banner4
16.09.2023, 17:38

MİLLİ BİR KAHRAMAN: ÇİNGEN ALİ

Bu dünyadan bir sessiz kahraman, bir Çingen Ali de geldi geçti.

Aslen Bigalı, Gönen Çingenelerindendi. 1.Dünya Savaşı yıllarında askere alındı, Çanakkale Cephesinden sonra Teşkilat-ı Mahsusa’ya girdi. Fedai gruplarında yunana karşı çetelerle savaşlara girdi.

İşgal yıllarında Gönen Çingenelerinden kurduğu on kişilik bir müfrezeyle Yunanlılara, yerli Rum Çetelerine ve işbirlikçilere karşı koymuş, onların zulüm ve baskılarına karşı koydu.

Şehit Köprülülü Kaymakam Hamdi Bey'in fedailerindendi. Çetesi ile birlikte Dramalı Rıza Bey'in Akbaş Cephaneliğini kaçırıp Anadolu Sahiline getirmesi üzerine onları içeri Yenice’de depoya taşıma hizmetlerinde büyük katkıları oldu.

Yunan işgali üzerine Gönen havalisindeki Kuvayı Milliyeciler Çakmak Bayırına çekilip düşmanla savaşmaya başlayınca onlara katıldı. Büyük yararlılıklar gösterdi.

İşgal yıllarındaki o çevrede yapılan en önemli olaylardan birisi olan ve Yunan askerleri ve yanlarındaki pek çok Rum ve Ermeninin öldürüldüğü Çaldere Baskınında bulundu. Hep en önlerde savaşırdı.

Edremit Kaymakamı Köprülülü Hamdi Beyin Anzavurcular tarafından şehit edilmesi üzerine, onun intikamını almaya adamlarıyla birlikte yemin etti. 

Anzavur Ahmet'in İstanbul'dan Bandırma'ya geldiğini öğrenince adamları ile beraber pusuya düşürerek öldürdü. Hamdi Bey'in intikamını almış oldu. 

İşgal yıllarında Rum çetelerle, Yunan jandarmalarıyla, İngiliz askerleriyle ve işbirlikçi çetelerle pek çok çatışmaya girdi. Çetesi pek çok kayıp verdi. Ama karşı taraflara da çok büyük kayıplar verdirdi. 

İşbirlikçilere ve işbirlikçi köylere derslerini verdi. 

Bütün uğraşmalarına rağmen İngilizler, Yunanlılar ve işbirlikçiler (hain Yunancılar)  onları elde edemedi ve ele geçiremedi. Bu takiplerde pek çok kayıp verdiler. Ama hep intikamlarını aldılar. Direndiler, savaştılar ve kazandılar.

Kurtuluştan sonra Ali Efe sesiz sedasız bir kenara çekildi. 1950’li yılların başlarında, çöpler arasında yiyecek toplamaya çalışırken kendisini gören ve tanıyan bir jandarma karakol komutanı tarafından Gönen Belediyesine park bekçisi olarak sokuldu. 

Hayatını böylece tamamladı. Kıymeti bilinemeyen ve adı unutulan millî kahramanlarımızdan birisi idi. 

Sesiz yaşadı. Sessiz öldü. Gönen mezarlığına gömüldü. Mezarı bile kayboldu gitti. 

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah..

Yorumlar (0)
12
az bulutlu