Son Dakika
banner1

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç resti dünya basınında geniş yankı uyandırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kur'an-ı Kerim'e yönelik alçak saldırının ardından İsveç'e çektiği NATO resti uluslararası medya kuruluşlarında geniş yer aldı. Haberlerde Finlandiya'ya yeşil ışık yakılabileceği, İsveç'in ise iadeler konusunda gerekli adımları atması gerektiği vurgulandı.

GÜNDEM 30.01.2023, 10:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç resti dünya basınında geniş yankı uyandırdı

yeniSafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik'in Vezirhan beldesinde gençlerle bir araya geldi.

Erdoğan, konuşmasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine dair önemli mesajlar verdi.

Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebileceklerini belirten Erdoğan, böyle bir durumda İsveç'in "şok" olacağını söyledi. Erdoğan, bu yönde bir adımı Helsinki yönetiminin tutumuna bağladı.

2/ 7

yeniSafak

Aftonbladet: Türkiye, Finlandiya'yı NATO'ya kabul etmeye açık

İsveç basınından Aftonbladet, dünyada geniş yankı uyandıran bu açıklama için, "Türkiye, Finlandiya'yı NATO'ya kabul etmeye açık" diye yazdı.

Erdoğan'ın sözlerine işaret edilen haberde, iadesi istenen isimler konusunda adım atmayan İsveç'in NATO'da yer almasının "bir anlamının olmadığı" kaydedildi.

3/ 7

yeniSafak

Devlet televizyonu: İsveç şok olacak

Devlet televizyonu SVT, "Finlandiya'ya vereceğimiz mesaj İsveç'i şok edecek" başlığını kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya'nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığı, ancak son günlerde provokatif eylemlere sahne olan İsveç'e kapıları kapattığı yorumları yapıldı.

Finlandiya basınından Yle, Helsinki'nin "İsveç gibi aynı hatayı yapmaması halinde" Türkiye tarafından askeri ittifaka kabul edilebileceğini okurlarına aktardı. 

4/ 7

yeniSafak

BBC: İsveç'in üyeliğini bloke edebilirler

Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini bloke edebileceğini yazan BBC, Erdoğan'ın net mesajlarını okurlarına aktardı:

Eğer NATO'ya katılmak istiyorsanız bu teröristleri bize iade edeceksiniz. İsveç'e 120 kişilik liste verdik ve ülkelerindeki teröristleri iade etmelerini söyledik. Eğer bunları iade etmezseniz, kusura bakmayın.

Erdoğan'ın açıklamalarının, Ankara'nın her iki İskandinav ülkesiyle görüşmeleri askıya almasından sonra geldiğine dikkat çekildi.

5/ 7

yeniSafak

Associated Press: Erdoğan, şartlar yerine getirilirse kabul edecek

"Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayabilir, İsveç'i 'şok' edebilir" ifadesini kullanan Associated Press, Türk hükümetinin Türkiye karşıtı gösteriler ve İslamofobik olaylar nedeniyle Avrupa ülkelerine seyahat konusunda uyarıda bulunduğunu aktardı.

Cumartesi günü yayınlanan seyahat uyarısının, geçtiğimiz hafta sonu İsveç'teki Türk Büyükelçiliği önünde düzenlenen eylemin ardından geldiği belirtildi. Yaşananların, Türkiye'nin şimdiye kadar İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı reddetmesini pekiştirdiği tespiti yapıldı:

NATO'ya yeni üye kabulü için mevcut üyelerinin oy birliğiyle onayı gerekiyor, ancak Erdoğan hükümeti İsveç'i sadece ve sadece şartları yerine getirmesi durumunda kabul edeceğini söyledi.

6/ 7

yeniSafak

Reuters: Erdoğan, Finlandiya için sinyal verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya'nın üyeliğinin İsveç'in yerine değerlendirilebileceğinin sinyallerini verdiğini yazan Reuters, haberinde şu ayrıntıları paylaştı:

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'nın Stockholm ile artan gerilim ortamında Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını İsveç'ten önce kabul edebileceğinin sinyalini verdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl NATO'ya katılmak için başvurdu. Tüm üye ülkelerin onayına ihtiyaçları var. Türkiye ve Macaristan, üyelikleri henüz onaylamadı.

7/ 7

yeniSafak

Al Jazeera: İsveç'i engelleyebilir

Al Jazeera de Erdoğan'ın, Türkiye'nin Finlandiya'yı NATO'ya kabul edebileceğini ancak İsveç'i engelleyebileceğini söylediğini okurlarına servis etti:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskandinav komşusu İsveç'in üyeliği konusunda herhangi bir adım atmadan önce Ankara'nın Finlandiya'yı NATO'ya kabul edebileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan, Stockholm'de aşırı sağcı bir siyasetçinin Kur'an'ın bir nüshasını yaktığı protesto sonrasında Ankara'nın iki ülkeyle müzakereleri askıya almasından birkaç gün sonra konuşuyordu.

Türkiye ve Macaristan'ın, 30 ülkeli ittifaka yeni katılımlara ilişkin başvuruları henüz onaylamadığı anımsatıldı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu