Son Dakika
banner1

Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar..

POLİTİKA 12.08.2021, 10:31
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

Sel felaketleri

Tüm bakan arkadaşlarımız, AFAD sel bölgesinde. Kurumlarımızla birlikte çalışmalarını devam ettiriyorlar. Arkadaşlarla görüştüm. "Oralardan ayrılmayacaksınız" dedim. Çatı katından, damlardan kurtardığımız insanlar var. Bu vesileyle vatandaşlarıma bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Darda kalmadıkça ulaşıma kapalı sayılabilecek kara yollarını tercih etmeyin. Heyelan olabilir. Nereden yol veriliyorsa oralardan gitmek en isabetlisi olacaktır.

Orman yangınları

Şu anda ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Programa gelirken, nihai kararı vereyim istedim. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Bey ile görüştüm. Burdur Bucak'taki yangının kontrol altında olduğunu ifade etti.

Sabotaj iddiaları

Elbette yangınların çıkış nedeni olarak bütün ihtimaller üzerinde durduk. Polisiye olarak araştırmaları yapıldı. Bütün teşkilatımızın oradaki faaliyetleriyle sabotaj araştırması yapıldı. Gözaltına alınanların aileleri arasında terör örgütü PKK ile iltisaklı kişiler var. Geçen sene Hatay'da bunu yaşadık, aralarında teröristler çıktı. Ulaştığımız neticeleri vatandaşlarımızla paylaşacağız.

Yangınlarla mücadelede son durum

Ülkemiz yangınlarla mücadele konusunda iki asra yaklaşan kurumsal bir tecrübeye sahip. Bunun yanı sıra teknolojik altyapıya da sahibiz. OGM tarafından her yıl hazırlanan yangın eylem planları kapsamında yangın yönetim merkezinden sevk ve idare edilir. Kara ve hava araçlarımızı son yıllarda yenileyerek sayılarını artırdık. Arazöz sayımızı yüzde 70 artırarak 1078'e çıkardık.

Yangın söndürme uçaklarımızın su atma kapasitesi artırıldı. Kiralama yollarına da gittik. Dost ülkelerden sağ olsunlar destekler geldi. Coğrafyamızda yangın söndürmede helikopterler oldukça önemli. Helikopter sayısı 18 adet iken 39'a çıkardık. Bu süreçte 60'a yaklaştı.


 
Uçakla her yerden su alamıyoruz. Ama süresi çok iyi. Denizden kısa sürede suyunu alıp boşaltabiliyor. Uçak satın alımı için görüşmelerimiz sürüyor. Biz filomuzu çok daha güçlü hale getirmiş olacağız. Yangına en kısa sürede müdahale eden ülke konumuna geldik.

İlk müdahale süremizi İHA'lar sayesinde 12 dakikaya indirdik. Yangınla mücadele ederken bütün imkanlarınızı seferber ediyorsunuz. Yangının içinden çıkan itfaiyecilerimizin halini gördünüz. Kendini ölüme feda eden kahraman. Yetersiz kalmayı nasıl izah edeceksin? Bakanlarsa 6 tanesi her an orada oldu. İtfaiye oradaydı, tüm kurumlarımız AFAD'ıyla Kızılay'ıyla orada oldu. İftira atıyorlar. Biz bütün ekibimizle başarılı olduğumuza inanıyoruz. Toplam 18 su atan uçak, 66 helikopter 9 İHA, bir insansız helikopter, 430 iş makinası görev yaptı.

Yangın bölgesine yapılacak yardımlar

İlk gün itibarıyla zarar tespit komisyonunu sahaya sürdük. Durumu çok kritik olan vatandaşlarımıza daha ilk gün inşaatları başlattı. Bizim programımız bir ay içerisinde inşaatların başlatılmasıyla ilgili talimatların verilmesiydi. TOKİ işi yüklendi. Hedef bir yıl içerisinde inşaatları bitirmek. Yangınların olduğu bölgede bir yıl sonra, konutları yapıp bitireceğiz. Bakanlığımız adımlarını atmış vaziyette. Süratle her bölgeye, nerede yangın olduysa adımlarımızı atıyoruz. İlk etapta 50 milyon lira yardım bütçesi ayırdık. "Ben kiraya çıkarım, ev bulabilirim" talebi olanlar için de kirasını vereceğiz. Mobilya, beyaz eşyasını alarak yerleştireceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor. Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

BATI KARADENİZ'DE SEL VE TAŞKIN

Sel bölgesinde zorda kalınmadıkça karayolları tercih edilmesin, heyelan olabilir.

YANGINLARLA MÜCADELE

Helikopter sayısı 18'den 39'a çıktı. şu an 60'a yaklaştı.

Şu an dünyada yangına en kısa sürede müdahale eden ülke konumundayız.

'MÜDAHALE YETERSİZ KALDI' ELEŞTİRİLERİ

Her şey dört dörtlüktür iddiasında bulunamam. Yangınla mücadele ederken bütün imkanlarınızı seferber ediyorsunuz.

Yetersiz kalmanın tanımı nedir? 6 bakanım her an oradaydı. Tüm itfaiye ekibimiz oradaydı. AFAD, Kızılay... Tüm kurumlarımızı orada oldu. Bakan yardımcılarım oradaydı. Bunu söyleyenlerin kendileri nereden izlediler?


 
İlk defa kullanmaya başladığımız insansız hava araçları sayesinde 12 saniyeyi buldu. Yangının şiddetini ciddi manada düşürdük.

Bunu söyleyenler acaba burada nasıl bir zaman yapıldı? bunu biliyorlar mı? Hayır. Biz bütün ekibimizle, kahramanlarımızla başarılı olduğumuza inanıyoruz.

"HEDEF, 1 YIL İÇİNDE İNŞAATLARI BİTİRMEK"

Daha ilk günde zarar tespit komisyonlarını devreye soktuk. Valilerle birlikte çalışmalara başladılar. Bir taraftan da durumu kritik olan vatandaşlarımıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız gerekli yardımları yaptı. Bizim programımız bir ay içerisinde inşşaatların başlatılması yönünde talimat vermekti. TOKİ işi üstlendi, 1 ay içinde inşaatlarımıza başlayacağız. Hedef, 1 yıl içinde inşaatları bitirmek. Yanan konutları en uygun şekilde yapıp bitirmek. Bu konuyla ilgili olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız adımlarını attı.

Ahırlı evlerin planlamasını da bakanlığımız yaptı. İlk etapta buna 50 milyon ayırıldı. 'Ben kiraya çıkarabilirim, ev bulabilirim' gibi talepleri olan varsa kira yardımı yapıyoruz. Kiraya çıkabilirsiniz. Mobilyasını, beyaz eşyasını da almak suretiyle onları oraya yerleştirmek konusunda kararlıyız."

KAYNAK: HABER7

Yorumlar (0)
12
az bulutlu