Son Dakika
banner1

Washington, Tel Aviv'i Refah'ta "büyük bir operasyon" konusunda uyardı: HAMAS yenilmez

Hamas ve İsrail heyetinin 9 Mayıs 2024 Perşembe günü Mısır'ın başkenti Kahire'den ayrılmasının ve Gazze Şeridi'nde ortak bir ateşkes anlaşması yapılmadan müzakerelerin sona erdirilmesinin konuşulmasının ardından Amerikalı yetkililer Tel Aviv'i uyardı. Görüşmelerde Refah'ta büyük bir askeri operasyonun gerçekleştirilmesinin Hamas'ı mağlup etmeyeceği, aksine İsrail'in konumunu zayıflatacağı ifade edildi.

DÜNYA 10.05.2024, 10:30
Washington, Tel Aviv'i Refah'ta "büyük bir operasyon" konusunda uyardı: HAMAS yenilmez

 Hamas yenilmeyecek ve İsrail'in müzakerelerdeki konumunu zayıflatacak

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Perşembe günü yaptığı açıklamada, Washington'un Refah'a yapılacak herhangi bir büyük askeri operasyonun İsrail'in Hamas'la tutuklular arasındaki müzakerelerdeki pozisyonunu zayıflatacağına inandığını söyledi.


Miller, Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) sunduğu ateşkes teklifinde yapılacak değişiklikler konusunda Washington'un hâlâ İsrail'le iletişim halinde olduğunu belirterek, anlaşma metninin nihai hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ancak bu işin "son derece zor" olduğunu ekledi.

"Hamas yenilmez"

Aynı bağlamda ABD Beyaz Saray Perşembe günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın İsrail'in Refah'ta büyük bir operasyon gerçekleştirmesinin Gazze'deki Hamas hareketini yenilgiye uğratma hedefine ulaşamayacağına inandığını söyledi.

Beyaz Saray'ın ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "Refah'ı işgal etmek... bu hedefe ulaşmayacaktır."

Kirby, "Hamas İsrail'in büyük baskısına maruz kaldı ve artık siviller için büyük riskler taşıyan bir operasyon yürütmek yerine hareketin liderliğinden geriye kalanları takip etmenin daha iyi yolları var" dedi.

Müzakereler çözüm olmadan biter

Daha önce üst düzey bir İsrailli yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kahire'de İsrailli mahkumların serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varmayı amaçlayan mevcut müzakere turunun, farklılıklara net bir çözüm getirilmeden sona erdiğini söylemişti. İsrail'in Refah'taki operasyonunu planlandığı gibi sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Pazartesi sabahı Tel Aviv, Refah'ta askeri operasyonun başladığını duyurdu ve operasyonun "kapsamı sınırlı" olduğunu iddia etti ve 100.000 Filistinliye şehrin doğusunu zorla tahliye etmeleri ve güneybatıdaki El Mawasi bölgesine gitmeleri yönünde uyarıda bulundu. Strip'in.

Ardından Salı sabahı İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafında "operasyonel kontrol" ilan etti.

Biden yönetimi, İsrail ordusunun Refah'ta "sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir plan" sunmadan "büyük çaplı bir kara operasyonu" başlatmasına karşı çıkıyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'de başlayan savaşı, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına, çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan büyük yıkım ve kıtlığın ortasında yaklaşık 10.000 Filistinlinin kaybolmasına neden oldu.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin çatışmaları derhal durdurma kararı almasına ve Uluslararası Adalet Divanı'nın “soykırım” eylemlerini önlemek ve Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için acil önlemler talep etmesine rağmen savaşı sürdürüyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu