banner4
15.06.2022, 13:08

PROF. DR. MEHMET TONER

1958 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.

1983 yılında İTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olmuştur.

İTÜ’den mezuniyetinin ardından, 1985’te ABD Cambridge MIT (Massachusetts Instıtute of Technology)’de yüksek lisansını ve 1989 yılında da Harvard - MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde Tıbbi Mühendislik alanında doktorasını tamamladı.

Doktorasının ardından Harvard Tıp Fakültesinde “Biyomedikal Mühendisliği” alanında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı Üniversitede 1996’da Doçent, 2002’de Profesör oldu.

Biyomedikal Mühendislik alanındaki çalışmalarını mikro ve nano teknolojilerden yararlanarak hızlandıran ve geliştiren Prof. Dr. Mehmet Toner, kanser teşhisi ve tedavilerinde çığır açan buluşlara imza attı.

Amerikan Makine Mühendisleri Topluluğu tarafından 3 ayrı ödüle layık görüldü. Bunlar, 1994’te YC Fung Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2013’te H.R. Lissner Madalyası, 2020’de Savio-Woo Madalyasıdır.

Prof. Dr. Mehmet Toner, özellikle kanser tedavisi alanındaki çalışmalarla uluslararası tıp camiasında haklı bir saygınlık edinmiştir. Bu alanlarda 60’tan fazla patenti ve 350’den fazla bilimsel yayını bulunmaktadır.

Biyomedikal Mühendisi Prof. Mehmet Toner, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahi bölümünde ve Harvard-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri bölümünde Profesör olarak görev yapmaktadır. 

Aynı zamanda, Shriness Çocuk Hastahanesinin Kıdemli Bilim Kadrosu üyesi, Medikal Mühendisliği Merkezi ve NIH Biyomikro-Elektromekanik Sistemleri Araştırma Merkezinin Kurucu Ortağı, Massachusetts Hastanesinde “Fizikçiler İçin Biyomedikal Mühendislik Araştırma ve Eğitim Proğramı” Direktörüdür.

Geliştirdiği mikroçip teknolojileri ile milyarlarca kan hücresi arasından tek bir kanser hücresinin 1 saatten daha kısa bir sürede tespit edilmesini sağlayan Prof. Dr. Toner, kanser teşhisi ve tedavisi alanında insanlığa umut oldu.

Buluşlarıyla ilgili olarak, Uluslararası Tıp dergilerinde “Türk Bilim Adamından Mucize Buluş” başlığıyla çok sayıda haber ve haber/yorum yayınlandı.

Nobel Ödüllü Hocamız Prof. Dr. Aziz Sancar, 27 Mayıs 2021 tarihli “Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner, 3 saniye içinde 100 milyar hücre içinden kanserli hücreyi bulan bir teknik geliştirdi. Tıpta çığır açan bu çalışmasıyla kanser hastalarına umut oldu. Medyanın ilgi duymadığı habere biz ilgi duyalım.” diyerek sayfasında bir tweet paylaştı.

Hastaya özgü kanser hücrelerinin de ayrıştırılmasını sağlayan Prof. Toner’in geliştirdiği teknolojiler, kanserde kişiye özel tedavi imkânını da mümkün kılıyor.

Vehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla verilen Vehbi Koç Ödülünü alan Prof. Mehmet Toner, Üniversitelerde Öğretim Üyeliklerinin yanı sıra, Harvard'a bağlı Massachusetts General Hastanesi Biyomikro Elektro Mekanik Sistemleri Merkezi'nin yöneticisi, Türkiye'de Bilim Akademisi, ABD'de Ulusal Mühendislik ve Ulusal Mucitlik Akademileri üyesi, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

Hocamıza insanlığa olan katkıları ve göğsümüzü kabartan, bizleri gururlandıran çalışmaları ve buluşları nedeniyle sade bir vatandaş olarak tebrik ve teşekkürlerimi arz ediyor, sağlıklı ve uzun ömürle birlikte ülkemizin göğsünü kabartan başarılı çalışmalarının devamını diliyorum..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu