Son Dakika
banner1

Prof. Dr. Naci Görür: Şimdiden uyarıyorum! 

Bilim Akademisi Üyesi, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 10 ilin etkilendiği 2 büyük depremin ardından kritik uyarılara devam etti.

GÜNDEM 07.02.2023, 10:02
Prof. Dr. Naci Görür: Şimdiden uyarıyorum! 



Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

"DEPREM HAVA, SU, EKMEK KADAR GERÇEKTİR"

Bilim Akademisi Üyesi, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 10 ilin etkilendiği, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin olarak Hürriyet yazarı Hande Fırat’a konuştu.

Görür, "1999 depreminden sonra hızla, istekle, durmadan işe başlasaydık, 23 senede tüm Türkiye’yi depreme dirençli kentler haline getirirdik. Deprem, hava, su, ekmek kadar gerçektir. Fay kuşaklarında bulunan yerleşim alanlarını dirençli hale getirmeliydik ve getirmeliyizdir" dedi.


“Afet Bakanlığı kurulmalı ve çok ciddi bütçe ayrılmalı. İlk yıl 5 yıllık plan hazırlanmalı, acil devreye alınmalı Gerekli tedbirler uygulanırsa 20 senede Japonya gibi oluruz” diyen Görür, Adana ve Hatay için de ciddi uyarılarda bulundu.

“ADANA VE HATAY DAHA RİSKLİ HALE GELDİ”

Görür, “En büyük tehlike bu saatten sonra artçılar. Şimdiden uyarıyorum Adana ve Hatay daha riskli hale geldi” ifadelerini kullandı.

İstanbul depremi için de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “Herkes biliyor ki İstanbul’da bir deprem olursa en az 50-60 bin bina hasar alacak. Uyarmaktan dilimizde tüy bitti. Japonya bunu böyle yaptı, 7 üzerinde deprem oluyor, tesadüfen 1 ya da 2 kişi ölüyor. Japonya’nın yaptığını el ele verirsek biz de yaparız” dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu