banner4
03.09.2023, 17:19

MARAŞ’LI MILLIŞ NURİ

 Milli Mücadelenin kamuoyunda yeterince tanınmayan Kahramanlarındandır. Maraş’ta 1898’de doğmuştur.Babası Cinalioğullarından Hacı Mustafa “Recep” Ağa’dır. 

Şehrin düşman işgaline uğraması üzerine, milli mücadelede yer almak üzere arkadaşlarıyla birlikte Zülkadiroğlu Süleyman Beyin çetesine katılmıştır.

Cesareti ve gözü pekliği ile çarpışmalara en önde atılan Mıllış Nuri, düşmanın korkulu rüyası olmuştur. 

Kuyucak kahvesindeki yüze yakın Ermeni fedaisinin karşısına tek başına çıkararak, gerekli derslerini verir. Cesaret isteyen ve yalnız yapılması gereken işleri tereddütsüz üstlenmiştir. 

Çeteler arasındaki haberleşmeyi ve bağlantıyı o sağlamıştır. Aslan Beyin Pazarcık’a verilmek üzere yazdığı, düşmana direniş stratejileri ve taktiklerini içeren mektubu, zamanında yerine ulaştırmıştır. Dönüşte Fransız Birliği tarafından sarılınca, cesareti ve zekası sayesinde tek başına Fransızları bozguna uğratmıştır.

Ermeni komitacı Avedis’in konağına yapılan baskın sırasında karnından ağır şekilde yaralanır. Bağırsakları dışarı çıkmıştır. Sarkan bağırsaklarını kendi eliyle yerine yerleştirip çatışmaya devam eder. 

     

Çatışmalar bitince o günün şartlarında tedavi edilmeye çalışılır. Ancak tedavi fayda vermez. “Vatan sağ olsun, millet sağ olsun” diyerek aldığı ağır yaralardan dolayı 3 Şubat 1920’de şehit olmuştur.  Şehit olduğunda sadece 32 yaşındadır. Maraş harbinin en cesurlarından biri olarak tarihe geçmiştir.

Şehit olmasından sonra kendisine yapılan ağıt:

Ya istiklal ya da ölüm,
Sancak çekip Allah dedin,
Şehit ruhuna hürmeten,
Bir dakika sükut edin.

Fransızlar pusu kurdu,
Siperler çok sıkı dardı,
Şehitlere baş olacak,
Doktor Mustafa'sı vardı.

Hayrullah'ı kim unutur,
Yiğidin şanını tanı,
Vatan aşkına döküldü,
Mukaddes saymalı kanı.

Selamet-i vatan için,
Koç yiğitler koştu doldu,
Kümbet kilisesin yaktı,
Milliş Nuri şehit oldu.

İntikamım alın dedi,
Kana boyanmış abası,
Atıldı alnından öptü,

Şehit Nuri’nin babası.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu