banner4
06.05.2022, 11:48

MÜFTÜ MEHMET NURİ EFENDİ 

Daha önceki makalelerimizde, yine bu sütunlarda 11 Kasım 2021’de Ankara Müftüsü M. Rıfat Börekçi Hocamızı, 16 Kasım 2021’de de Amasya Müftüsü Abdurrahman Kâmil Efendi Hocamızı ve kendilerinin kurtuluş savaşımızdaki büyük katkılarını yazmıştık.

Şimdi de, yine pek çoğumuzun bilmediği ancak kurtuluş savaşımız sırasında çok büyük emekleri ve katkıları olan bir başka Müftümüzü: Mehmet Nuri Efendi Hocamızı yazmak istedim. 

Şehit Kuvvayı Milliyecilerden önemli ve etkin bir isimdir ve Bilecik Müftüsüdür.

Yunan işgali sırasında Bilecik’te, işgal kuvvetlerine karşı koymak amacıyla Ertuğrul Livası Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur, kuruculardan birisi de Müftü Mehmet Nuri Efendidir.

1885 (H.1335)’de Bilecik'in Gölpazarı ilçesi Şahinler Köyünde doğan Mehmet Nuri Efendi, köy halkından Mustafa Efendinin oğludur. 

Mehmet Nuri Efendi Bilecik'te Akmescit Müderrisi iken 2 Mart 1912 de Bilecik Müftüsü olmuştur. İzmir'in işgal haberini alınca 21 Mayıs 1919'da İstanbul'a iki ayrı telgraf çekerek Milli Mücadeledeki ilk direniş adımını atmıştır.

Bölgede yaşayanların kurduğu bu direniş cemiyeti, eli silah tutanları organize edip silahlandırmıştır. İşgal kuvvetlerine direnen ve daha sonraları düzenli ordunun bir parçası haline gelen cemiyet, Bilecik Müftüsü Mehmet Nuri Efendi etrafında oluşmuştur.

Kuvâyi Milliyenin Bilecik’te teşkilatlanmasından şehit oluncaya kadar faaliyetlerini cesurca, aralıksız ve kararlılıkla sürdürmüştür. 

Mehmet Nuri Efendinin faaliyetlerinden haberdar olan Yunan işgal kumandanının kurduğu pusuda 7 Nisan 1921 günü şehit edilmiştir. Kabri bugün olayın geçtiği Bilecik Deresakarı köyündedir.

Bilecik'te medfun olan Osmanlı Devletinin manevi kurucusu Şeyh Edebali hazretlerinin, Yunan işgali zamanında yakılan türbede bir ağaç parçası, mescit kısmında sergilenme amaçlı korunmuştur. İstiklal savaşının anlamını, bu mücadelenin nasıl kazanıldığını anlatan anlamlı bir köşedir.

Allah kendisinden razı olsun. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu