banner4
16.04.2022, 21:52

SAMİMİYET ÖLÇÜSÜ


"Kıyamet günü hesabı ilk görülecek kimseler şu üç kişidir: Görünürde şehid olan, ilim sahibi âlim ve servetini Allah yolunda harcayan zengin kimse...
Bunlardan ilk önce şehit düşmüş kimse Allah'ın huzuruna getirilir. Allah ona verdiği nimetleri hatırlatır, o da kavuştuğu nimetleri tarif eder. Allah: "Peki bunca nimetlere karşı ne yaptın?" diye buyurur. 
Adam: "Ya Rab! Senin yolunda savaştım ve şehit düştüm" deyince,  Allah: "Hayır yalan söylüyorsun, sen, ‘cesur desinler’ diye savaştın. Neticede bu söz de senin hakkında dünyada söylendi!" 
Diğer bir adam ise ilim öğrenmiş, öğretmiş, Kur'an okumuş bir kimsedir. O da Allah'ın huzuruna getirilir. Allah ona da verdiği nimetleri hatırlatır. O da hatırlar ve bunları tarif eder. Allah: "Peki bu nimetlere karşılık ne yaptın?" diye buyurur. 
Adam: "İlim öğrendim, öğrettim ve senin rızan için Kur'an okudum.", cevabını verir. Allah da buyurur ki: "Yalan söyledin. Sen, 'âlim' desinler diye ilim öğrendin, 'ne güzel okuyor' desinler diye Kur'an okudun. Zaten bu sözler de senin için dünyada söylendi!" 
Daha sonra Allah'ın kendisine mal ve imkân verdiği bir kimse Allah'ın huzuruna getirilir. Allah verdiği nimetleri ona hatırlatır, o da onları tarif eder. Bunun üzerine Allah: "Peki ya sen bu nimetlere karşılık neler yaptın?" diye buyurur. 
Adam:"Senin rızanı kazanmak için sevdiğin yollarda harcadım." deyince Allah kendisine: "Yalan söylüyorsun, sen bütün yaptıklarını, 'Ne cömert adam.' desinler diye infak ettin. Bu söz de senin hakkında gerçekten söylendi." Buyurur.
Ve ardından her üçü de cezaya uğratılır.”
***
…"İnsanlar helâk oldu, ancak âlimler kurtuldu. Âlimler de helâk oldu ancak, ilmiyle amel edenler kurtuldu. İlmiyle amel edenler de helâk oldu, ancak ihlâs sahibi olup, samimi olanlar kurtuldu. İhlâs sahibi olanlar da büyük bir tehlike içindedirler…"

Öyleyse samimi davranış gösterişe ihtiyaç duymaz. O’nun bilmesi ve razı olması her şeydir. O’nun razı olmadığı ise hiçbir şey...

Kaynaklar: 1. Hadis: Müslim, İmâret-152; Tirmizî, Zühd-48; Nesâî, Cihad-22 
        2. Hadis: Sağânî, Mevzûât, 39; Aclûnû, Keşfü’l-Hafâ, II, 433 ) 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu