banner4
30.07.2020, 15:13

“İSLAM’IN ŞİARI KURBAN...”

“ O halde, Rabbin için, Namaz kıl, Kurban kes.”(Kevser,2)

Fedakarlık... Bağlılık... İmtihan... Paylaşmak...

Rıza... Teslimiyet... Takva... Aşk...

Samimiyet... Muhabbet...

Kulluk bilinci... Şükür... Huzur... İbadet...

Hepsi tek bir kelime de buluşuyor; “Kurban...”

Bildiğiniz gibi;

Allah-ü teala Hz. İbrahim Aleyhisselam-ı oğlu İsmail Aleyhisselam-ı kurban etmekle imtihan etti.

Allah’ın izniyle baba oğul emr-i ilahiye tereddütsüz teslimiyet gösterip şeytanın aldatmalarına kanmadılar.

Son anda; Allah-ü tealada kendisine tam olarak teslim olmuş bu baba ve oğula imtihanı kazandıklarını müjdeleyerek onlara Cennetten Kurbanlık bir koç gönderdi...

“Biz oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Saffat,107)

... Ey İbrahim!

Rüyayı gerçekleştirdin. Biz ihsan sahiplerini böyle mükafatlandırırız. Bu gerçekten, çok ağır bir imtihandır.(es-Saffat,104,106)

İnsanlar, imtihandan geçirilmeden, sadece “iman ettik” demeleriyle bırakılacaklarını (kurtulacaklarını) mı sandılar? (el-Ankebut,2) buyurdu Rabbimiz.

İmtihandan geçmeyen iman olmadı hiç.

Kurban farz oldu.

“Biz kendilerini rızıklandırdığımız dört ayaklı davar’lar (hayvanlar) üzerine yalnız Allah’ın adını ansınlar diye, her ümmet için Kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac 22,34)

Peygamberimiz (sav.) kurban ibadetinin farz olduğu hicretin ikinci yılından (624) vefatına kadar her yıl kurban kesmiştir. (Buhari, Hac 117)

Ayrıca bir hadisi şerifinde;”Bugün ilk işimiz, (bayram) namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Böyle yapanlar sünnetime uygun davranmış olur. (Buhari, Ideyn,3) buyurmuştur.

•Kurban nedir?

Kurbanın kelime anlamı “takarrub” yani yaklaşmadır.

Kurban ibadeti Allah-ü tealaya yaklaşma, koşulsuz şartsız teslim olmaya vesile bir ibadettir.

Kurbanın yerine bir fakire para verilemez. Kurbanın edası için kesilmesi lazımdır. Kurban da akıtılan kan ulaşmaz elbet Yaratana. Kullarının takvası ulaşır. Ki Yaratanın hiç bir şeye ihtiyacı olmadığı gibi Kurbana da ihtiyacı yoktur.

“O Allah, birdir. Allah Samed’dir. (Her varlık O’na muhtaçtır, O hiç bir şeye muhtaç değildir, başvurup yardım istenilecek tek varlık O’dur.”(İhlas)

Kurbana ondan hasıl olan sevaba ihtiyacı olan bizleriz, biz inananlar. Kurban ibadetini ifa ederken Biz inananların amacı; Yoktan var eden eşi ve benzeri olmayan, evveli ve ahiri olmayan, zahir ve batin, Rahman ve Rahim olan Rabbi memnun edip, Rıza-yı ilahiyesini kazanmaktan gayrısı değildir.

•Kurbanın önemi?

İslam’ın Şiarlarından olan Kurban ibadeti Müslümanlar için çok önemlidir, vaciptir.

Çünkü Kuran- Kerim emrediyor, Peygamber sünnetiyle uygulamalarıyla hadisleriyle sabitleniyor.

Kurban bayramında zengin Müslüman fakir kardeşine yardım ediyor. Omuz omuza birlikte bayram kutlanıp kardeşlik pekiştiriliyor.

“Her kim Allah’ın şiarına saygı gösterirse, Şüphesiz bu kalplerin takvasındadır.”(el Hacc,32)

• Kurban ibadetine hakaretler yağdıran leş ağızlılara gelince;

Her bayram olduğu gibi bu bayramda bazı kendini bilmez sefillerin Kurban ibadetini küçümsedikleri, utanmadan kanlı bayram, ölüm bayramı vs. şeklinde adlar taktıkları görülmektedir. Bu gibi küffarların afkurmalarının inananlar için zerre önemi yoktur. Çünkü inananlar bilir ki; “Cehennem asla lüzumsuz

değildir.” Bu leş ağızlı, İslam düşmanları Küfürlerinin karşılığını elbette ki ahirette alacaklardır. Şüphesiz Allah-ü teala vaadinden dönmez, o adaletlilerin en adaletlisidir.

•Kurbanı kimler kesmelidir dediğimizde;

Müslüman, buluğ çağına ermiş, akil bali yerinde, nisap miktarı para ve mala sahip olana Kurban kesmek vaciptir.

Efendimiz (sav) bu konuda;

“Bir kimse mali imkanları müsait olduğu halde kurban bayramında kurban kesmezse namazgahımıza yaklaşmasın.”(İbn-i Mace, Edahi,2)

“Ey insanlar! Her sene her bir ev halkına kurban kesmek vaciptir.”(İbn-i Mace, Edahi,2,Tirmizi, Edahi 18/1518)

Allah her şeyi en güzel şekilde yapmayı emretmiştir. Kurban kestiğiniz zaman kesmeyi en iyi şekilde yapınız!(Müslim, Sayd,57, Tirmizi, Diyat 14/1409) buyurmuşlardır.

• Kesilen Kurban ne yapılmalıdır?

Pek tabi kesilme amacına hizmet etmeli, güzelce kesilmeli, dolaplar dondurucular et stok u yapılmamalı, etler ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır.

Paylaşım... Bize kalacak olan budur.

Peygamber Efendimizin (sav.) ailesi bir koyun kesmişlerdir. Bir çok infaktan sonra Efendimiz (sav.) ondan geriye ne kaldığını sordu. Hz. Aişe validemiz;

“ -Sadece bir kürek kemiği kaldı.” Dedi.

Bunun üzerine Efendimiz (sav.);

“-Desene ya Aişe bir kürek kemiği hariç hepsi bizim oldu!” buyurdular.(Tirmizi, Kıyama 33)

•Dua;

Allah-ü teala bu dünya da Kurban bayramını beraber hakkıyla eda edip mutlu olduğumuz gibi ahirette de hep beraber Efendimizin (sav.) şefaatine nail olmuş kullar olarak Kurban Bayramını kutlamamızı Nasip etsin bizlere inşAllah...

• Kapanış da Tebrik;

Tüm Türk İslam aleminin Kurban Bayramı Mübarek olsun...

12
az bulutlu