banner4
11.10.2020, 14:02

ASKERİ-SİYASİ-EKONOMİK STRATEJİ

    Kıymetli okuyucularım özel hayatımda yaşadığım acılı ve yoğun tempo nedeniyle yazılarıma bir süre ara verdim. Fakat sonuçta hayat devam ediyor.Hayatta her zaman her daim yüce yaradanın tüm canlılara yönelik sınav düzeninde böyledir.

    Son dönem çeyrek asırda özellikle ülkemizde ve coğrafyasında yaşanan durumlar hepimizce malum. Gerek iç gereksede cevre dünyamızda yaşanan olaylar ve sonuçları asla tesadüf değildir. Uluslararası bloklaştırılmış devletler tarafından uygulanan bir takım stratejiler –politiklaar mevcut. Bunları ben Askeri-Siyasi ve Ekonomik olarak biraz açacağım.Önce basit tanımlamalarına bakalım;

STRATEJİ :Önceden belirlenen bir hedefe ulaşmak amacıyla bir devletin yada devletler topluluğunun barış ve savaşta benimsenen politikalara en fazla desteği vermek amacıyla askeri-siyasi-ekonomik ve psikolojik güçleri bir arada tutma ve kullanma bilim ve sanatıdır. (Bu bilim esasen her alanda geçerli olmasına rağmen yani kişi-aile-şirketler vs.ben devletler bazında irdeleyeceğim)

ASKERİ STRATEJİ : Aslında tarihsel anlamda çok uzun bir açılımı olmakla beraber ben en basit tanımını yapacağım. Arzulanan stratejik hedeflere ulaşmak için kurgulanan askeri organizasyonların uygulaması-gerçeklemesi gereken düşüncelerin toplamıdır. Askeri strateji muharebelerin planlanması ve uygulanması ile ilgilenir, kuvvetlerin konumları ve hareketleri üzerinde durur ve düşmanı yenmeyi amaçlar. Strateji harp ile dış politikanın alt disiplinini belirlerken esas prensip milli menfaatler olmaktadır. Askeri taktikten çok daha geniş bir perspektife sahiptir. Kısaca “Savaşı kazanmak için muharebeleri kullanma sanatıdır.”

SİYASİ STRATEJİ :Ülke içi ve ülke dışı siyasi stratejiler mevcut olmakla beraber benim genelleme hususum ülke milli menfaatler doğrultusundaki  stratejik hedefler olacaktır. Çok geniş bir açılıma sahip olmasına rağmen devletlerin politik olarak üstünlük sağlamada kullanacağı etkin propaganda yöntemlerindendir. Siyasi üstünlük sağlamanın üç unsuru vardır: Askeri üstünlük-ekonomik üstünlük-psikolojik üstünlük.

EKONOMİK STRATEJİ :Devletlerin gerek yeraltı gereksede  yerüstü kaynaklarını iktisadi güçlerle birleştirerek halklarına en gelişmiş refahı sunma, diğer devletlerin ekonomik baskılarına maruz kalmamak için geliştirlmiş ekonomik politikalardır. Açılımı bu stretejik tanımının fazla olması kitaplar dolusudur.

 Ben kısaca bu üç stratejiyi birleştirerek  günümüz güncel sorunlarına etkisini açmaya çalışacağım.

1. Azerbeycan-Ermenistan:Bundan 28 yıl önce işgal edeilen topraklarını savunmaktan aciz Azerbeycan artık elde ettiği Askeri-Siyasi-Ekonomik  güçlerle oluşturduğu  devlet stratejisi ile ezici bir kabiliyetle (her ne kadar dış dünya desdekli ve ataşkes oyunlu aldatmalara rağmen )ilerlemekte

2. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kendi çapında elde ettiği ve türkiye desdekli güçle (hain cumhurbaşkanına rağmen)varlığını kendi stratejileri konseptinde varlığını sürdürmekte

3. Türkiye Cumhuriyeti son yıllarda geliştirdiği bu stratejilerle bölgesel güç olmayı başarmış, yurt içi ve yurt dışı tehditler büyük oranda bertaraf edilerek ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hedeflediği çağdaş uygarlıklar seviyesine gelmiştir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu