Son Dakika
banner1

Bakan Koca açıkladı: Deprem bölgesinde salgın hastalık riski var mı? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde salgın hastalık riskinin ‘şu anda olmadığını’ belirtti.

SAĞLIK 18.02.2023, 10:31
Bakan Koca açıkladı: Deprem bölgesinde salgın hastalık riski var mı? 



Bakan Koca açıkladı: Deprem bölgesinde salgın hastalık riski var mı?
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerde son güncellemeye göre can kaybı 39 bin 672’ye çıktı.

Depremin ilk gününden beri bölgeyi inceleyen halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su, hijyen sorunlarının salgın hastalığa yol açabileceği konusunda uyarıyor.


Deprem bölgesini inceleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ‘mevcut yaşam koşullarının, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini çok artırdığı‘nı duyurmuştu. Bu hastalıkların önlenebilmesi için hızla gereken önlemlerin alınması istenmişti.

“SALGIN HASTALIK RİSKİ ‘ŞU ANDA’ YOK”

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’ye konuşan Bakan Koca, deprem bölgesindeki salgın hastalık endişesi ile ilgili şunları söyledi:

“Salgın hastalık riski yok. Şu anda yok. Ama bu dönemde bir salgın hastalık riski olmaması için önlemler alıyoruz. Şu anda bildirilen kolera, tifo gibi bir vakaya rastlanmadı. Salgın ve enfeksiyonun vatandaşlarımızın güvenli suya, hijyenik tuvalete ulaşması ve güvenli gıda tüketimiyle önlenebileceğini biliyoruz. Şebeke suyunun bir an önce tüm ilde sağlanmasına çalışılıyor. Düzenli analizlerle klorlama yapıyoruz. Analizlerde şu ana kadar ciddi bir sorun görülmedi. Çöp toplama ve yaygın kireçleme ve ilaçlama yapıyoruz. Haşere ve kemirgenlere karşı bu şekilde önlem alıyoruz.

Amasya Valisi’nin koordinesinde; su sağlama sorumluluğu Konya Büyükşehir Belediyesi’nde, çöp toplama Gebze Belediye Başkanlığında, Gölcük Belediyesi de ilaçlama yapıyor. Çöp, su ve ilaçlama bu üç belediyenin sorumluluğunda; toplam 38 belediyenin çalışmasıyla yürütülmekte. Bunların arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Denizli gibi belediyeler de var.

"SU VERİLMESİ ZAMAN ALIYOR"

Belediyelerimiz şehirlere su verebilmek için çok aktif bir şekilde çalışıyorlar. Samandağı, Hassa gibi bazı ilçelerde şehiriçi şebekeleri düzeltilerek su verilmeye başlandı.

En ağır hasarın olduğu Hatay ve Defne’de ise çöküntü ve ağır hasar yüzde 70 oranında olduğu için su verilmesi zaman alıyor. Çadır kent ve konteyner kentler toplu olduğu için hem sağlık hizmetini vermek hem hijyeni sağlamak daha kolay oluyor.”

YENİ SAĞLIK GÖREVLİLERİ ATANACAK MI?

Koca, yeni sağlık görevlilerinin atanıp atanmayacağı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Şu an bölgede yaklaşık 140 bin kişiyle sağlık hizmeti veriyoruz. Zaten ilk andan itibaren bölgeye görevlendirmeler yapıldı. 13 bin hekimle sağlık hizmeti veriliyor. 11 ilde yeni ihtiyaç olursa takviye edeceğiz.


Tabii biz de planlamalarımızı ihtiyaca göre yeniden revize ediyoruz. Çadır kentlerle, konteyner kentlerle birlikte yeni yerleşim yerleri oluşuyor. Biz de buralarda daha güçlü sağlık hizmeti verecek şekilde hareket ediyoruz. Şu anda sağlık açısından bir sorun yok. Ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Şu anda bir salgın hastalık riski yok ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Buna göre çalışmalarımızı sürekli olarak güncelliyoruz.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu