Son Dakika
banner1

Herkesin merak ettiği soru: Askeri helikopterler yangın söndürmede kullanılabilir mi?

Orman yangınlarına karşı mücadele 9 farklı noktada devam ediyor. Ekipler, karadan ve havadan yaptıkları çalışmalarda yangınları söndürmeye çalışıyor. Yangınla mücadele ile ilgili en merak edilen sorulardan biri de askeri helikopterlerin kullanılıp kullanılamayacağı oldu. Yapılan araştırmalar askeri helikopterlerin tasarımlarının yangın söndürmek için uygun olmadığını ortaya koydu.

GÜNDEM 03.08.2021, 19:27
Herkesin merak ettiği soru: Askeri helikopterler yangın söndürmede kullanılabilir mi?

Türkiye günlerdir eş zamanlı başlayan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Elindeki amfibik helikopter ve uçaklarla söndürme çalışmalarını yürüten Türkiye aynı zamanda dost ve komşu ülkelerin de desteğiyle orman yangınlarını söndürmeye çalışıyor. Sosyal medyada ise; askeri helikopterlerin kriz esnasında amfibik helikopter olarak kullanılıp kullanılamayacağı tartışılıyor. Peki, askeri helikopterler amfibik helikopter olarak kullanılabilir mi? Orman yangınlarıyla mücadelede fayda sağlayabilir mi?


DAHA ÖNCE KULLANILMIŞ
Haber 365'ten Rabia Uzunağaç'ın haberine göre, askeri helikopterler 2006 yılına kadar çeşitli ülkelerde orman yangınlarında söndürme maksatlı kullanılmış fakat ana tasarım şekli bu tür operasyonlar için uygun olmayan bu araçlarda çeşitli problemler baş göstermiş. Ana tasarım amacı yangın söndürme olmayan hava araçlarında su boşaltma esnasında uçağın kanatlarına binen yükten dolayı zaman içinde kanatlarda burkulmalar ve büyük çatlaklar gözlemlenmiş. Bu maksatla kullanılan bir çok helikopterde kanatlarda kopmalar meydana gelmiş.

ASKERİ HELİKOPTERLER BU İŞ İÇİN UYGUN DEĞİL
Yapılan bilimsel araştırmalar askeri helikopterlerin yangın söndürme organizasyonları için uygun tasarıma sahip olmadığını gözler önüne sermiş. Bu veriler ışığında ölümcül havacılık kazalarını da önlemek maksadıyla ve uçuş emniyetini tehlikeye atmamak için bu maksatla kullanılmaları yasaklanmıştır.


ASKERİ PİLOTLAR BU İŞİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ DONANIMA SAHİP DEĞİL
Bir başka problem ise askeri maksatla helikopter kullanmak için alınan eğitimle amfibik operasyonlar için alınan eğitim aynı değil. Askeri helikopter uçuran bir pilotun amfibik helikopter kullanabilmesi için saatlerce eğitim alması şart.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu