Son Dakika
banner1

 Biden ve Vladimir Putin'den Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik telefonu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gayri resmi sonuçlara göre yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Bir çok ülke liderinden tebrikler gelmeye devam ediyor.

GÜNDEM 30.05.2023, 01:54
 Biden ve Vladimir Putin'den Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik telefonu!


Birçok ülkenin lideri, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turundaki başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

Joe Biden ve Vladimir Putin'den Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik telefonu!


İLK TEBRİK KATAR EMİRİ'NDEN


Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Katar Emiri Al Sani, "Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan; zaferinizi kutluyor, yeni döneminizde başarılar diliyor, kardeş Türk halkının ilerleme ve refah için arzuladığı şeyleri gerçekleştirmenizi, iki ülkenin güçlü ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ediyorum" dedi.

PUTİN'DEN TEBRİK TELEFONU


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Putin, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

İki lider yeni dönemde de Türkiye-Rusya ilişkilerinde ve bölgesel konularda işbirliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldı.

KREMLİN: ORTAK PROJELERE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı cumhurbaşkanı görevine yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etti. Putin, mesajında, "Sevgili dostum, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine kişisel katkılarınızı çok takdir ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Erdoğan'ın seçim zaferini Türkiye'nin başındaki kişi olarak özverili çalışmasının meşru bir sonucu olarak nitelendiren Putin, Türk lider ile güncel konularda yapıcı diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu teyit ettiğini vurguladı. Rus lider ayrıca Rusya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ve gaz dağıtım merkezinin kurulması gibi ortak projelerin tutarlı bir şekilde uygulanmasına büyük önem verdiğinin altını çizdi.

JOE BIDEN TELEFONLA ARAYARAK TEBRİK ETTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim başarısını kutladı ve sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

İki lider, bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ehemmiyet taşıdığını belirterek, yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda işbirliğini ilerletme hususunda mutabık kaldı.

"DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM"

 ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

Biden, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçilmesi vesilesiyle kutluyorum. NATO müttefikleri olarak ikili meseleler ve ortak küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum." ifadesine yer verdi.

NATO'DAN TEBRİK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçildiği için tebrik ederek, "Birlikte çalışmayı sürdürerek temmuzdaki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. NATO Genel Sekreteri, "Birlikte çalışmayı sürdürerek temmuzdaki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA'DAN DİKKAT ÇEKEN TEBRİK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkçe mesaj yayımlayarak, "Fransa ve Türkiye'nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var: Avrupa'ya barışın geri gelmesi, Avrupa-Atlantik İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI'NDAN TEBRİK

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik etti. 

İNGİLTERE BAŞBAKANI'NDAN İŞBİRLİĞİ MESAJI

İngiltere Başbakanı Sunak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ederek, iki ülkenin güçlü işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.

ORBAN: TARTIŞMASIZ ZAFER

Macaristan Başbakanı Victor Orban da "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tartışmasız seçim zaferini kutluyorum" diye yazdı.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ise, "Türkiye'nin yeniden cumhurbaşkanı seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tebrikler" ifadesini kullandı. Türkiye'nin istikrarının Avrupa için çok değerli olduğunu ve Ukrayna'da barışa ulaşabilmek için bunun çok önemli rol oynayacağını vurgulayan Novak, "Macaristan ve Türkiye arasındaki işbirliğini güçlendirmek için çalışmayı dört gözle bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

DİBEYBE: MUHALEFETİ DE SELAMLIYORUM

Libya Başbakanı Dibeybe, Erdoğan'ı tebrik ederek, "Kardeşim Sayın Erdoğan'ı tebrik ediyorum. Bu zafer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkesini gelişmiş ülkeler sıralamasına yerleştiren başarılı proje ve politikalarına Türk halkının güvenini gösteriyor. Seçimi kazanamasalar bile, demokrtasiye olan bağlılıklarıondan dolayı Türk muhalefetini de selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

SİSİ'DEN TEBRİK

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, seçim sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sisi'nin Erdoğan'ı seçimdeki başarısından dolayı kutladığı belirtildi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, seçimdeki başarısı nedeniyle Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Twitter paylaşımında, Erdoğan'ın siyasetini kamu hizmetine bağlayan dünyadaki birkaç liderden biri olduğuna işaret eden Şerif, Cumhurbaşkanı'nın baskı altındaki Müslümanların güç sütunu ve onların vazgeçilmez hakları için coşkulu bir ses olduğunu belirtti. Şerif, cumhurbaşkanlığı zaferinin ve AK Parti'nin milletvekilli seçimlerindeki zaferinin, Türk halkının Erdoğan'ın dinamik liderliğine olan güvenini yansıttığını ve bunun pek çok yönden önemli olduğunu kaydetti. Pakistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin yukarı yönlü ilerlemeye devam edeceğine işaret eden Şerif, "İki halk arasındaki mükemmel kardeşlik doğrultusunda stratejik ortaklığımızı daha da derinleştirmek için (Erdoğan) onunla çalışmayı dört gözle bekliyorum" ifadelerine yer verdi.

"İLK FIRSATTA SİZİ AZERBAYCAN'A BEKLİYORUZ"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayıp seçimdeki başarısı nedeniyle kutlayarak, en kısa zamanda Azerbaycan'a beklediğini iletti. 

Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud, Erdoğan'ın seçimi kazanması sonrası, "Tebrikler dost ve kardeş Türkiye!" dedi.

FİLİSTİN, HAMAS VE MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN DE TEBRİK

Müslüman Kardeşler'den yapılan açıklama, "Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türkiye halkını seçim sonuçlarından dolayı tebrik ediyor. Türk halkının göstermiş olduğu bu duyarlılığı ve seçimlerin yapıldığı şeffaflık, çoğulcu katılım ve özgürlük atmosferini takdirle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve seçilmiş vekillere yeni Türkiye'nin inşasını tamamlamalarını, Türkiye'nin kalkınmasını ve bölgedeki liderliğini güçlendirmeleri için muvaffakiyetler ihsan etmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyoruz" denildi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türk halkını seçim zaferi nedeniyle kutladı. Filistin İslami Direniş Hareketi Sözcüsü de "Filistin'den Sayın Erdoğan'ı Türkiye Cumhurbaşkanı olarak onu tebrik ediyoruz. Cumhur İttifakı'nın tüm mensuplarını da bu büyük zafer için tebrik ediyoruz.  Demokrasiye bağlılık konusunda seçkin bir örnek olan ve çarpık Batı demokrasilerine ders veren aziz Türk milletini tebrik ederiz" dedi. 

PAŞİNYAN: BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kesin olmayan sonuçlara göre yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ederek, "iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için birlikte çalışmaya devam edeceklerini" vurguladı.

SIRBİSTAN, CEZAYİR, ÖZBEKİSTAN, KKTC, VENEZUELA VE SOMALİ'DEN TEBRİK

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de "Sevgili dostum, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak seçilmesini tebrik ediyorum. Sırbistan, karşılıklı saygı ve samimi dostluklara dayalı ilişkilerimizi daha da güçlendirme kararlılığını sürdürüyor" dedi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Değerli Kardeşim" cümleleriyle başladığı tebrik mesajında, "Kardeş Türkiye halkının aziz şahsınıza olan güveninin tazelenmesini memnuniyet ve sevinçle karşılayarak, size kendi adıma ve Cezayir halkı adına tebriklerimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik eden Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de seçmenlerin yüksek düzeyde katılımı ve ikinci tur oylama sonuçlarının, dost Türk halkının görevdeki Cumhurbaşkanı'nın yürüttüğü politika ve reform programını desteklediğinin açık bir göstergesi olduğunu belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapılan seçimlerin hayırlı olmasını dileyerek "Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye için Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanması bizler için önemliydi" ifadesini kullandı. Üstel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yeni dönemde başarılar dileyerek, seçim sonuçlarının Türk milleti için de hayırlı olması temennisinde bulundu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçim zaferi dolayısıyla kutlayarak, "Venezuela, kardeşimiz ve dostumuzun zaferini kutluyor. Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinin kazananı oldu. Türk halkını, bu zaferinden dolayı tebrik ediyoruz. Yeni dünyayı inşa etmek için birlikte çalışmaya devam etmeyi arzu ediyoruz. Yaşasın Türkiye!" ifadelerini kullandı. Maduro, paylaşımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ve sandık başında oy kullanırken çekilmiş fotoğrafına yer verdi.

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre de Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turundaki başarısından dolayı tebrik etti. "Başkan kardeşimi en içten dileklerimle kutluyorum" diyen Barre, Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin liderliğine duyulan güvenden kaynaklandığını vurguladı. Barre, "İki kardeş ülke arasındaki bağların geliştiğini ve uluslarımızın refaha kavuştuğunu görmek için sabırsızlanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

GÜRCİSTAN, ARNAVUTLUK VE KOSOVA'DAN AÇIKLAMALAR

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçimin ikinci turundaki başarısından dolayı tebrik etti. Garibaşvili, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Gürcistan'ın büyük dostu Recep Tayyip Erdoğan'ı seçimlerdeki inandırıcı zaferinden ve yeniden ülke lideri seçilmesinden dolayı kutluyorum. Türk halkı fikrini net bir şekilde açıkladı ve biz de kutlamalarına katılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki dostane bağları ve stratejik ortaklığı daha da güçlendirmeye hazırız."

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Facebook hesabından Türkçe ve Arnavutça yaptığı paylaşımda, "Zaferiniz için tebrikler Sayın Başkan" ifadesini kullandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı etiketleyerek yaptığı paylaşımda, Türkçe "Kosova ile Türkiye arasındaki ortaklık güncellenerek devam etsin" dedi. Osmani, şunları kaydetti: "Bugünkü zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yürekten tebrik ediyoruz. Siz Türkiye'yi yeni başarılara yönlendirmeye devam ederken, mükemmel işbirliğimizi geliştirmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum."

IRAK'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundaki başarısından dolayı tebrik etti. Meclis Başkanı Halbusi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Demokrasi tecrübesinin Türkiye'de başarılı olmasından dolayı komşu ülke ve kardeş millet Türk milletini tebrik ediyoruz" ifadelerini kullandı. Halbusi, mesajına şöyle devam etti: "Yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ediyorum. Her iki ülke, Irak ve Türkiye'nin birçok alanda yardımlaşmasını temenni ederek, Türkiye için gelişme ve ilerlemenin devamını dilerim."

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye’ye yakışır bir şekilde sükunet ve demokrasiye uygun olarak gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verdi. Turan, seçim sonucunun Türkiye başta olmak üzere Türk ve İslam dünyasına hayırlara vesile olmasını dileyerek, "13. Cumhurbaşkanı görevine seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı, Irak Türkmen Cephesi, Irak Türkleri ve şahsım adına tebrik ederim" ifadelerini kullandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf da Twitter hesabından tebrik mesajı yayımladı. Türkmen Bakan Maruf, şunları kaydetti: "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik eder ve başarılar dileriz. Millet karar verdi, Türkiye kazandı. Bu seçimde Türkiye'nin demokrasi ve iradesi kazandı. Seçimin kaybedeni yok, kazanan Türkiye oldu. Yüce Allah Türkiye'yi korusun ve yüceltsin."

Irak Meclisi'ndeki Sünni Es-Siyade Koalisyonu Başkanı Hamis Hançer de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'de bir demokrasi tecrübesinin başarıyla sonuçlanmasından dolayı kardeş Türk milletini tebrik ederim. Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve partisi Adalet ve Kalkınma Partisi mensuplarını tebrik ediyorum. Zafer sizin ve hüsran da düşmanlarınızındır." ifadelerini kullandı.

Kerkük Valisi Rakan Said de yayımladığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Said açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: "Kardeş ülke ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutluyoruz. Yeni dönemde iki ülke, Irak ile Türkiye arasındaki yardımlaşmanın artması, yardım ve destekte Irak ve Kerkük'e öncelik tanınması ve Türk şirketlerinin Kerkük'ün yeniden kalkınmasında daha fazla rol almasını temenni ediyoruz."

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ, ERDOĞAN'I TEBRİK ETTİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, telefonla aradığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim başarısını kutlayarak, sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

Görüşmede, Scholz, yeni dönemde Türkiye ile ortak konuları ilerletmek istediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülke ilişkilerini ileriye taşıyacak adımlar atacaklarına inandığını belirtti.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu