Son Dakika
banner1

Göstermelik saldırıda sıfır çeken İran İsrail'e sakın misille yapma dedi

İran, İsrail'in son saldırıların ardından misilleme yapması halinde tepkisinin "daha güçlü ve kararlı" olacağı konusunda uyardı

DÜNYA 14.04.2024, 12:36
Göstermelik saldırıda sıfır çeken İran İsrail'e sakın misille yapma dedi

İran, İsrail'in bu hafta sonu gerçekleşen saldırılara misilleme yapması halinde daha güçlü karşılık vereceği konusunda uyardı; Tahran, bu saldırıların bu ayın başlarında Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik kompleksine düzenlenen İsrail saldırısına yanıt olduğunu söyledi.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid Iravani, yaptığı açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti, gerektiğinde meşru müdafaa hakkını kullanmaktan çekinmeyecektir." dedi.

İsrail rejiminin yeniden herhangi bir askeri saldırıda bulunması durumunda İran'ın tepkisi kesinlikle daha güçlü ve daha kararlı olacaktır” diye ekledi Büyükelçi Iravani.

İsrail'in tekrarlanan askeri saldırılarına karşı meşru müdafaayı hatırlatan Iravani, saldırıların özellikle İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki diplomatik tesisler olduğunu söylediği yere yönelik saldırısına misilleme olduğunu söyledi.

İran, saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve aralarında İran Devrim Muhafızları'nın önemli komutanlarının da bulunduğu yedi İranlı askeri danışmanın ölümüne yol açtığını iddia ediyor.

Açıklamada ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin "uluslararası barışı desteklemediği", İsrail'in yerleşik uluslararası normları "ihlal etmesine" ve bölgesel gerilimleri "tırmandırmasına" izin verdiği için eleştirildi.

Ek bağlam: İsrail, Suriye'de İran destekli hedeflere çok sayıda saldırı gerçekleştirdi ve çoğunlukla İran'ın Lübnan'daki güçlü vekili olan Hizbullah'a yönelik olduğu iddia edilen silah sevkiyatlarını hedef aldı. 

İsrail, aralarında Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu, başkent Şam'daki İran konsolosluğu binasının yıkıldığı 1 Nisan saldırısının sorumluluğunu üstlenmedi.

Ancak İsrail Savunma Kuvvetleri'nden bir sözcü CNN'e, istihbaratlarının binanın bir konsolosluk olmadığını, bunun yerine "sivil bina görünümüne bürünmüş Kudüs güçlerinin askeri binası" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu