www.vasat.com
2024-04-28 14:06:26

MİTOJİDE BOZKURT EFSANELERİ VE TÜRKLERİN SEMBOLÜ NEDEN BOZKURT -8

Mehmet ŞAHİN

28 Nisan 2024, 14:06

RAHMETLİ ELÇİBEY’DEN BİR ANI

Azerbaycan Devlet Başkanı iken, bir röportaj sırasında İngiliz TV Programcısı ve sunucusunun dikkatini duvardaki Hilâl ve Bozkurt çeker.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Elçibey’e bunun ne olduğunu sorar:

Elçibey: “Hilal İslamı temsil eder. Diğeri ise gördüğünüz gibi Türk Milleti’nin sembolü olan Bozkurt’tur” der.

İngiliz televizyoncu biraz düşündükten sonra özür dileyerek tekrar sorar:

”Niçin kendinize vahşi ve yırtıcı bir hayvanı sembol olarak seçtiniz?”

Elçibey’ in cevabı: “Siz, İngilizlerin sembolü olan aslan hayvanların kralıdır değil mi? Ancak bu kral dediğiniz hayvanı bir güzel eğitirsiniz, sonra sirklerde 3 kg et verip yanan halkaların içinden sağa sola zıplatırsınız, eğittiğiniz öğrettiğiniz gösterileri yaptırırsınız.

Vahşi ve yırtıcı dediğiniz Bozkurt’a ise ne verirseniz verin, aylarca yıllarca uğraşın bunu yaptıramazsınız. O, özgürlüğünü ve onurunu hiçbir şeye değişmez. Bozkurt’u zincire vurup kafese atsanız bile, ya üzüntüden ölür yada zincir ve kafesi parçalayıp gider. Onu yok edebilirsiniz. Onu öldürebilirsiniz ama sindirip esir edemezsiniz. Bozkurt'u kendinize tâbi kılamazsınız. İşte bu nedenle Türkler kendilerine mücadele sembolü olarak Bozkurt’u seçmiştir.”

Tüm bu bilgilerden sonra ilaveten denilebilirki, bugün dünyanın değişik yerlerinde bağımsız-özerk yada topluluk olarak yaşayan ve dinleri birbirinden farklı tüm Türkler, Türk’ün ve Türklüğün sembolü olarak ve aynı zamanda kendilerinin de Türk Dünyasının bir parçası olduğunu vurgulayarak yani aidiyat duygusunu önceleyerek eliyle Bozkurt işareti yapmaktadırlar. Bundan da görülmekte ve anlaşılmaktadır ki, Bozkurt işareti, siyasi veya dini yada benzeri bir anlam veya sembolü değil, tüm dünyadaki Türkleri temsil etmektedir.

Bu açılardan baktığımızda Bozkurt işaretinin bugünkü algısından çok daha öte bir anlam ve birleştirici/bütünleştirici rol içerdiği anlaşılacaktır.

Türk dünyasının ve Azerbaycan'ın değerli liderlerinden Bozkurt Ebulfeyz Elçibey'i saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad mekanı Cennet olsun..

Dünyanın neresinde olursa olsun, tüm Bozkurtlara, Bozkurt yüreklilere selam olsun..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.