Son Dakika
banner1

Külliye'de bomba görüşme!.. Bin Zayed ile tarihi toplantı

"Bin Zayed Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'la tarihi ve olumlu bir toplantı yaptı" Recep Tayyip Erdoğan, BAE'nin yakında ülkesinde büyük yatırımlar yapacağını söyledi. Bu açıklama Emirlik Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ile dün yaptığı görüşmenin akabinde çıktığı TV programında geldi.

POLİTİKA 19.08.2021, 12:19
Külliye'de bomba görüşme!.. Bin Zayed ile tarihi toplantı

Bin Zayed Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’la tarihi ve olumlu bir toplantı yaptı

Erdoğan, BAE'nin Türkiye'de çok ciddi yatırım hedefleri ve planları olduğunu da sözlerine ekledi ve BAE'nin geçtiğimiz aylarda temas halinde olduğunu ve bazı ilerlemeler kaydettiğini duyurdu.

Türkiye'de Emirati yatırımı

Erdoğan, Türkiye'de yatırım yapma konusunu BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ile görüştüğünü belirterek, görüşmelerin iyi ilerlemesinin BAE'nin Türkiye'de "büyük yatırımları" olacağı anlamına geldiğini kaydetti.

Reuters ağ raporuna göre, Erdoğan Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüşmeye açık olduğunu söyledi.


 
Çarşamba günü, Emirlik Haber Ajansı, Erdoğan ve BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ın ticaret ve yatırım fırsatları da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirmenin yollarını tartıştığını bildirdi.
 

"DEVLETLER ARASINDA BU TÜR İNİŞLER ÇIKIŞLAR OLABİLİR"

Başkan Erdoğan, "BAE'den gerçekleşen bu ziyaret, iki ülke arasındaki buzların eridiği anlamına mı geliyor?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Devletler arasında bu tür gidiş gelişler, iniş çıkışlar olabilir ve olmuştur da. Burada da benzer bazı durumlar oldu. Şu an itibarıyla yaklaşık birkaç aydır bizim istihbarat örgütümüz başta olmak üzere Abu Dabi yönetimiyle bazı görüşmeler yaparak bu görüşmelerle belli bir yere gelmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de Muhammed Bin Zayed ile de bazı görüşmeleri yapma durumlarımız olacaktır, inşallah olacaktır diye düşünüyorum bugünkü görüşmeden sonra.

Bu görüşmelerle bölgedeki bazı sıkıntıları aynı kültürün, aynı inancın mensupları olarak inşallah gidermiş oluruz. Çünkü biz bölgenin esas aktörlerinin birbirleriyle doğrudan konuşmasını, müzakere etmesini, kendi sorunlarını birlikte çözmelerini önemsiyoruz. Ben de bu konuda çok hassasım."

ikili ilişkiler

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki tarafın iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel meseleleri ele aldığı belirtildi. Toplantıda Erdoğan ve Al Nahyan'ın BAE'nin Türkiye'deki yatırımlarını tartıştığına dikkat çekti.

Bu sürpriz hamle, BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargash'ın ülkesinin "Türkiye ile normal ilişkiler" istediğini ve bunu başarmak için "cesaret verici göstergelerden" söz ettiği Körfez uzlaşmasının ardından birkaç ay süren dikkat çekici açıklamaların ardından geldi. 
Gargash, bu yılın başlarında  "Sky News Arabia" ile yaptığı röportajda, "Türkiye ile aramızdaki egemenliğe saygı duyan normal ilişkiler istediğimizi söylemek istiyoruz." Dedi.


 
Emirlik bakanı ayrıca şunları vurguladı: "Türkiye ile aynı fikirde olmamak için hiçbir nedenimiz yok, sorun yok. Bugün, Türkiye ile son göstergelerinin cesaret verici olduğunu görüyoruz. Ancak Ankara'nın Müslüman Kardeşler'in ana destekçisi olmamasını istiyoruz. Ankara'nın Arap ilişkilerinde pusulayı yeniden kurmasını istiyoruz" dedi.

kilit ortak

Bu açıklamalar, Gargash'ın 7 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında ülkesinin Türkiye'nin Ortadoğu'daki "bir numaralı birincil ortağı" olduğunu söylediği ve BAE'nin Ankara ile "herhangi bir düşmanlık beslemediğini" belirten benzer açıklamalarının ardından geldi. .

Öte yandan, BAE ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Suriye ve Yemen'deki krizler, özellikle de Ankara'nın eski Ulusal Mutabakat Hükümeti ve başkanı Fayez al-Sarraj'ı desteklediği Libya, Abu Dabi'deki krizler de dahil olmak üzere çeşitli konularda gerginlik yaşıyor.
BAE, Halife Hafter liderliğindeki "Libya Ulusal Ordusu"nu destekliyor.

İki ülke arasındaki gerilim, Türk hükümetinin BAE yetkililerinin düşman olduğu "Müslüman Kardeşler" ile ilişkileri meselesinden de kaynaklanıyor.

Bu açıklamalar, Abu Dabi'nin Türkiye'ye karşı uygulamalarında en aktif olanın üçlü eksen: Mısır, Suudi Arabistan ve BAE olduğu düşünüldüğünde özellikle önemlidir.

bariz düşmanlık 

Ayrıca, Abu Dabi'nin Türkiye'yi her yerde düşmanlaştırma çabalarının ardında BAE'nin Türkiye ve İslamcılara düşmanlığının yattığı görülüyordu.
Türkiye ve Katar'ın desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti karşısında BAE'nin Haftar'a verdiği desteğin yanı sıra BAE de katıldı.
Atina, Paris ve Ankara arasındaki gerilimin zirvesinde Yunanistan ve Fransa ile hava tatbikatları.

BAE, Mayıs 2020'de Mısır, Kıbrıs, Yunanistan ve Fransa ile Türkiye'nin Akdeniz'deki faaliyetlerini eleştiren bir bakanlık açıklamasının yayınlanmasına da katıldı; bu, BAE'nin Akdeniz havzasını sınırlamayan açıklamaya tek imza sahibi olduğu göz önüne alındığında dikkat çekici görünüyordu.

BAE'de daha önce Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini de yürüten Gargaş, şunları kaydetti:

"Şeyh Bin Zayed, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile tarihi ve olumlu bir toplantı yaptı. Toplantının ana odak noktalarını da iş birliği ve ekonomik ortaklıklar oluşturdu. BAE köprüler kurma ve ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor. Refah ve kalkınma içerideki içgüdümüz olduğu gibi dış politikamızın da lokomotifidir."

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bin Zayed Al Nahyan'ı kabul ettiğini açıklamıştı. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel konular görüşülmüştü.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu