Son Dakika
banner1

Rusya'dan sonra Amerika'da Afganistan'dan kaçtı

Taliban başkent Kabil’i abluka altına alırken, savaştan kaçmak isteyenler kentten tek çıkış yolu olarak kalan Kabil Uluslararası Havalimanı’na akın etmeye başladı.

GÜNDEM 15.08.2021, 10:06
Rusya'dan sonra Amerika'da Afganistan'dan kaçtı

Reuters'te yer alan son dakika gelişmesine göre, Taliban dört bir yandan Kabil'e giriş yapmaya başladı. Taliban'ın ABD müttefiki General Raşit Dostum’un bu evini de ele geçirdiği ortaya çıktı. Taliban militanlarının evde çektirdiği fotoğraflar kısa sürede sosyal medyada yer buldu ve viral oldu. NATO, AB personelinin 'daha güvenli' bir bölgeye nakledildiğini açıklarken, ABD'de de kentteki elçiliğini boşaltmaya başladı.

ABD'nin bölgeden çekilmesi ile ilerlemesi hız kazanan Taliban, ülkenin kilit eyaletlerini birer birer ele geçiriyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil ise düşmek üzere. Bölgeden peş peşe son dakika bilgileri ve açıklamalar geliyor.

Reuters'ta yer alan son dakika gelişmesine göre, Taliban ülkenin başkenti Kabil'e her yönden girmeye başladı.

AFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, ise  Taliban savaşçılarına Afgan'ın başkenti Kabil'in kapılarında kalmaları talimatı verildi

'DURUM KONTROL ALTINDA'

Afganistan Cumhurbaşkanlığı ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kabil'in birkaç noktasında silah sesi duyulduğu, güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına aldığı bilgisine yer verdi.

NATO'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

NATO'dan yapılan açıklamada ise AB personeli adı açıklanmayan 'daha güvenli' bir bölgeye nakledildi. ABD ise kentteki elçiliklere 'sınırlı personelle daha uygun bir yerde çalışın' talimatı gönderdi.

Taliban’ın git gide daha fazla yaklaşmasıyla kentte ciddi bir panik havası oluşmuş durumda. Ticari uçuşların şu an için devam etmesine rağmen Taliban’ın kontrolü ele geçirmesi halinde hava sahasının kapatılmasından korkan Afganlar havalimanına akın ediyor.

Bilet bulmak için saatlerce havalimanında bekleyen Afganlar, her şeylerini geride bırakarak ülkeden kaçmaya çalışıyor. Kabil dışından gelenler Taliban kontrolünde olmayan yolları kullanabilmek için de ekstra para ödüyor. Afgan ve Türk askerlerinin konuşlandığı havalimanında güvenlik önlemleri arttırılırken, kalabalığın önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşması bekleniyor.

Taliban Kabil’in dış mahallelerinde

Taliban Kabil’in dış mahallelerinde

Geçen hafta saldırılarına başlayan Taliban, kısa süre içinde Afganistan’ın büyük kısmını ele geçirdi. Dış mahallelerine vardığı başkent Kabil haricindeki tüm büyük kentlerde hâkimiyeti sağlayan örgüt, Afganistan’ın kontrolünü fiilen ele almış durumda. Cumhurbaşkanı Gani’nin de ABD elçiliğine sığındığına dair söylentiler yayıldı.

ÜLKENİN diğer tüm önemli kentlerinin düşmesiyle 4 milyon nüfuslu Kabil, fiilen Taliban kuşatması altında kaldı. Ajanslar Taliban’ın dört vilayeti daha alıp Kabil’in dış mahallelerine kadar vardığını, güneyde başkente 11 km uzaklıktaki Char Asyab bölgesini ele geçirdiğini bildirdi. Doğudaki Paktika, Kunar, Paktiya vilayetlerinin merkezi Şerene, Esed Abad ve Gardiz kentleri Taliban kontrolüne geçti. Dün Mezar-ı Şerif’in de düşmesiyle birlikte tüm kuzey bölgesi Taliban’ın kontrolüne geçti. Mezar-ı Şerif’in Taliban kontrolüne geçmesinin ardından, şehirdeki Afgan güçlerinin Özbekistan sınırına kaçtığı iddia edildi. Sosyal medyada Afgan askerlerin Hayratan sınır kapısında beklediğini gösterdiği iddia edilen görüntüler paylaşıldı. Örgüt yaklaşık bir haftada 34 vilayet merkezinden 23’ünü ele geçirdi. Batı destekli Kabil yönetimi şimdi, başkent ile ülkenin orta ve doğu kesimlerindeki bazı yerleri kontrol ediyor.

TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Taliban'ın Kabil'e girmeye başladığı haberinin gelmesi üzerine Reuters'a konuşan Taliban yetkilisi 'Te bir Afgan sivilin yaralanmasını ya da ölmesini istemiyoruz. Ama henüz ateşkes ilan etmedik' dedi.

DOSTUM'UN EVİNİ ELE GEÇİRDİLER

Taliban dün kuzeydeki Mezar-ı Şerif'i ele geçirmişti. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, General Raşit Dostum’un bu bölgedeki evi de Taliban'ın eline geçti.

Taliban militanlarının Dostum'un evinde çekilen fotoğrafları Twitter'da yayınlandı. Görüntüler kısa sürede paylaşım rekorları kırdı.

ABD'nin Afganistan'da bulunduğu 20 yıl boyunca Washington'un önemli müttefiki olarak anılan Dostum'dan ise henüz bir açıklama gelmiş değil.

ABD ASKER SAYISINI ARTTIRDI

Pentagon Sözcüsü John Kirby önceki günkü açıklamasında, Kabil’in “acil bir tehdit altında olmadığını” söylese de ABD yönetimi diplomatlarını tahliye etmeye uğraşıyor. ABD Başkanı Joe Biden, büyülelçilik personelinin tahliyesi için bölgeye gönderilecek asker sayısının 3 binden 5 bine çıkarıldığını açıkladı. Birliklerin bir kısmı Afganistan’a ulaşırken dün gece elçilik ve havalimanı arasındaki helikopter trafiği tahliyenin başladığı yönünde yorumlandı. Tahliye öncesi büyükelçilik personeline de “hassas tüm materyallerin yakılarak ya da parçalanarak yok edilmesi” talimatı gitti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu