Son Dakika
banner1

Bakan Fidan'dan İran-İsrail gerilimi mesajı..

Filistinlilerin hak ettiği devlet verilmezse böyle krizler artarak devam eder Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 'Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır.' dedi. İran-İsrail gerilimiyle ilgili de konuşan Bakan Fidan, 'Orta Doğu'daki istikrarsızlığın sebebi İsrail'e verilen destek. Gazze krizi çözülmezse böyle krizler artarak devam eder. Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi olmalı.' ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 20.04.2024, 13:23
Bakan Fidan'dan İran-İsrail gerilimi mesajı..



Bakan Fidan'dan İran-İsrail gerilimi mesajı: Filistinlilerin hak ettiği devlet verilmezse böyle krizler artarak devam eder 
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 'Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır.' dedi. İran-İsrail gerilimiyle ilgili de konuşan Bakan Fidan, 'Orta Doğu'daki istikrarsızlığın sebebi İsrail'e verilen destek. Eğer bu kriz hak ettiği biçimde çözülmezse Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir. Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi olmalı.' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır

* İnsani yardım konusunda Mısır ile olan ilişkilerimiz hayati önem taşımakta. Refah Sınır Kapısı'ndan yardımların ulaştırılması için Mısır'la gece gündüz koordinasyon içerisinde çalışıyoruz.

* Gazze'de yapılması gerekenlerin altını çizdik. Gazze için yapılması gereken acil konular üzerinde durduk. Yardımların ulaştırılması için Mısır ile koordine halindeyiz.

* Özellikle ticaret ve ekonomi işbirliğimizin en güçlü boyutlarından birini oluşturmakta. Mısır'daki yatırımlarımız 3 milyon doları bulmuş durumda.

* Aramızdaki ticaret hacmi 8 milyar seviyesinde.

* Libya'nın bütünlüğüne ve istikrarına beraber nasıl katkıda bulunuruz bunları kendi aramızsa istişare etme imkanımız oldu.

* Mısır ve Türkiye, Akdeniz'in iki ucunda önemli iki kardeş ülke. Çok büyük iş birliği potansiyelimiz var.

* (İran-İsrail gerilimi) Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran- İsrail gerilimi yarın başka bir savaş türü obürgün başka bir iç karışıklık bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak, Mısır gibi diğer dost ülkelerle beraber baştan beri hep aynı şeyi söyledik. Eğer bu kriz hak ettiği biçimde çözülmezse Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu türden krizler bölgemizde artarak devam edecektir.

* Devletimiz Gazze ile ilgili çabadan bir saniye bile vazgeçmedi.

* Gazze krizinin başından beri ortak hareket ettik.

* Refah'a saldırıya engel olunmalı. Bu artık ezilenlerin savaşı olmaya başladı.

* Bölge ülkeler ve İslam ülkeleri olarak herkes bir araya gelip organize bir biçimde bu işgale ve uluslararası sistemin iki yüzlülüğüne karşı sesini yükseltmelidir.

* Eğer mevcut diplomatik çabalar çözüm vermeyecekse ilaveten ne yapılmalı bunu ilgili ortaklarımızla görüşüyoruz.

* Bu mesele sadece İsrail'in Filistinlileri katlettiği bir mesele olmaktan çıkıp İsrail'in arkasında duran ülkeler ile küresel mücadelenin başladığı bir mesele haline gelmiştir.

* Dünyayı bekleyen asıl büyük kriz Filistin meselesiyle makyajı dökülen gerçekliği ortaya çıkan uluslararası sistemin iki yüzlülüğüdür.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu