Son Dakika
banner1

Erdoğan'dan Kirli pazarlığa tepki... "Bir daha o dönemleri yaşatmak istemiyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 7'li koalisyondaki bakanlık pazarlıklarına ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı dağıtılmasına tepki gösteren Başkan Erdoğan, "Bu ülkeye bir daha o karanlık koalisyon dönemlerini, kirli bakanlık pazarlıklarını, Güneş Motel sendromlarını yaşatmak istemiyoruz." dedi.

POLİTİKA 13.04.2023, 00:49
Erdoğan'dan Kirli pazarlığa tepki... "Bir daha o dönemleri yaşatmak istemiyoruz"



Günümüzün en önemli başlığı 'asrın felaketi'. 6 Şubat bizim için bir milat. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarıma Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara da şifalar diliyorum. Çok kararlı adımlar atmamız kesinlikle şart.


Biz iktidara gelmeden önce eğitim ve sağlığı arka arkaya koyduk. Sağlıkta dünyanın önde gelen ülkeleriyle yarışır durumdayız. Ancak bunlardan önce depremzedeleri güvenli konutlara yerleştirmemiz gerekiyor. Yatay mimarı konusunda vatandaşlarımız tezimizi kabul eder duruma geldi.

"SAĞLIKIZ YAPI STOĞU ORTADAN KALDIRILACAK"

Devletimiz 60 gün içerisinde bu konutları teslim eder noktaya gelme tezini Van'da Elazığ'da, Antalya'da... ispat etti. Biz bunları ispat etmiş bir iktidarız. Vatandaşlarımız bize güvensinler inansınlar. Her birini sağlam, dayanıklı konutlara yerleştireceğiz. Türkiye, Ulusal Risk Kalkanı Modeli'ni devreye almış durumda. Zemin+3 ya da 4... Bunlar en ideal yapı çeşitleri. Bu şekilde yapılacak konutlar bizi daha güvenli hale getirecektir. 1999 öncesi yapılan binaların risk analizini yapmaya başladık. Hakkaniyete dayanıklı bir dönüşümle de sağlıksız yapı stoğu ortadan kaldırılacak.

İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI

İstanbul ayrı bir önem taşıyor. 39 ilçede tüm risk unsurlarını ele alacak şekilde bir harita hazırladık. Yaklaşık 1,2 milyon bina ve 5,9 milyon konut bulunuyor. Gördük ki 220 bin bina ve 1,5 milyon bağımsız bölüm risk altında. Bunlardan 300 bininin acil dönüşmesi gerekiyor. Kanal İstanbul'la rezerv şehirler meydana çıkacak, oralarda konut inşaatları başlayacak, kentsel dönüşümü kabul edenlere o rezerv şehirlerden yer vereceğiz.

İSTANBUL'A GİRİŞ İÇİN VİZE

İmar Affı ile ilgili yeni dönemde çalışma yapacağız. Katalog suçların içerisinde yerini alacak. Bu işin affı maffı olmaz. Benim belediye başkanlığımda İstanbul'a giriş için vize demiştim. Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Londra'da bu uygulanıyor. Adeta vizeye tabii, belli ücrete tabi. Şimdi İstanbul 16 milyon oldu. O dönem bunu söyleyenler şehircilik nedir, göç nedir bunlardan haberleri yoktu. O gün bizim iddialarımız şimdi haklılığı getirdi. O zaman dediklerimize saygı duyulmuş olsaydı planlamalarımız daha güçlü olacaktı. Vizeye tabi oldukları için herkes rahat giremeyecekti. Şimdi öyle olmadığı için herkes geliyor giriyor. Kaçak yapılaşma da var. O da tehdit ediyor. Zemin etütleri yapılmıyor. Ya da yapanlar dikey mimariye rant vuruyor. Rezerv şehir, mevcudu bir yerden bir yere nakil ederek, o mevcudun da zemin tahlillerini yapıp oralara müdahale. Avcılar aslında sağlam bir zemin değildir. Tehdit eden bir zemin. Beylikdüzüne doğru tehlikeli yerler. Denize yakın yerler sıkıntılı yerler. Zemin etütlerini yapmak suretiyle yapılanmaya gidilip kentsel dönüşüm yapılıp. Nüfus seyreltmesi şart. Onu yaparsak kendimizi sağlama alırız.

AK PARTİ'DE 3 DÖNEM KURALI

Biz sıradan bir parti değiliz. Biz kongrelerimizde hep yenilenme gittik. Bu yenilenmeyi Meclis'e yansıtmak istedik. 3 dönem kuralında istisna yapmadık.. Ara vermişse ayrı. Ara vermemişse değişecek. En yakın mesai arkadaşlarımda dahi bu adımı attık. Hiçbirisi de bizi yana koydun demiyorlar. Hepsinin de bir görevi var. Bundan sonra da bu tür görevler olmayacak diye bir şey yok. Bütün bunlara bakarken her adaya ilişkin değerlendirmemiz oldu. Bölgenin nüfus yapısından hassasiyetlerine kadar tüm yapıyı masaya yatırmak sureti ile biz bu seçimleri tespitleri yaptık. Alt komisyon değerlendirmeleri üst komisyonda değerlendirip kararları öyle aldık. Karşımızda haritalar, seçmen sayısı, nüfus tabloya yatırdık. Atlama olmuşsa gerekirse yeniden geri döndük. Hassasiyet ile dikkat ettik. Bütün bunlara rağmen çok da az olsa bazı hatalarımız bazı illerimizde oldu. Cuma günü her şey bitiyor zaten.

7'Lİ KOALİSYONA TEPKİ

Bu ülkeye bir daha o karanlık koalisyon dönemlerini, kirli bakanlık pazarlıklarını, Güneş Motel sendromlarını yaşatmak istemiyoruz. İsraf diyorlar. Bizim kitabımızda israf yok. Finansın en ideal şekilde yönetilmesinin örneklerini biz verdik. Başarılı örneklerini vermediysek deprem felaketinin altından kalkmazdık. Eğer başarılı şekilde kalkıyorsak finansı başarılı şekilde yönettiğimiz için yapıyoruz.

"TÜRKİYE BU SEÇİMLE BATI'YA MESAJ VERECEK"

Batı Erdoğan'a karşı olduğunu söylüyor. Benim milletim 14 Mayıs'ta bu oyunu bozacaktır. 14 Mayıs bir kırılma noktası olacaktır. Türkiye bu seçimle Batı'ya mesaj verecek.


"KILIÇDAROĞLU TOGG'U ALMAK İSTERSE PARASINI VERİR ALIR"

Beyefendiyi Togg'a davet ettik. 'Sanayi Bakanım size fabrikayı gezdirsin' dedim. Ama gelemedi ya. 'Rıfat Bey ile gezersem gelirim' demiş. Fabrikanın yerini bilmiyor. Üretime inanmıyor. Millet sırada, herkes sırada. Mirzeyev rengini bile kendisi seçti. Aliyev kardeşim de Anadolu Kırmızı seçti. Kılıçdaroğlu parasını verir alır. Nasıl olsa parası da var. Biz nasıl ödemeyi yapıp aldıysak o da alsın. Togg alımında kredi için kamu bankaları adım atabilir. Önümüzdeki 7 yıl içerisinde 1 milyon Togg yollarda olacak.

 "TERÖRİSTLERİ DIŞARI ÇIKARMAMIN PEŞİNDELER"

Terörist başını bırakacaklarmış, Selo'yu bırakacaklarmış. Bu ülke hukuk devleti. 'KHK'dan suçları olanlar bırakılacakmış' Hukuk devletinin hukukiliği nerede? Bu demek oluyor ki, her gücü eline alan cezaevlerinin kapılarını açıyorum. Karşımızdaki şahıs kaç kere Meclis kürsüsünden haykırdı. Ben şu an adaylığımı genel af üzerine bina etmedim. Bay bay Kemal bunun gayreti içerisinde. Diyarbakır'da 51 yavrumuzun ölümüne sebep olan Selo değil mi? Selo'nun kendisi Kürt değil Zaza'dır. Kürt evlatlarımızın ölümü üzerinden kendisine rant devşiriyor. Bay bay Kemal de Meral Hanım da diğerleri de bunları dışarı çıkarmak için vaatlerde bulunuyorlar.


"AİLE VE GENÇLİK BANKASI KURACAĞIZ"


Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar seçim beyannamesi 2023. Şu anda bizim. Çok detay. Bir de bunun özeti var. Bu kimin dersini iyi çalıştığının ifadesidir. Gençler konusunda bizim yola çıkışımızda yaş sınırı 30'du. Sonra bu 18' e kadar indi. Biz ara müdahale yaptık. 25. Bu yetmez dedik. Seçme seçilme olarak 18'e indirelim dedik. Bu konuda ilk neticeyi alan biz olduk. Adaylarımızdan bir veya iki tanesi 18 yaşında. Bir de yüzücümüz var 19 yaşında. Galatasaray Üniversitesi'nde. 30 yaş altı 25 adayımız mevcut. Projelerimiz hazır. Kamuya işe alımlarda tereddütleri gideriyoruz. İşe alımlarda bu yönetimi zaten uyguluyoruz. Mülakatların sebebi kurumların ihtiyaçlarına erişme kabiliyetidir. Zorunlu bazı alanlar dışında başarı sıralamasına göre işe alımı esas haline getireceğiz. İlk bilgisayar ve cep telefonundan vergiyi kaldırıyoruz. Yeni evlenen çiftlere 48 ay vadeli 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi vereceğiz. Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bunun uygulamasını Norveç yapıyor. Belli bir oranı gençliğe ayırıyor. Kendi işini kurmak isteyen gençlerimizin hibe programıyla yanında olacağız. Gençlerimiz hayal kursunlar. Biz her şart altında gençlerimizin yanındayız, destekçileriyiz.

MÜLAKATSIZ ATAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Seçimden sonraki yeni dönemde bunun adımlarını atmış olacağız. Biz gençlerin çağının misafiriyiz

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLACAK?

Ev hanımlarının emekliliğine destek vermek olacak programın en yeniliklerinden biri. Her aileden en az 1 kişiye iş imkanı sunacağız. En az 3 çocuk diyorum. Onların eğitimden istihdam, evliliğinden çocuk bakıma kadar her alanda ailelere maddi katkı vereceğiz. Ev hanımlarına yönelik aynı şekilde planlarımız var. Bunlarda da ev hanımlarının sigortalılığı konusunda atacağımız adımlar olacak. Ev hanımlarının emeklilik primlerinin bir kısmını devlet olarak biz ödeyeceğiz.

"TCG ANADOLU'DAN DAHA BÜYÜĞÜNÜ DE İNŞA EDECEĞİZ"

Biz TCG Anadolu'yu ordumuza teslim ettik. Gezdim gördüm. Üzerinde İHA şu anda. Bu İHA dışında helikopterler üzerinde. Bütün bunlar buradan iniş, kalkışı yapabilecekler. Bunlar bizim dünya standardında çok daha farklı bir yere gelmemizi sağladı. Yeni bir adım daha atıyoruz, görüşmeleri yapıyoruz. TCG Anadolu'nun bir misli büyüğünü daha inşa edeceğiz. Bu bizim kendi tersanemizde üretildi. Bunların içine tank da girebilecek. 1400 personel var. Öyle rastgele sıradan bir şey değil. Çıkmış bir ukala bir şey diyor; aldatmışız. Bunlar cidden yapabildikleri, ortaya koyabildikleri zaten bir eserleri yok. Şu eseri görüp de buna eleştiri getirmek, kınama getirmek, yenilir yutulur bir şey değil. Gurur duyması lazım. TGC Anadolu ile Türkiye'nin her köşesinde askeri operasyon yöneteceğiz. O mavi denizlere bununla rahat açılacaksın. Mavi vatan aynı şekilde. Boyu 220 metre yapıda. İçeride gezdiğinizde hijyeniyle, her şeyiyle pırıl pırıl. Hepsinde havadan, denizden hakimiyeti var. Böyle bir gemi bu. Ama bunlar anlardan da, anlamazdan da konuşuyorlar. Sen Erdoğan'ı sevmeyebilirsin, Hulusi Akar'ı sevmeyebilirsin. Cebimize koyup da bunu bir yere getirecek değiliz. Bu millete, bu devlete, bu orduya, bizden sonraki nesillere emanet edeceğiz. Uçaklarımız, İHA aynı şekilde. Hele şu Kızılelma...

İSTANBUL İÇİN REZERV ŞEHİR PROJESİ

Kanal İstanbul ile birlikte rezerv kentler ortaya çıkacak. Kentsel dönüşümü kabul eden vatandaşlarımızı bu rezerv şehirlere taşıyacağız. İmar affı ile ilgili, katalog suçlar içinde yerini alacak. Köşeye sıkıştıracağız bu işin affı olmaz. Benim belediye başkanlığımda İstanbul'a giriş için vize demiştim. Dediler ki siz şehirden şehre girişi vizeye mi bağlayacaksınız? Bu Londra'da uygulanıyor. Bunlar dünyayı tanımıyor. İstanbul o zaman 8 milyondu. Şimdi yaklaşık olarak 16 milyon. O gün bunu söyleyenler şehircilik nedir göç nedir bunlardan haberleri yoktu. 

Vizeye tabi oldukları için İstanbul'a herkes giremeyecekti. Dolayısıyla bu rakamlara ulaştı. Kaçak yapılaşma çok ileri derecede ve yapılaşma tehdit ediyor. Zemin etütleri yapılmıyor, ya da yapanlar dikey mimariye vurgun vuruyorlar. Bunun adı rant ekonomisi.

Rezerv kentler şudur, bir yeri birden yere naklederek, zemin tahlili yapmak. Avcılar aslında sağlam bir zemin değildir. Avcılar'dan al Beylikdüzü'ne kadar sıkıntılı yerlerdir. Denize yakın yerler hep hep sıkıntılı bölgeler. Siz orada hakikaten tüm etütleri yapmak sureti ile sağlam zeminde bir yapılanmaya gider, kentsel dönüşümü orada yaparsınız. Seyreltme şart. Bunu yaparsak kendimizi sağlama alırız.

AK PARTİ'NİN ADAY LİSTESİ

AK Parti'yi biz kurduğumuz günden beri gelişimden yana olduk. Biz sıradan bir parti değiliz, hep değişimlere gittik. En az 3 dönem görev yapmış olan arkadaşlarımızda değişim yapalım dedik. Ara vermişse ayrı ama ara vermemişse istisnası olmadı. En yakın mesai arkadaşlarımızda da bu adımı attık. Hiçbirisi de bizi yana koydun demiyorlar. Hepsinin de bir görevi var. Bundan sonra da bu tür görevler olmayacak diye bir şey yok. Bütün bunlara bakarken her adaya ilişkin değerlendirmemiz oldu. Bölgenin nüfus yapısından hassasiyetlerine kadar tüm yapıyı masaya yatırmak sureti ile biz bu seçimleri tespitleri yaptık. Alt komisyon değerlendirmeleri üst komisyonda değerlendirip kararları öyle aldık. Karşımızda haritalar, seçmen sayısı, nüfus tabloya yatırdık. Atlama olmuşsa gerekirse yeniden geri döndük. Hassasiyet ile dikkat ettik. Bütün bunlara rağmen çok da az olsa bazı hatalarımız bazı illerimizde oldu. Cuma günü her şey bitiyor zaten.

BAKAN SAYISINDA DEĞİŞİM OLACAK MI?

Sistem böyle bir şeye gerek duyulursa, adım atmaya müsait. Biz kalkıp da şu anda CHP zihniyetinin yaptığı uygulamayı asla yapamayız. Diyorlar ya hepsine Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı sözü verdi. Bizim o kadar bol keseden atmak gibi bir anlayışımız yok. Biz devlet nasıl yönetilir bilen bir hareketiz. Demek bir cumhurbaşkanı yardımcısı ile bu iş yürütülüyor. 36 bakan ile devraldım başbakanlığım dönemimde. 17'ye kadar düşürdük. İşleri tıkır tıkır da yürütüyoruz. Orada ulufe dağıtıyorlar. Yanında tutabilmek için devlet bakanlığı dağıtıyorlar. Bize geliyorlar teklifler yapıyorlar, şu kurumu bakanlık yapsak diye. Şu an o kurum personeliyle a'dan z'ye yürüyor mu? E niye kalkıp bakanlık yapasın? Koltuk ver ki sana sadık olsun. Hatta daha da ileri gidiyorlar Cumhurbaşkanım size bağlasak? Zaten hepsi bana bağlı değil mi? Hem israf diyorlar. Karanlık koalisyon dönemlerini, Güneş Motel sendromlarını yaşatmak istemiyoruz. Parti merkezlerini aldılar, yeni yeni yerlerde bu pazarlıkları yaptılar. Biz böyle şeylerin içine ülkemizi sokmadık. Bizim kitabımızda israf yok.

"EKONOMİMİZ İSRAF EKONOMİSİ DEĞİL"

Finansın en ideal şekilde yönetilmesinin örneklerini biz verdik. Deprem felaketinin altından kalkamazdık. Eğer başarılı ile bu felaketin altından kalkıyorsak finans yönetimini başarı ile yürüttüğümüz için kalkıyoruz. IMF temsilcileri ile otellerde konuşan kimdi? CHP yöneticileriydi. Biz 2013 yılında IMF'ye borcumuzu sıfırladık ve gönderdik. Şu an o masanın etrafında olanlardan bir tanesi de Davos'ta benim yanımdaydı. O zamanki IMF'nin başında olan zat ile bir görüşme yaptık. Siz bize memurlarınızı gönderebilirsiniz ama sadece gelirler bütçe tahlillerini yapar, taksidi alır gider dedim. Bize yön veremez dedim. 2013 biz bunlarla işi bitirdik. Ondan sonra kaç kere CHP hep meydanlarla IMF ilişkiler tekrar kurulmalı dedi. Biz kurduk mu kurmayız, asla kimseye de tavsiye etmem. 27,5 milyar dolar döviz rezervimiz var. 135 milyar dolara kadar yükselttik. Şu an yine 3 haneli rakamlara döndük. Ama Merkez Bankamız hamd olsun muhtaç değil. Çok daha güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bizim ekonomimiz israf, tüketim değil verim ekonomisidir. Bizim ticaret bakanlığında ihracatta bir aldığımızda hamd olsun patlamamız var. 240 milyar doların üzerine çıktık daha da tırmanıyor.

SEÇİM 2. TURA KALIR MI?

Anketlerde deprem nedeniyle güvenli olmaz ama benim her zaman bir tezim var. Meydanların dilini en iyi ben anlarım. Meydanların dili bize "Yürüyeceksin" diyor. Meydanlarda bunu görüyorum, Bağcılar'da Pendik'te gördüm bunu. Bir tecrübe ile söylüyorum bunu. Milletimin işi zora sokmadan bitireceği inancındayım. Milletim hiç işi zora sokmadan bitirecektir diye düşünüyorum. Son ana kadar açılış da miting de yapacağız. Hepsini benim yapmam şart değil, bir kadromuz var. Bütün arkadaşlarımın hepsi arazide mitingler yapacaklar. Ben açılışları yapacağım. Süreci son ana kadar devam ettireceğiz. Açılışlarla çıktım ama bunun dışında miting olayına da çıkacağım. 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu