Son Dakika
banner1

HDP ile kirli pazarlık: Kılıçdaroğlu’na destek karşılığında bakanlık ve özerklik sözü

14 Mayıs seçimlerinde Yedili Masa'ya oturarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı alan HDP'nin bu kararı kapalı oturumunda aldığı, şart olarak ise bakanlık ile özerklik istediği ortaya çıktı. Bu süreçte Kandil'deki terör örgütü elebaşları Kılıçdaroğlu'na destek mesajları verirken, Kılıçdaroğlu ise Meclis'te HDP ile görüşüp destek istedi. Terör örgütünün uzantısı da kapalı kapılar ardında yapılan toplantının ardından 28 Nisan'da Yedili Masa'nın cumhurbaşkanı adayına desteğini açıkladı. Destek şartları arasında HDP'den iki ismin bakan yapılması, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gibi tutuklu HDP'lilerin serbest kalması, Doğu'da özerklik ve İstanbul'da belirli bölgelerde kanton ilan edilmesi gibi maddeler yer alıyor.

POLİTİKA 13.05.2023, 12:10
HDP ile kirli pazarlık: Kılıçdaroğlu’na destek karşılığında bakanlık ve özerklik sözü


 

Türkiye gelecek yüzyıldaki kaderini oylamak için 14 Mayıs'ta sandık başına gidiyor.

Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı aday belirleme sürecinde büyük kriz yaşaya Yedili Masa, zoraki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti.

Bu süreçte ise terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin desteği çok konuşuldu. Yeşil Sol Parti kılıfıyla seçimlere giren HDP'nin Yedili Masa'nın adayını ne karşılığında desteklediği merak konusuydu.

Karar kapalı oturumda alındı
Aydınlık'ta yer alan habere göre; Terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP, Yedili Masa'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararını 29 Ocak'ta yapılan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Kurulu'nun basına kapalı oturumunda aldı. HDK'nın 4 maddede özetlenebilecek kararları arasında HDP kontenjanından bakanlık talebi de var. HDP'nin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 28 Nisan'da Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini resmen ilan etti. Mart ayı boyunca da PKK elebaşları ardı ardına desteklerini açıkladılar. Bundan önce de Selahattin Demirtaş'ın "Yürü Bay Kemal" paylaşımı akıllarda.


Destek için 'dört madde' şartı
HDK'nın 12. Genel Kurulu'nda şu dört karar alındı:
HDP kontenjanından 1 veya 2 kişi bakan yapılacak. Tepki çekmemek için bu isimler daha az bilinen HDP’liler arasından seçilecek.
Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven gibi isimler yeniden yargılanacak ve serbest kalmaları sağlanacak.
Türkiye’de güçlü olunan bölgelerde özerklik ilan edilecek. Suriye'nin kuzeyinde federasyon, Doğu ve Güneydoğu illerinde özyönetim, İstanbul'da da Esenyurt, Kanarya ve Esentepe'de kanton ilan edilecek.
Aday olursa Kemal Kılıçdaroğlu desteklenecek. Kılıçdaroğlu aday olmazsa, bu karar ilgili adaya göre gözden geçirilecek.
HDP'nin Kılıçdaroğlu'na destek takvimi
HDP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklamasından önce bakanlık ve diğer maddeler konusunda pazarlık yapıldığı anlaşılıyor. Selahattin Demirtaş, 21 Şubat'ta sosyal medya hesabından yaptığı yaptığı paylaşımda, "Yürü Emek ve Özgürlük İttifakı! Yürü Sosyalist Güç Birliği! Yürü Millet İttifakı! Yürü Bay Kemal! Yan yana yürüyün. Birleştirin, barıştırın ve yeniden inşa edelim, yıkılan bu ülkeyi. Başka çaremiz yok, başaracağız" ifadelerini kullandı.

Mart ve Nisan ayı boyunca PKK elebaşları Murat Karayılan, Sabri Ok, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Remzi Kartal Türk Ordusu'nun teröre karşı operasyonlarını hedef aldı Millet İttifakı'na destek açıklamalarında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Mart'ta HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile görüştü. HDP'liler 22 Mart'ta cumhurbaşkanlığı için aday çıkarmayacaklarını ilan etti. PKK'nın üst düzey yapılanması KCK Eş Başkanı Bese Hozat, 28 Mart’ta seçim sürecinde eylemsizlik kararı aldıklarını, seçim sonrasında duruma göre yeni bir değerlendirme yapacaklarını açıkladı. Eş Başkan Sancar, 28 Nisan'da Kılıçdaroğlu'na HDP desteğini resmen açıkladı.



Yedili Masa'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na terör örgütü PKK'nın elebaşlarından destek mesajları gelmeye devam ediyor. Terör örgütünün yayın organına konuşan PKK elebaşı Cemil Bayık, AK Parti iktidarını hedef alarak Kılıçdaroğlu'na oy istedi. Örgütün siyasi kanadı HDP'ye Millet İttifakı ile beraber hareket etmeleri yönünde talimatlar gönderen teröristbaşı, Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybetmesi halinde iç savaş çıkacağını ima ederek skandal açıklamalara imza attı.


HDP ile talepleri ortak
HDP’nin 27 Eylül 2021'de açıkladığı seçimlere ilişkin tutum belgesi ile Altılı Masa'nın 30 Ocak 2023'te ilan ettiği Ortak Mutabakat Metni örtüşüyor. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bu gerçeği "Ortak bir metnimiz var, bu belgenin birçok noktası HDP'nin tutum belgesiyle örtüşüyor." sözleriyle doğrulamıştı.


Mutabakat metninde HDP’nin önemli talepleri Altılı Masa’nın kaleminden ifade edildi. Altılı Masa, “Terörle mücadelede, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası örgütler bünyesinde kabul edilen belgeleri ve alınan kararları dikkate alan bir yaklaşım sergileyeceğiz.” taahhüdünde bulundu.
FETÖ ve PKK ilişkileri nedeniyle kamu görevinden el çektirilenler için yapılan düzenlemeler hakkında da , “Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz.” cümlesi yer aldı. Millet İttifakı'nın vaatleri arasında, İçişleri Bakanlığının teröre destek veren ya da yolsuzluk yapan belediyelerde görevden uzaklaştırma ve kayyum atama yetkisini kaldırmak da var. Ortak mutabakat metninde “Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki aşırı vesayetine son vereceğiz.” vurgusuyla merkezi-yerel yönetim ayrımı yapıldı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu