Son Dakika
banner1

Yunus Emre’nin Ölümünün 700. Yıl Dönümü Etkinlikleri Kapsamında ‘Selam Olsun’ Projesi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, Balkanlar'da dostluk ve kültürel bağı sanat ile pekiştirmek amacıyla "Yunus Emre ve Türkçe" yılına ithafen hazırlanan "Selam Olsun" projesinin ilk ayağı Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da düzenlendi.

KÜLTÜR/SANAT 31.08.2021, 10:35
Yunus Emre’nin Ölümünün 700. Yıl Dönümü Etkinlikleri Kapsamında ‘Selam Olsun’ Projesi

2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edilmesi sebebiyle; Kültürel mirasımızla bağ kurduğumuz Balkanlarda açık hava ve sahne sanatları gösterilerinin yapılması içeren program Karadağ’da başlayıp, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Macaristan ile devam edip Romanya’da son bulacak.

Ortak bir tarih ve medeniyeti paylaştığımız ülkelerde gerçekleştirilecek kültürel faaliyetlerle Yunus Emre’yi tanımak, anmak ve anlatmak dışında sanatseverlerin keyifle katılacakları kısa sanat etkinlikleri organize edilmekte. “4 Kapı 40 Makam“ felsefesinin ebru sanatı ile icra etmek üzere yapılan çalışmalar, kukla performansı, geleneksel Türk tiyatrosunun olmazsa olmazlarından Karagöz ve Hacivat tiyatro oyunu, Yunus Emre’nin dizelerinin makama aktarılması, şiirlerinin seslendirilmesi ve cam üfleme sanatı ürünlerinin  Balkan halkıyla buluşturan programda amacımız adını ve ruhunu temsil ettiğimiz Yunus Emre’nin kucaklayıcı görüşünü sanat ile yansıtmak.

Çağının düşünüş biçimini ve kültürünü konuşulan dille, yalın, akıcı bir söyleyişle dile getiren Aşık Yunus’un şiirleri daha söylenip yazıldığı tarihten itibaren ezberlenip okunmaya başlayarak, 14. yüzyıldan beri abdallar ve dervişler vasıtasıyla Osmanlı fetihlerine paralel şekilde bütün Anadolu ve Rumeli coğrafyasını etkisi altına almasından ötürü kendisinin yaşam sekli ve hayata bakış açısı sadece ortak tarihi paylaştığımız bölge hakları için değil, evrensel bir mesaj ve bakış açısı sunmaktadır.

YEE'nin "Selam Olsun" projesinin ilk ayağı Karadağ'da gerçekleştirildi

Bu sebeple Yunus Emre 21. yüzyılda yeniden dikkat çekti ve yansıttığı insan sevgisi bakımından yeni bir gözle değerlendirildi. 2021 yılı hem  UNESCO tarafından hem de Cumhurbaşkanlığımız tarafından Yunus Emre’nin ölümünün 700. yıl dönümüne ithafen onu anma yılı ilan edilirken aynı zamanda Türkçe yılı olarak kabul edilir. Yunus Emre Enstitüsü de bu anlamlı yıl hasebiyle her bölgede pek çok çeşitte kültür, sanat, eğitim ve dil programlarına tüm yıl boyunca devam edecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu