pasaport kontrollerinde, bankacılık sektöründe ve kozmik oda girişlerinde de kullanılabileceğini ifade etmiştir.

Testin süresinin düşürülmüş olması, hızlı tanı konulması, hastalıkların tedavi yöntemlerinin seri ve isabetli olarak belirlenmesi, gereksiz cerrahi müdahalelerin yapılmaması açılarından önem taşıyor.

Prof. Dr. Hüseyin Onay, Ege Üniversitesi İdeEGE Teknoloji Geliştirme Bölgesinde kendisinin öncülüğünde ve ortaklığında 2015 yılında kurulan MULTİGEN Sağlık Hizmetleri Limited Şirketi isimli şirkette, genetik hastalıkların belirlenmesinde kullanılan testlerin standardizasyonu ve sürelerin yerli imkanlarla kısaltılmasındaki çalışmalarını sürdürüyor.

MULTİGEN Şirketinin ana faaliyet alanı, genetik mutasyonların tanımlanmasında ve sektörel ihtiyaçlar baz alınarak kullanılacak ucuz ve hızlı genetik tanı kitlerinin Ar-Ge faaliyetleri ile daha da geliştirilmesidir.

Prof. Dr. Hüseyin Onay, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nda Moleküler Genetik Araştırma Laboratuvarlarında görev almış ve kuruluşundan bu yana genetik hastalıkların Yeni Nesil Dizi Analizi (Next Generation Sequencing - NGS) yöntemiyle kesin tanısının (genetik tanı ve prenatal tanı) koyulmasında uzman bir tıp doktorudur. 

Ana araştırma konuları, kanser genetiği, endokrin ve metabolik hastalık genetiği, hemoglobinopatiler ve DNA temelli hızlı kişi tanımlamadır.

Anadolu Ajansına yaptığı bir açıklamada, DNA’da meydana gelen hasarlara bağlı oluşan genetik hastalık sıklığının yüksek olduğunu, isabetli ve erken tanının tedavi açısından çok önem taşıdığını, bazı hastalıklarda hastaların yıllarca tanı için beklediklerini söyleyen Prof. Onay, kendilerinin geliştirdikleri teknolojiyle tanı süresini 1 saate çektiklerini ve bunun dünyada ilk ve tek olduğunu, 1 saat içinde genetik testin yanında otomatik raporlama sürecini de tamamladıklarını ifade etmiştir.

DNA’yı elde ettikten sonra, kitleyi çok hızlı bir şekilde istedikleri gen bölgesine ayrıştırdıklarını, ardından dizi analizini gerçekleştirdiklerini, sonrasında yine kendi ekiplerinin dahil olduğu yazılımlar sayesinde bunları bulutta analiz edip otomatik olarak raporladıklarını, test kiti ve yazılımların kendilerine ait olduğunu, tüm bu alanlarda dünyada oyun kurucu durumuna geldiklerini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Onay, 2021 yılı itibariyle 4 genetik hastalık için hızlı tanı kiti geliştirdiklerini ve bu sayının her geçen gün artacağını, 2018’de kurdukları ve kendisinin de kurucu ortağı olduğu yazılım şirketi “Gene2info”nun ABD’de de merkezinin bulunduğunu ve bu sayede büyük ilaç şirketleriyle çalışma şansı bulduklarını belirtmektedir.

Gene2info isimli yazılım şirketi, özetle, bulut tabanlı, uçtan uca genetik veri analiz çözümleri sunan bir biyoteknoloji firmasıdır.

Kanamalı bir hastalık olan hemofilide dünyada ilk kez genetik test kitini üreten yine Prof. Dr. Hüseyin Onay Hocadır.

Hocamızın azim ve kararlılığını tebrik ediyorum, ülkemize ve insanlığa yaptığı hizmetlerden dolayı bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum, sağlıklı, mutlu ve huzurlu uzun bir ömürle birlikte başarılarının artarak devamını diliyorum.

Yolun açık olsun Hocam..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu