Son Dakika
banner1

Seçimin sonucunu Muharrem İnce ve kararsızlar belirleyecek

Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce görüşmesinden bir sonuç çıkmadı. Metropoll Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, son seçim anketini "Söze gerek yok her şey açık. Bu verilere göre seçimin kaderini Muharrem İnce ve kararsızlar belirleyecek" diye yorumladı.

POLİTİKA 01.04.2023, 13:50
Seçimin sonucunu Muharrem İnce ve kararsızlar belirleyecek

Sencar, verilere ilişkin Twitter hesabından, “Söze gerek yok her şey açık. Bu verilere göre seçimin kaderini Muharrem İnce ve kararsızlar belirleyecek” yorumunu yaptı.

İNCE’DEN SERT AÇIKLAMA

Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, bugün sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

“Ne CHP yönetimi ne de Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bana veya partime herhangi bir ittifak teklifinde bulunmamıştır” dedi.

İnce şöyle konuştu:

“Öncelikle bilinmelidir ki ne CHP yönetimi ne de Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bana veya partime herhangi bir ittifak teklifinde bulunmamıştır. Adaylığı ilan edildikten hemen sonra Sayın Kılıçdaroğlu, 17 Mart 2023 tarihinde Milli Yol Partisi ile Bağımsız Türkiye Partisi’ni, 20 Mart 2023 tarihinde HDP’yi ziyaret etmiştir. Memleket Partisi’ne ise sıra, 29 Mart günü yani Cumhurbaşkanı adaylarının kesinleşmesine 24 saat kala gelebilmiştir. Ve kalan 24 saat içinde, seçimler öncesi işbirliği yapılmasına ilişkin bir müzakere mekanizması doğal olarak oluşmamıştır veya oluşması istenmemiştir.


Açıkça ifade edeyim ki siyasi partileri sosyal medya üzerinden linç etmek, onları yıldırmak, yaftalamak, itibarsızlaştırmak ve diz çökmeye zorlamak bir müzakere yöntemi olamaz. Modern demokrasilerde ilişkiler siyasi partiler arası kurumsal görüşmeler ile ilerler. Bunun dışındaki her yol, medeni bir ilişki kurmayı reddeden despot ve dayatmacı bir zihniyeti temsil edecektir. Neyse ki bu cinnet hali yavaş yavaş yerini aklı selime terk etmekte, gerçekler yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Zaman kimin haklı kimin haksız olduğunu ortaya koyacaktır. Bu vesileyle, Sayın Kılıçdaroğlu’na ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne seçimlerde başarılar diliyorum.”

Peki Muharrem İnce 30 Mart sonrası yarıştan çekilebilir mi?

YSK Başkanı Ahmet Yener'in açıklamasıyla CHP ile anlaşacağı iddia edilen Memleket Partisi Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığı resmileşmiş oldu. Peki İnce 14 Mayıs'a kadar yarıştan çekilebilir mi? Çekilirse oy pusulasında ismi yer almaya devam edecek mi? İşte yanıtlar...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne ilişkin açıklama yaptı.

Ahmet Yener, “Kurulumuz, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Sayın Muharrem İnce’nin ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçici aday listesinde yapılan adaylığına yapılan itirazları reddetmiştir” diye konuştu.


Böylece 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu, Tayyip Erdoğan, Sinan Oğan dışında Muharrem İnce’nin adaylığı da resmileşti.

İnce’nin YSK açıklamasından önce adaylıktan çekilebileceği, CHP ile anlaşabileceği iddia edilmişti.

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu kapsamındaki seçim takvimine göre cumhurbaşkanı adaylarının en geç 30 Mart 2023 mesai saati bitimine kadar çekilme iradelerini açıklamış ve istifa dilekçelerini Yüksek Seçim Kurulu’na vermiş olmaları gerekiyor.

Peki 30 Mart sonrası adaylar çekilebilir mi?

Seçim takvimine göre 31 Mart 2023 tarihinden sonra, oy verme günü saat 17’dan önce herhangi bir cumhurbaşkanı adayı adaylıktan çekilebiliyor.

Ancak adaylar çekilse dahi isimleri oy pusulalarında yer almaya devam edecek.

“Cumhurbaşkanı adayı, oy verme günü saat 17’den önce adaylıktan çekilirse, bu aday hakkında verilen oylar ne olacak?” sorusu da tartışılıyor. Bu konuda Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nda açık bir hüküm bulunmuyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu