banner4
10.07.2023, 13:19

DEPORTİVO LOS TURCOS

1490’lı yılların sonlarında, İspanya Kralı yahudilere zorla hristiyanlığı kabul ettirmeye çalışırken, Osmanlı İmparatorluğu’ndan yardım istenince Osmanlı Devleti olaya el koyar ve İspanya’nın Galipçe bölgesine bir donanma gönderek oradaki yahudileri oradan aldırır, İstanbul’a getirip yerleştirir.

Krala karşı olan yardımsever Galipçe halkı da, yahudi halkına yardımcı olur ve birlikte bir çok insanın hayatını kurtarırlar. Bu da Türkler ile aralarında müthiş bir dostluk yaratır. Ancak bu olaya karşı olan ve yahudilerin kurtarılmasına tepkili olan insanlar da vardır.

Yine aynı dönemlerde, adı bütün Avrupa’da destanlaşmış olan Barbaros Hayrettin Paşa Akdeniz’e hükmetmektedir. Akdeniz’de kendisine en büyük rakip olarak İspanya, İtalya, Avusturya, Almanya ve Hollanda tahtlarına da sahip olan dünyanın en büyük donanmasına sahip hristiyan devleti olan İspanya İmparatorluğu’yla büyük savaşlar yapmakta ve yeryüzünde zulüm yapan, kan akıtan bu imparatorluğu leventleriyle sarsmaktadır. Öyle ki, İspanyollar şımarık çocuklarını “Sus yoksa Barbaroşa gelip seni yer” diyerek korkutmaktadır.

İşte bu mücadeleler esnasında İspanya’nın Galicia bölgesinin delikanlıları Hayrettin Paşa ve Türkler’le çeşitli konularda işbirliğine girmişlerdir.

Bu işbirliğini içlerine sindiremeyen komşu kent Vigo Halkı ise ihanet saydıkları bu durum karşısında La Coruna’lılara “Türkler” adını takmışlar, Buna karşılık, La Coruna Halkı da Celta Vigo’lulara Portekizliler’e yakınlıkları ve onları desteklemeleri sebebiyle “Portekizliler” adını vermişlerdir.

Bu vakalar nesilden nesile aktarılarak gelir.

1906 senesinde Galipçe bölgesinde bir futbol takımı kurulur, adını DEPORTİVO koyarlar, yani bugün İspanyol La Liga’da bulunan Deportivo La Coruna.

Aradan 17 sene geçer, Galipçe’de ikinci bir futbol takımı daha kurulur, bu takımın adı da Celta Vıgo’dur. Onlar da hâlâ bugün La Liga’da mücadele etmektedir.

Tabi aynen her yerde olduğu gibi burada bir rekabet vardır ve Deportivo–Celta Vigo maçları derbiye döner, taraflar ayrışır iyice. 

Celta Vigo taraftarları, Devortivo taraftarlarına El Turco derken, Devortivo’lular da Celta Vigo’luları “Portekiz Hayranı” olmakla suçlarlar.

Bu sırada Celta Vigo taraftarları, Depotivo’yu kızdırmak için onlara bir lakap takarlar, LOS TURCOS. Yani “Türk”, “Türkler” anlamında.

Bunu yaparken de akıllarınca bunu aşağılayıcı anlamda kullansalar da, tam tersi olur. Deportivo takımı ve taraftarı bu lakabı çok sever, adeta tarih canlanır ve birden bire Deportivo ile EL TURCO bütünleşir. Hatta o kadar ileri giderler ki, bazı maçlarda Türk Bayrağı açarlar, İstiklal Marşı çalarlar. Taraftarlar, rakiplerine “Evet, biz Türk gibi güçlüyüz” derler.

Öyle ki, Şampiyonlar Ligi’nde Yunan takımı Panathinaikos ile aralarında oynadıkları maçta statta dev bir Türk bayrağı açmalarıyla dünya gündemine oturan bir takım olmuştur Deportivo.

Rekabet günümüzde özellikle futbolda kendini göstermeye devam etmektedir. Celta Vigo’lular, Deportivo’lulara Türkler’le yaptıkları işbirliği nedeniyle; Deportivo’lular da Celta Vigo’lulara Portekiz’lilere yakınlıkları nedeniyle “Hain” yakıştırması yapmaya ve rakiplerince takılmış bu adları birbirlerinin inadına sahiplenmeye devam etmektedirler.

Celta’lı futbolseverler derbi maçlarda “Türkler dışarı” diye tezahürat yaparken, Deportivo’lular da “En büyük Türkiye” diyerek takımlarını desteklemektedirler.

Vigo şehrinin takımı Celta’da çok sayıda Portekiz taraftar derneği kurulmasına karşılık, La Coruna takımı Deportivo’da da ateşli Türk dernekleri kurulmuştur. İşte bu sebeple Deportivo La Coruna’nın her oynadığı maçta sahaya asılmış çok sayıda Türk bayrağı görebilirsiniz.

Ayrıca ülkede düzenlenen uluslararası fuar, kongre ve spor müsabakalarında Türk Bayrakları’nın Deportivolular tarafından aşırıldığını da duyabilirsiniz.

La Pasion Turca (Türk Tutkusu/Türk Aşkı/Türk Sevdası) Derneğinin başkanı Ricardo, kendisiyle yapılan bir söyleşide Türk bayrağına sahip çıkmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirir.

Ricardo, Deportivo La Coruna’nın Şampiyonlar Ligi’nde Yunan takımı Panathinaikos’la oynadığı maçta açtıkları 20 metreyi aşan Türk bayrağını anlatırken, “İnanın Riazor Stadı’nda yüzlerce Türk bayrağı vardı. Stadın bir ucundan diğer ucuna bir Türk bayrağı astık.

Yunanlılar sahaya çıktıklarında dev Türk bayrağının yanı sıra yüzlerce ateşli taraftarın ellerindeki ay yıldızlı bayrakları görünce neye uğradıklarını şaşırdılar.

Dünyanın hiçbir yerinde kendi ulusunun bayrağının dışında, başka ülke bayrağına bu kadar çok sahip çıkan bir taraftar grubu bulamazsınız" demiştir.

İşte İspanyol Deportivo futbol takımının LOS TURCOS amblemleri, Türkiye ve Türk Bayrağı sevgileri bu şekilde yıllardan beri devam etmektedir.

Yorumlar (1)
Recep KOÇER. 10 ay önce
Yüreğinize, kaleminize sağlık ; Değerli Müsteşarım, hakikaten bizlerde bu haberlere seviniyoruz. Rabbim ; Sayılarını artırsın. Selamlar, sağlıcakla kalın.
12
az bulutlu