Son Dakika
banner1

Dünyanın sonu mu geldi?.. Denizin dibinde delik bulundu

Pasifik Okyanusu'nun dibindeki 965 kilometre uzunluğundaki fay hattında bulunan delik, bilimadamlarını korkuttu. Türünün tek örneği olan deliğin dünyanın neresine kadar indiği araştırılıyor.Pasifik Okyanusu'nun dibinde bir fay hattı var. Yani, tektonik plakalar arasındaki boşluk içinde büyük bir delik bulundu. 

GÜNDEM 14.05.2023, 13:05
Dünyanın sonu mu geldi?.. Denizin dibinde delik bulundu

Bu delikten sıcak su fışkırıyor. Bu delik ABD'nin Oregon eyaletinin kıyılarına sadece 80 kilometre uzaklıkta. Bilim adamları bu deliğin durumuna bakarak Amerika'nın kuzeybatı bölgelerinde korkunç bir deprem olabileceğinden korkuyor. Bununla birlikte büyük çaplı bir tsunami tehlikesi de var.

Denizin dibinde bulunan delik, bilim insanlarını şoke etti! Bir özelliği var ki türünün tek örneği!

ABD'nin Oregon kıyılarında keşfedilen bir delik, bilim insanlarını şaşırttı. Deliğin dışarı sıvı sızdırmak yerine okyanusa sıvı sızdırdığı belirlendi. Uzmanlar söz konusu deliğin türünün tek örneği olduğuna inanıyor.

Bilim insanları, ABD'nin Oregon’da deniz tabanında bir delik buldu. 2015 yılında keşfedildikten sonra bilim insanlarını büyüleyen delik, farklı bir özelliği ile dikkat çekiyor. Özellikle birçok delikten sızan sıvı dışarı sızdırma yaparken bu deliğin içine doğru sıvı sızdırdığına inanılıyor. Araştırmacılar, daha önce sızan sıvının tatlı suya yakın olduğuna inanıyorlardı, şimdi ise tektonik sıvı olduğuna inanıyorlar.

DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Washington Üniversitesi'nden yapılan basın açıklamasında, denizdeki deliğin sıvı sızdırıyor olmasının bölgedeki deprem hareketliliği için büyük bir alamet olmayabileceği belirtildi. Yapılan yeni araştırmalar, delikten sızan sıvının başka bir şey olabileceğini öne sürüyor.

Uzmanlar, sıvının plakaların kaymasını önlemek için ihtiyaç duyduğu bir tür tektonik yağlayıcı olabileceğine inanıyor. Bir araştırma gezisi sırasında, bilim adamları "okyanus yüzeyinin yaklaşık dörtte üçü kadar altında beklenmedik bir baloncuk bulutu" keşfettiler.

Mürettebat, deniz tabanını keşfeden bir robot kullanarak, baloncukların "deniz tabanındaki tortudan fışkıran sıcak, kimyasal olarak farklı sıvının yalnızca küçük bir bileşeni olduğunu" öğrendi.

“DAHA ÖNCE GÖZLEMLENMEDİ”

Washington Üniversitesi'nde oşinografi ve deniz tabanı jeolojisi profesörü olan Evan Solomon şunları söyledi: "O yönde araştırdılar ve gördükleri şey sadece metan kabarcıkları değil, deniz tabanından yangın hortumu gibi çıkan suydu. Bu daha önce hiç görmediğim bir şey ve bildiğim kadarıyla daha önce gözlemlenmedi."

SIZAN SIVI HAKKINDA ÇARPICI DETAY

Çukurla ilgili daha önce yapılan araştırmalar, bölgeden sızan sıvının okyanus suyundan daha sıcak olduğunu bulmuştu.

TÜRÜNÜN İLK OLDUĞUNA İNANILIYOR

Türünün ilk deniz tabanı sızıntısı olduğuna inanılıyor, ancak uzmanlar diğerlerinin tespit edilmeden var olabileceğine inanıyor.

Sadece metan baloncukları değil, başka bir şey çıkıyor

Bu delikten çıkan su, tektonik plakaların sınır çizgisi üzerindedir. Bu bölge çok sıcak. Çevre sıcaklığı da arttı. Deniz jeolojisi okuyan Evan Solomon, metan kabarcıklarının o delikten öylece çıkmadığını söyledi. O bir yangın hortumundan daha az değil. Oradan çıkan şey daha önce hiç görülmemişti.

Yorumlar (0)