banner4
23.06.2022, 09:06

PROF. DR. BERRİN TANSEL

1978 yılında ODTÜ Kimya Mühendisliğinden mezun oldu.

1979’da Wisconsin Madison Üniversitesinden İnşaat ve Çevre Mühendisliği alanında MS ve BS Kimya Mühendisliği Doktora derecesi aldı.

1985 yılında Wisconsin-Madison Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümünden lisans mezunu oldu.

Massachusetts Su Kaynakları Otoritesi’nde Proje Yöneticisi ve PEER Danışmanları Kıdemli Proje Mühendisi olarak çalıştı. Güney Florida Su Yönetimi Bölgesinde görevler yaptı. 

1990 yılından bu yana Çevre Mühendisliği Profesörü olarak Florida Uluslararası Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı olan ve NASA ile sürdürdüğü atık suyun yeniden kullanılabilir hale dönüştürülmesi projesinde de yer alan Prof. Dr. Berrin Tansel, Amerikan Çevre Mühendisliği ve Bilim İnsanları Akademisi (American Academy of Environmental Engineers & Scientists - AAEES) Bilim Ödülü’nü kazandı.

Öncelikli uzmanlık ve ilgi alanları su arıtımı, tehlikeli ve endüstriyel atık yönetimi, katı atık yönetimi, depolama süreçleri ve salım mekanizmaları, sürdürülebilir çamur arıtımı ve geri kazanımı olan Prof. Berrin Tansel’in bu hususlarda 200’den fazla profesyonel rapor ve makalesinin yanı sıra 10’larca projeleri vardır.

NASA Kenedy Uzay Merkezi tarafından verilen yaz burslarıyla NASA’da da çalışmaya başlayan Prof. Tansel, uzay araçlarındaki astronotların su ihtiyacı ve su tanklarının çok büyük yer kaplıyor olması ve önemli ağırlıklar da teşkil etmesi nedenleriyle, uzayda astronotların kullanacakları suların atık su haline gelmesinden sonra yeniden kullanılabilecek şekilde dönüştürülmesi için geliştirdiği projelerle ve teknolojiyle NASA tarafından ödüllendirildi.

Bitirdiğini sandığı her bir projenin yeni bir proje doğurduğunu söyleyen Prof. Berrin Tansel, insanlık başta olmak üzere canlılar için büyük ihtiyaç olan suların daha verimli kullanılabilmesi, bunun için de her türlü atık suyun yeniden dönüştürülmesi, özellikle yağ veya sair petrol atıklarının karıştığı suların temizlenerek kullanımı, suyun taşınması sırasında karşılaşılan su zayiatların minimuma indirilmesi ve tüm bunların en ucuz ve en seri şekilde nasıl yapılabileceği konularında da araştırmalarını yoğunlaştırdığını belirtmektedir.

Bize gurur veren Bilim insanımız Prof. Dr. Berrin Tansel Hocamızı tebrik ediyor, sağlıklı ve uzun ömürle başarılı çalışmalarının artarak devamını diliyorum.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu