banner4
14.01.2023, 02:37

YOZLAŞMA

Yozlaşma kelimesi ne anlama geliyor ?

Bozulmak, doğal formunu kaybetmek.

İlk Anlamı: Dejenere olmak, milli ve dini değerlerini unutmak. 

İkinci Anlamı: Başka ülkelere ait kültürleri ve gelenekleri benimsemek.

TOPLUMSAL YOZLAŞMA

Toplum içerisinde değer karmaşası oluşması ve zamanla faydacılığın her şeyin önüne geçmesi de, dini ve etik kurallarının uygulanmasını etkiler. Bu durumu kısaca toplumsal olarak, olumsuz değişim,bozulma " yozlaşma" olarak adlandırıyoruz.

Çürüme/yozlaşma kavramları : 

Adaletin zayıflaması çürümenin en önemli göstergesidir.Hukuk sisteminin toplum tarafından artık güvenilir bulunmaması,haddinden fazla tartışılır hale gelmesi devlet ve halkın geleceği için büyük tehlikedir.

Liyakat sistemi yerine nepotizmin yaygınlaşması toplumu büyük oranda çürütür.Koskoca denilen kurumlar ve kişiler çirkin tartışmaların,kul hakkı ihlallerinin merkezine yerleşir.Egitim ,bilgi, beceri ,deneyim yerine "mensubiyet " öne çıkarılırsa vicdanlar kanamaya başlar,dua yerine beddualar sarar heryeri.

İsraf,gösteriş,ölçüsüz maliyetler,toplumun gelir ortalamalarının üzerindeki kazançlar bozulma ve çürümenin farklı versiyonlarıdır.

Üniversiteler,STK'lar,medya  ve toplumun bütün mensupları ,özgür düşünce ve bunu ifade etme konusunda kısıtlanırsa ortaya kin dolu,kendini ifade edemeyen kırık,patolojik bir halk çıkabilir.

Haber alma özgürlüğüne kısıtlama getirilirse ve toplum algılarla,

trollerle bilgilendirilmeye çalışılırsa

saçma sapan bilgiler,aptalca senaryolar ortalığı sarabilir.

" Lozan'ın yüzüncü yılında gizli maddeler,petrol ve madenlere yüzüncü yıldan sonra ulaşacağız " yalanlarına inananların sayısı hiç te az değil.

TROLL NEDİR ?

Sosyal medya uzerinden; karalama,suçlama,algı oluşturma amaçlı kurulan kötü niyet gruplarıdır.

Kul hakkı,ahlak,hak,adalet,

merhamet,doğruluk ...gibi 

kavramları zerre kadar umursamayan bu gruplar, bağlı oldukları odakların başarısı için cehennemi bile göze alırlar.

Kötü niyetli yalanları, ait oldukları kitleye gerçek gibi anlatan bu kişiler adeta bir  sosyal medya robotu gibidir.Kendi fikirleri yoktur.

Kendilerine gelen mesajları sorgulamadan çoğaltırlar.

Bu yalanlara inanan var mı? Inanmak isteyen sığ,cahil bir kitle var ve  maalesef inanıyorlar.

Biz nasıl kanıksadık bu kadar yanlışı?

Bunlar nasıl alternatif medya olup algı ağırlıklı yalanları yaydılar ?

Millî/manevi değerleri ; yolsuzlukların,yanlışların,ekonomik krizin üzerini örtmek için kullananlar emeklisine,memuruna para bulamazken,halka hiçbir olumlu katkısı olmayanlara 2 milyar tl ödeme yapılabiliyor.

Çok değil 20 yıl sonra bugünü anlatan bir belgesel izlediğinizi düşünün.Emin olun dünyadan ne kadar koptuğumuzu,övündüğümüz bir çok konunun bize ağır bir utanç yükleyeceğini görebiliriz bugünden.

Dinimize yuklediğimiz anlam ve onu uygulamada gösterilen zaaflar,bozulmalar aslında dejenere olma halimizi en iyi anlatan birinci can yakıcı konu.

Bu şartlarla gidilen seçimler için en önemli hedefin, ekonominin düzeltilmesi kadar, çürümenin,yozlaşmanın  önüne geçmek olması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu