banner4
16.08.2021, 11:56

Prof. Dr. ABDULLAH ÜNALAN yazdı.. AFGANİSTAN

AFGANİSTAN
Resmi adıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Orta Asya ülkesidir. Dört yandan Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan Çin ile komşudur. yüz ölçümü 652.000 km²’dir. Bir kısmı düzlük ise de geneli dağlıktır. Başkenti Kabil’dir. 32 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştun (%42), Tacik (%27), Hazar (%9) ve Özbekler (%9) oluşturur. 
Halkın %85’i Sünnî, % 15’i Şiî’dir.
Emanullah Han hükümdarlığında 1980’e kadar monarşiyle yönetildi. 1978 darbesiyle sosyalist bir yönetim geldi. 1996’dan 2001 yılına kadar ülke genel olarak İslamî Yönetimi savunan Taliban’ın yönetimine girdiyse de ABD, 11 Eylül’ü bahane ederek Afganistan’ı işgal etti ve Taliban Yönetimine son verdi. 
Kömür, bakır, demir cevheri, lityum, uranyum, nadir toprak, kromit, altın, çinko, talk, barit, kükürt, kurşun, mermer, kıymetli ve yarı kıymetli taşlar, doğalgaz ve petrol kaynaklarının tutarı 3 (üç) trilyon dolar civarında olmasına rağmen kişi başına düşen GSMH sıralamasında 186 ülke arasından 169. sıradadır.
Gaddar Rusya’ya karşı kahramanlık destanı yazan Şeyh Şamil’in torunları General Cevher Dudayev’in etrafında kenetlenen Çeçenler son asır Müslümanlarının yüzakıdırlar. İktidara gelmelerine izin verilmediyse de İslam’ın izzet ve onurunu kanlarıyla tarihe yazarak şehid oldular.
Aynı kahramanlığı Taliban da yaptı. Batı’nın, Sünnî ve ihlaslı ‘Müslüman’ oldukları gerekçesiyle uydurdukları bütün yalan, attıkları bütün iftira ve yaptıkları bütün kötüleme ve olumsuz algı operasyonlarına rağmen Taliban, İslam’ın ruh ve ‘Müslüman’ın onuruna yakışır şekilde, yıllardır verdikleri cihad ve davaları uğruna döktükleri kanlarıyla önce cani Rusya’ya diz çöktürerek ülkelerinden kovdular. Şimdi de alçak, insan katili, emperyalist, sömürgeci ve münafık ABD ve müttefiklerini dize getirerek ülkelerinden kovdular. 
İnşaallah, bugüne kadar gösterdikleri ihlas ve İslam’a bağlılıklarını aynen korur, uğruna kanlarını döktükleri İslam Şeriat’ını hâkim kılar; adalet ve insan haklarına dayalı, insanlığın kurtuluşuna vesile olacak nitelikte öneme sahip bir ‘İslam Develeti’ örneğini ortaya koyarlar. Şimdiye kadar ortaya koydukları keyfiyyet geleceğe ümid vermektedir.
Samimi hiçbir Müslüman Afganlı, Taliban’dan kaçarak başka ülkelere göç etmez. Zira Afganistan’da savaş bitti, bölünme, parçalanma, birbirleriyle uğraşma sona erdi. Tek millet, tek devlet kuruldu. Nüfusun %85’i aynı itikadı ve hayat şeklini benimseyen Sünnî. Demografik olarak da halkın yarısından fazlası Peştun’dur. Adalet ve istikrarın geldiği ülkesinden insan neden kaçsın. Türkiye, Afganistan’ı tanıyan ilk ülke olmalıdır.
Göç edenler,
1. Ya Şiî’dir. Ehl-i Sünnet itikadına uygun İslam Yasalar’ına tahammül edemedikleri için ülkelerini terkederler. Bu, aynı zamanda bir AB/D-İran projesidir. AB/D, İran’la işbirliği yaparak Şiîliği ihraç etmek suretiyle Ehl-i Sünnet’i içten yıkmak istiyorlar. Bugün Türkiye’ye göç eden akınların çoğu bu kabildendir. Ailelerini, çocuklarını rahatlıkla Taliban’a emanet ederek memleketlerinde bırakabiliyorlar.
2. İslam yönetimi altında yaşamak istemeyen sol zihniyetli veya İslamî hayattan yoksun serseri bir hayat yaşamak isteyenlerdir. 
3. Asker kaçkınlarıdır. Zira bundan böyle Afgan ordusunun hayat tarzı da Taliban’ın; yani İslamî hayat tarzı olacaktır. Bunu göze alamayan ne kadar ordu mensubu varsa kaçmakta ve başka ülkelere göç etmektedirler.
Mağdur göçmenleri alalım ancak ülkemizi kaçkınların ‘yolgeçen hanı’ yapmayalım.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu