Son Dakika
banner1

“Bir yalan rüzgarıdır aldı başını gidiyor, polis kameraları ile bunu yalanladık”

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylarda çeşitli yalanlar ortaya atıldığını ve bunların yalan olduğunun polis kameraları ile ispat edildiğini belirterek, "Burada bir çalışma olduğu gayet açık. Ancak bizde sapla samanı ayırmak zorundayız. Birilerinin farklı amaçları olabilir ama bizim sorumluluğumuz kamu düzenini sağlamaktır ve bundan da taviz vermemiz beklenmemelidir" dedi.

GÜNDEM 04.02.2021, 14:07 04.02.2021, 14:35
“Bir yalan rüzgarıdır aldı başını gidiyor, polis kameraları ile bunu yalanladık”

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylarda çeşitli yalanlar ortaya atıldığını ve bunların yalan olduğunun polis kameraları ile ispat edildiğini belirterek, "Burada bir çalışma olduğu gayet açık. Ancak bizde sapla samanı ayırmak zorundayız. Birilerinin farklı amaçları olabilir ama bizim sorumluluğumuz kamu düzenini sağlamaktır ve bundan da taviz vermemiz beklenmemelidir" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, bakanlığın konferans salonunda düzenlediği aylık basın bilgilendirme toplantısında son bir ayda yurtta yaşanan olaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylara değinen Çataklı, “Ocak ayında başlayan ve halen devam eden diğer bir gündem maddemiz de Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör ataması sonrasında yaşanan hadiselerdir. Bir yalan rüzgarıdır aldı başını gidiyor. Şeyma isimli bir kız gözaltına alınırken şiddet gördüğü, başörtüsünün çıkarıldığı, yeniden takmasına izin verilmediği iddiasını ortaya attı. Polis kameraları ile bunu yalanladık. Polis tarafından dövüldüğü iddiasını ortaya atan iki vatandaşımız, kendi ağızlarından polisin onları kurtardığını, şiddet uygulayanların eylemciler olduğunu anlattı. Yine aynı şekilde ‘Aşağıdan gidin’ uyarısını ‘Aşağı bak’ şeklinde yayarak, burada sanki polisler kendilerini esir almış gibi bir algı oluşturmaya çalıştılar. Buradaki yalanı da kamera kayıtlarıyla ispat ettik. Burada bir çalışma olduğu gayet açık. Ancak bizde sapla samanı ayırmak zorundayız. Birilerinin farklı amaçları olabilir ama bizim sorumluluğumuz kamu düzenini sağlamaktır ve bundan da taviz vermemiz beklenmemelidir. Taviz vermeyeceğimizi özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.

İç güvenlik operasyonlarında son bir aylık verileri de aktaran Çataklı, şunları söyledi:

“İçişleri Bakanlığımızın koordinesinde yürütülen iç güvenlik operasyonları çerçevesinde 2021 Ocak ayında kırsal alanda 2’si büyük 34 orta çaplı olmak üzere toplam 7 bin 828 kırsal operasyon, şehirlerimizde de bin 426 operasyon yapılmıştır. Bu operasyonlarda aralarında İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar Listesi’nde turuncu kategoride aranan bir kişi ile gri kategoride aranan iki teröristin de bulunduğu toplam 73 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca 2020’de etkisiz hale getirilen bir kişinin DNA kimlik tespiti tamamlanmış olup, kırmızı kategoride arandığı anlaşılmıştır. Operasyonlarımıza şehitlerimizin ismini veriyoruz. Böylece hem onları unutturmamak hem de onların aziz hatıralarını kalplerimize tekrar nakşettirmek istiyoruz. Hem de terör örgütlerine ve destekçilerine şehitlerimizin ölmediğini bu yolla göstermek istiyoruz. 2020’de 15 Temmuz’un en genç şehidi olan Halil İbrahim Yıldırım’ın anısına icra edilen Yıldırım Operasyonları tamamlanmıştı. 11 Ocak itibarıyla da pırıl pırıl yüzüyle kalbimizde yaşayan şehit Eren Bülbül’ün anısına bin 71 personelimizin katılımıyla Eren-1 operasyonları başlatıldı ve bu operasyonlar şu anda 6 ayrı bölgede devam ediyor. Bu operasyonlar kapsamında şu ana kadar 3 terörist etkisiz hale getirilmiş, 41 işbirlikçi yakalanmış, 153 mağara-sığınak imha edilmiş, 12 silah, 12 EYP, 4 el bombası, 18 kilogram patlayıcı madde ile bin 279 mühimmat ele geçirilmiştir.”

Uyuşturucu ve kaçakçılığa yönelik operasyonlar hakkında da bilgi veren Çataklı şöyle konuştu:

“Uyuşturucu ile mücadeleye yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda 24 bin 698 kişi gözaltına alınmış, bin 490 kişi adli makamlar tarafından tutuklanmıştır. Yapılan operasyonlarda 3 ton 392 kilogram esrar, 242 kilogram skunk, 1 ton 189 kilogram eroin, 51 kilogram kokain, 122 kilogram bonzai, 265 kilogram metanfetamin, 54 bin adet extacy, 463 bin adet captagon, 247 bin adet sentetik ecza, 926 bin kök kenevir ele geçirilmiştir. Kaçakçılık ile ilgili mücadeleye yönelik gerçekleştirilen bin 885 operasyonda 3 bin 90 kişi gözaltına alınmış, 38 kişi adli makamlar tarafından tutuklanmıştır. Yapılan operasyonlarda 270 bin kaçak akaryakıt, 113 bin litre kaçak alkollü içki, 378 bin kaçak sigara ele geçirilmiştir.”

“100 BİN PERSONELİMİZİN KATILIMIYLA TÜRKİYE GÜVEN HUZUR UYGULAMASI ADLI BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Güven ve huzur uygulamalarında 700 bin şahsın sorgulandığını belirten Çataklı, “Bildiğiniz gibi 25 Ocak itibarıyla 81 ilimizde elektronik kelepçe uygulamasına başlandı. Bu sayede riskli durumlarda daha hızlı ve etkin müdahale etme imkanı bulmuş oluyoruz. Bakanlığımız koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından müşterek ve eş zamanlı olarak ülke genelinde 100 bin personelimizin katılımıyla Türkiye Güven Huzur Uygulaması adlı bir çalışma yaptık. Bu uygulamalarda 700 bin şahıs sorgulanmış, 4 bin 877 aranan şahıs yakalanmış, 29 kayıp şahıs bulunmuş, 3 bin 150 şahsa adli ve idari işlem yapılmıştır. 253 bin araç kontrol edilmiş, 105 aranan araç bulunmuş, bin 792 araçta trafikten men edilmiştir. Aynı uygulama kapsamında 36 bin 923 umuma açık yer kontrol edilmiş, 295’i hakkında işlem yapılmıştır. Bu uygulamalarda ayrıca 26 tabanca, 39 av tüfeği ve diğer suç unsurlarıyla birlikte narkotik maddeleri ele geçirilmiştir” dedi.

Korona virüs salgın süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Çataklı, “Ocak ayı içerisinde İçişleri Bakanlığı görev alanındaki gelişmelere kuşkusuz yine en yoğun olarak gündemde yer alan konulardan biri kamu düzeni açısından temas ettiğimiz korona virüs salgın süreci ile ilgili gelişmeler olmuştur. Bu alandaki denetimlerimiz hassasiyetle sürüyor. Bu önlemler dolayısıyla vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı maddi ve manevi bir takım zorlukların hem kamu yönetimi konusunda görevli insanlar olarak hem de hayatın içindeki bireyler olarak elbette farkındayız. Ancak bu tedbirlerden gerçekten olumlu sonuç aldığımızı, vatandaşlarımızla birlikte küresel ölçekte bir başarıya imza attığımızı, bunun hem aziz milletimize hem de bu konuda çalışan tüm kamu personelimize, sağlık çalışanlarımıza minnettar olduğumuzu buradan ifade etmek isterim” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir televizyon programındaki açıklamalarının saptırılarak siyasi ahlaksızlık oluşturduğunu vurgulayan Çataklı, “Sayın Bakanımız bu darbe girişiminin hemen ardından 16 Temmuz günü bu hain darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir ve o günden bu güne kadar da bu açıklamalarını sürdürdü. Son televizyon programındaki açıklamasının başını sonunu kırparak FETÖ’cüler tarafından özellikle yurt dışında bir algı operasyonunun parçası olarak kullanıldığını görüyoruz. Ancak içeride de muhalefetin bir kısmının bu FETÖ’nün başını sonunu kırparak oluşturdukları algı operasyonu içeride kullandıklarını görüyoruz. Buna söylenebilecek tek bir şey var. Bu tam bir siyasi ahlaksızlıktır” şeklinde konuştu.

(Ali Nargüner/İHA)

Yorumlar (0)
12
az bulutlu