banner4
21.07.2020, 22:42

Yeni Demokraside TOPUMSAL İLERLEMENİN DÖRT AYAĞI

Ulus devletlerde çoğu siyasetçilerin varoluş nedeni ne yetenekleri ne birikimleridir. Siyasi liderlerin sundukları mavi boncuklardır. Bu unsurlar da genelde, seçildikleri meclisin yasa koyucusu olduklarının ya farkında değiller ya da bunu pek önemsemezler. İktidarda olanlar, var olan yasalarla muktedir olduklarını, muhalefette olanlar ise, bu yasaların mağdurları olduklarını ileri sürerek, sadece hukukun çember çapını esnetmekle yetinirler. Bu nedenle, “İktidar olmanın yasal hükümranlığı ile yasal hakların yetersizliği üzerinden hukuki hakların genişletilmesi” polemiği, çelişkisi kadar, muhalefettin de mağduriyet siyaseti ikilemi üzerine mücadele sürüp gider. İlk adımda bu kımıldamaların, bazen kıt kanaat var olan sosyopolitik, ekonomik hakların daralmasına bile neden olduğu görülmüştür. Hatta sivil itaatsizliğin doğal hak mücadelesinde yönetenin ve yönetilenin bakışı bile yasallık ve hukukilik anlamında demokrasi çemberini güçlendireceğine çoğu zaman zayıflatır. Süreç içinde bu tür eylemler yerini sertleşen ulusal ideolojik tutum ve tavırlara bırakır. Düşünceler katılaşır. Siyasi dostluğun yerini ideolojik gerginlik alır. Bu gibi sıkışmaları bir süreliğine muhtelif hukuki rip rap’larla demokrasinin tahammül kıyılarını korumaya almak belki mümkündür, hatta anlaşılırdır. Lakin yüzyıllık hantal parlamenter bir rejimin değiştiğini ve üzerinden iki yıllık bir süreç ile üç seçim geçtiğini anlamazlıktan gelen partilerimiz toplumda sivil itaatsiz muhalefet bile olamayıp, sistem dışı silahlı, silahsız radikallerin ucuz siyasi oltaları olmalarına ramak kalan halklarımıza acı, kan ve gözyaşından başka bir şey verememiştir.  

Bir daha partiler, yeni partiler ve Üçüncü bir parti ihtimali üzerine

Bilindiği gibi devletin ve iktidarın mirasyedi ve siyasi türbülanslarından nihayet üç lider ve iki parti doğdu. Bu doğum siyaset pazarına tabela niceliği kazandırsa da henüz nitelikli bir anlam ifade etmedikleri genel bir kanaat olarak duruyor.

11 Mayıs 2020 tarihli Bölgesel bir gazetemizin şahsımla (tam sayfa )yaptığı röportajı;” 2021’de Yeni Bir Parti Daha Doğar.” başlığıyla yayınlanması, içeriğinden fazla başlığının genişçe merak uyandırmasının temel nedeni bence; siyasette reform beklentilerin yeniden arttığıydı. Röportajın bir yerinde; “….yenilikleri çekip çevirecek parti hâlâ Ak Partidir. Genel kongreden sonra… Reformları becermeli yoksa… Toplumsal uzlaşmayı illa ki omuzlayanlar olur. Böyle giderse; 2021 ‘de yeni bir parti daha doğar.” demiştim.  Tabii bütün mesele demokrasi orkestrasında uyumlu bir enstürüman olabilmektir. Bulaşıcı hastalıklara karşı genelde sağlığımız için, aşı arar, bulur ve oluruz.  Peki ya üretimsiz, “dedim, dedin”, sataşmalı siyasetimiz, ne zaman demokraside tahammül aşısına kavuşacak? Sanırız “ demokrasiye tahammül aşısı” ülkemizin toplumsal huzuru için,  yeni başkanlık sistemi siyasetinin yeni yapılanması için, acil ve ciddi bir beklentidir.

Sonuç Olarak,

Yeni Başkanlık sistemi değişikliğinin ülke sathında yasal alt yapısız duruşu, meclisteki muhalif partilere yalnız “Saloz’un Mavalı” gibi gelmiyor, hesaplarına geliyor. Bu giderilemeyen yeni sistemin sosyoekonomik, politik yapılanma eksikliklerini muhalefet parlamentarizme geri dönüş için siyaset pazarında inatla tedavülde tutuyor. Sayın Devlet Başkanın bunun önüne geçmesi için, onlarca defa yazmış ve televizyon programlarında dile getirdiğim bir önermemi eski zaman tellalları gibi elimi kulağıma değil, yine kalemime atarak bir daha ve tekraren yazıyorum. Bu ülkede en başta mensubu olduğum iktidarın, demokratik üniterliğin temeli, toplumsal ilerlemenin ve modern eşitliğin güvencesi olan şu dört muhteşem üniteyi yeniden inşa etmeye davet ediyorum;

1-Siyasette Demokrasi                                                                                                  

2-Ekonomide Demokrasi                                                                                                                                   

3- Kültürde Demokrasi                                                                                                                         

4-Eğitimde Demokrasi                                                                                                                                                                                                                                          

Bu genel başlıklar, başkanlık sistemi temel alınarak, yerel ve genel demokrasi kuralları ve yasalarıyla donatılmalıdır, derim.

Siyasetçilerimizin herkese hakkıyla, herkese adıyla bir yaşam sunması için, önce kendilerinin yukarıdaki tanımları içerikleriyle yeni sisteme göre irdelemeleri ve bize yeni yaşamı bu teamüllere göre yaşatmalarını bekliyorum.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu