banner4
16.02.2021, 21:32

YAKIN GELECEĞİN MESLEKLERİ

Dünya değiştikçe, öncelikler ve talepler de değişiyor. Mesleklere olan rağbetler de bu değişmelerden ve gelişmelerden payını alıyor.

Görülen o ki, Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Ziraat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği vb gibi meslekler her zamanki gereklilik ve popülerliğini sürdüreceklerdir.

Ancak, Biyoteknoloji, Nanoteknoloji, Bilişim Sitemleri Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Robot/Robotik Mühendisliği, Genetik Mühendisliği, Gerontoloji (yaşlanmanın/yaşlılığın bilimi), Uzay Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Toplum Mühendisliği, Dijital Analist/Dedektiflik gibi mesleklerin daha öne çıkacağı anlaşılıyor.

Bunların bazılarını özetle ele alacak olursak;

Biyoteknoloji: hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimlerinin yanısıra, makine mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği dallarından yararlanarak, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmalar geliştirmek, doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri/ürünleri elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüdür. 

Biyoteknoloji uygulamaları; mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, immünoloji, protein mühendisliği, enzimoloji ve biyoproses teknolojileri gibi farklı alanları bünyesinde toplar.

Biyoteknoloji; insan, hayvan ve bitki hücrelerinin fonksiyonlarını anlamak ve değiştirmek amacıyla uygulanan çeşitli teknikleri ve işlemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Biyoteknoloji, temel bilim buluşlarını kısa sürede yararlı ticari ürünlere dönüştürmesiyle bir anlamda kendi talebini de yaratabilir. Bu yönüyle de diğer teknolojilerden ayrılır. Örneğin sıcak su kaynaklarında bakterilerin birinden elde edilen yüksek sıcaklığa dayanıklı bir enzim, günümüzde uygulama ve temel bilim çalışmalarının ayrılmaz bir parçası olan olan PCR’nin (Polymerase Chain Reaction-Polimeraz Zincir Reaksiyonu) (DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen 2 segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak tanımlanmaktadır ve bir tanı testidir) önemli bir girdisidir.

Nanoteknoloji; maddenin atomik, moleküler, ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür.

Nanoteknoloji büyüklükle tanımlandığı için, yer bilimi, organik kimya, moleküler biyoloji, yarı iletken fiziği, mikrofabrikasyon gibi bilim alanlarını içerir ve doğal olarak çok geniştir.

Kısaca Nanoteknoloji, temel anlamı ile metrenin milyarda bir seviyesinde çok küçük boyutlardaki malzemelerin işlenerek, tekniği yüksek performanslı aletlerin geliştirilmesiyle iştigal eden mühendislik dalıdır. Materyallerin çok güçlü, dayanıklı ve hafif olmasını sağlar.

Bilgisayar, tablet, gözlük, cep telefonlarının bir çok parçaları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan yansıma önleyici ve kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı ürünler, uçak ve tren gibi birçok araçların hafif ve dayanıklı önemli parçaları, nano çipler, motorların birçok parçaları vb Nanoteknoloji ürünlerinden bazılarıdır.

Robot yada Robotik Mühendisliği; kısaca, insanoğlunun güvenlik, yorulma/yorgunluk, zaman ve parasal maliyetler, yeterince seri olamamak, üretimde veya verilen görevde sair nedenlerle başarısız olmak riski, vb gibi nedenlerle yerine getirmekte yetersiz kaldığı yada risk almak istemediği sair durumlarda, bu görevleri kusursuz yerine getirmek üzere ve yapay zeka ile çalışacak şekilde üretilen mamulün yazılım-tasarım ve üretim aşamalarını üstlenen mühendislik dalıdır.

Genetik Mühendisliği; genetik modifikasyon yada genom mühendisliği olarak da adlandırılan ve genlerin, insan, hayvan, bitki ve mikroorganizmaları içeren canlı formların kapsamlı incelemesini yürüten, kısaca canlıların kalıtsal özelliklerini inceleyerek ona yeni işlevler kazandıran veya değiştiren bir bilim dalıdır.

Kimi uzmanlara göre, genler üzerinde yapılan iş, mühendislerin bir ürün inşa etmesi sırasında takip ettikleri adımları andırdığı için mühendislikle benzerlikler gösterse de, esasen moleküler biyologların kullandığı sayısız yöntemlerden biridir.

Bilişim Sistemi Mühendisliği; kısaca, bir kurumda tüm bilgisayarlarla yapılan işlerin koordine edilmesini, planlanmasını, gerekli donanım ve yazılımların satın alınıp kurulmasını, bakımının yapılmasını, iletişim şebekesinin kurulmasını, sistem mimarisinin geliştirebilmesini, sistem standartlarının belirlenmesini ve farklı sistemlerin entegrasyonunun sağlanmasını kapsayan mühendislik dalıdır.

Yazılım Mühendisliği; sıradan bir bilgisayar programından cep telefonlarımızda kullanılan bir çok programlara, basit bilgisayar oyunlarından karmaşık sistemlere, savunma sanayiinden otomotiv sanayiine, uçak sanayiinden uzay sanayiine aklımıza gelen neredeyse her alanda ihtiyaç/gerekli ve var olan, ve özellikle de önümüzdeki dönemlerde gıda, sağlık ve güvenlik gibi ana ihtiyaçlardan hemen sonra gelecek olan mühendislik dalıdır.

Gerontoloji; yaşlı bireylerin hayatlarını daha rahat idame ettirebilmeleri ve çıkabilecek sorunlarının çözümü için bu alanda elemanlar yetiştirmek suretiyle geliştirilen eğitim ve meslek dalının adıdır; yaşlılık ve yaşlanma bilimi olarak da ifade edilmektedir.

Bizlere düşen, çocuklarımızın yeteneklerini, kapasitelerini ve tercihlerini de dikkate alarak, onları ve dolayısıyla da ülkemizi çok daha akıllı ve verimli bir geleceğe hazırlamaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu