Son Dakika
banner1

Flaş aşı kararının ardından dikkat çeken uyarı: 35 dakika boyunca

son 24 saatte Türkiye'de 18 bin 163 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 165 kişi hayatını kaybetti. 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 71,46, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 53,72 oldu. Kovid-19 salgınına karşı başlatılan aşılama çalışmaları hızla devam ederken, dün sabah 4. doz randevusunun açılmasına uzmanlardan dikkat çeken bir yorum geldi. İşte koronavirüs salgınıyla ilgili son dakika gelişmesinin tüm detayları...

SAĞLIK 17.08.2021, 10:14
Flaş aşı kararının ardından dikkat çeken uyarı: 35 dakika boyunca

Gazi Üniversitesi İmmünoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bulut, uygulamanın dün sabah başladığını ifade ederek, “Çift doz mRNA aşısı olmayan ve ticaretle uğraşanlar yurt dışında çıkışlarda sıkıntı yaşıyor. AB üyesi ülkeler çift doz mRNA aşısı olmayanlara vize vermiyor.

2 doz inaktif Çin menşeili aşının üzerine 2 doz mRNA uygulamasına ilişkin yeterli bilimsel veri ve çalışma yok. Ancak aşıların işlevi, içeriği ve çalışma prensiplerini bildiğimizden, 4. dozu olanlar da sağlık sorunu olmaz. Aşıların on binde bir yan etki riskine karşı dördüncü doz olan her vatandaş 35 dakika boyunca, aşı oldukları sağlık kurumundan ayrılmasın.

Vatandaşlar 4. dozun ağır yan etki yapmasından çekiniyor ancak aşını genel prensipleri açısından teorik olarak bir sıkıntı olmaz. Önemli olan 4.dozun ne kadar yarar gösterip göstermeyeceği, bu konuda saha verileri bulunmuyor. Sürecin şeffaf yönetilmesi gerekiyor” diye konuştu.

'KORKMADAN AŞI OLUN'

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da, 4.doz mRNA aşı sırası gelenlerin aşı yaptırmaktan çekinmemeleri gerektiğini vurgulayarak, “Aslında 4. doz denilen 2. doz mRNA randevusu. Yurtdışına, özellikle da AB ülkelerine gitmek için çift doz mRNA şartı söz konusu.

İnsanlar korkmadan aşısını olabilir. 2 doz inaktif aşı olanların 2 doz mRNA aşısı olmaları sıkıntı yaratmaz” açıklamasını yaptı. Kardiyoloji Uzmanı Bengi Başer ise 65 üzeri olup, 3. doz hatırlatma dozu yaptıranların da virüsten korunacağını dile getirdi.

Başer, “Şayet yurtdışına gidecekler varsa karantinaya girmemek için 4.doz aşılarını yaptırabilir. Aşını herhangi bir zararı söz konusu olmaz. Ancak yurtdışına gitme durumu olmayanlar için 2 doz inaktif artı tek doz mRNA aşısı da yeterli olacaktır” diye konuştu.

'EN İYİ SÜRE 9 HAFTA'

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Zafer Kurugöl ise AB üyesi ülkelerin Türkiye’den gelenlere aşı durumuna bakmaksızın karantina uyguladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

 “AB ülkeleri istiyor diye gereksiz uygulama yapılırsa aşı reaksiyonuna bağlı oluşacak sorunlar nedeniyle, aşı karşıtlarının eline koz verilmiş olunur. Zaten 3. doz uygulaması aslında güçlendirici dozdur. Kısa sürede aşı yapıldığında daha iyi antikor elde etmezsiniz aksine yan etki riskiniz artar. Çalışmalar göstermiştir ki; 1. ve 2. doz arasındaki en iyi süre 9 haftadır.”

ÇOCUKLARIN AŞILANMASINA BAŞLANDI

Öte yandan Trakya'da, 15 yaş üstündekiler ile kronik hastalığı bulunan 12 yaş üstündekilere Kovid-19 aşısı uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanlığının aşılama takvimine göre sisteme tanımlanan yaş grubundakiler randevularını alarak, belirlenen sağlık kuruluşlarında aşılarını yaptırabiliyor.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da vatandaşlar hastane ve aile sağlığı merkezlerinde randevu saatlerine göre aşılarını oluyor. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde aşı olan 16 yaşındaki Emirhan Kırık, AA muhabirine, aşı olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Bir süredir aşı olacağı günü beklediğini ifade eden Kırık, "Bu yıl okullar da açılacak, aşılanmak önemli. İnşallah okula gideriz. Herkese aşı olmayı tavsiye ederim." dedi. Kronik rahatsızlığı bulunan 13 yaşındaki Aslı Yıldız ise aşı olunca kendisini daha güvende hissettiğini dile getirdi.

Tüm yaşıtlarını aşı olamaya davet eden Yıldız, "Okullar açılmadan aşı olduğum için mutluyum." diye konuştu. Ayrıca, yurt dışına çıkışlarda bazı ülkeler tarafından iki doz BioNTech aşısı istenmesi nedeniyle, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlanması ile bazı vatandaşlar da dördüncü doz aşılarını yaptırmaya başladı.

HEDEF MAVİ KATEGORİ

Karabük'te de alışveriş merkezinde kurulan uygulama noktasında vatandaşlar, randevu almadan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını olabiliyor. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, toplumsal bağışıklığın oluşmasında Kovid-19 aşısının önemine dikkati çekmek amacıyla kentteki bir alışveriş merkezinde aşı uygulama noktası oluşturdu.

Uygulama alanına gelen vatandaşlara burada randevusuz aşı olabilme imkanı sunan ekipler, 281 bine ulaşan aşı sayısını artırmak için mücadele ediyor. Alışveriş merkezindeki aşı uygulama noktasını ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi alan İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, gazetecilere, aşı çalışmalarının ülke genelinde olduğu gibi Karabük'te de tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu