Son Dakika
banner1

Bakan Kurum açıkladı! 2 ayda 244 bin konut

Adıyaman'daki AFAD Merkezi'nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, '3 Mart itibarı ile 21 bin 244 konutun yapımını başlatmış oluyoruz.' dedi.

GÜNDEM 02.03.2023, 16:13
Bakan Kurum açıkladı! 2 ayda 244 bin konut


Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 25 gün geçti.  Enkaz kaldırma çalışmalarının başladığı 11 şehirde yeni konutların temelleri atılıyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman'da AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.  Kurum burada, 12 bin bina için sözleşme imzalandığını ifade etti. 

3 Mart itibarıyla konutların başlayacağını duyurdu 

Yeni konutların tarihi hakkında bilgi veren Kurum, 3 Mart itibarıyla 11 ilde 21 bin 244 konutun yapımının başlayacağını duyurdu. 

Kurum'un yaptığı açıklamalardan satır başlıkları şu şekilde: "Bugün hem Adıyaman'daki kardeşlerimizin acısına ortak olmak hem hasar tespit durumlarını yerinde incelemek, yeni yerleşim alanlarına ilişkin istişareler yapmak, Adıyaman'ımızı tıpkı eski günlerinde olduğu gibi hanları ile hamamları ile Ulu Camisi ile yeniden ihya ve inşa edebilmek adına buradayız.

"10 ilimizi eski haline geri getirmek amacıyla çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz"

Millet olarak acısı hala dün gibi hissettiğimiz depremin ardından 25 gün geçirdik. Geçen o 25 günde o gecenin karanlık izlerini silebilmek amacıyla devletimiz sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm gücüyle sahada ilk andan itibaren çalışmaktadır. 

Son ana kadar da çalışacaktır. Adıyaman'ımızı güzelleştirmek, depremden etkilenen Adıyaman dışındaki 10 ilimizi eski haline geri getirmek amacıyla çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Biz ilk günden itibaren yaşadığımız acıları bir nebze olsa dindirebilmek amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Depremden etkilenen her bölgelerde arama kurtarma, çadır kurulum faaliyetleri, geçici barınma alanlarının kurulmasına dair tüm çalışmaları koordinasyonlarla tüm ekiplerimizle birlikte yapmaya gayret gösteriyoruz.

"85 milyon tek yürek bir ve beraber olacağız"

Hem hasar tespit çalışmalarımızı takip ettik. İnşa sürecinde Adıyaman'ın talebi nedir hepsini hep birlikte burada istişare ettik. Yeni yerleşim yerlerini de beraberce belirledik. 85 milyon tek yürek bir ve beraber olacağız.

"3 bin bağımsız birimden oluşan konteyner kentinin kurulumu sonlanıyor"

Arama kurtarma çalışmalarına müteakip tüm şehirlerimizde TOKİ'mizle, Emlak Konutu'muzla, özel sektör temsilcilerimizle birlikte şehirlerimizin geçici barınma alanlarının kurulması için süreci yönetiyoruz. 

Adıyaman'da yapılan konteyner kentlere ilave 3 bin bağımsız birimden oluşan konteyner kentinin kurulumunu TOKİ ve Emlak Konut genel müdürlüğü eli ile kurma çalışmalarımız devam ediyor. Temellerimiz atıldı. 15 gün içerisinde vatandaşlara teslimleri gerçekleştirmeye çalışacağız. Diğer taraftan da hasar tespit çalışmalarımız tüm illerimizde devam ettiriyoruz.

"Hasar tespitinin yüzde 95'i tamamlandı"

Adıyaman'da yüzde 95 seviyelerine geldiğini arkadaşlar ifade ettiler tüm illerimizdeki hasar tespit durumu 4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yapıldı. 604 bin 856 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Adıyaman'da hasarlı konut, iş yeri depo sayısı 68 bin rakamına ulaşmış durumdadır.

Asrın felaketi dediğimiz felaket ile karşı karşıyayız. Şehirlerimizin ekonomisine, kültürüne, tabiatına, doğasına en önemlisi de insanımızın canına zarar verdi. Devletimiz tüm imkanlarıyla birlikte milletinin yanındadır ve son ana kadar milletinin yanında olmaya devam edecektir.

"3 Mart itibarı ile 21 bin 244 konutun yapımını başlatmış oluyoruz"

Önümüzdeki 2 ayda 11 ilin tamamında toplam 244 bin konutumuzun temellerini atacak, inşa süreçlerini başlatmış olacağız.13 bin 987 köy evi inşası yapacağız. Arazisi uygunsa oraya yapacağız. Değilse arazileri kamulaştırarak yapacağız. 21 Şubat'tan bu yana 12 bin 781 konutumuzun sözleşmelerini imzalayarak yapım sürecini başlattık. 3 Mart itibarı ile 21 bin 244 konutun yapımını başlatmış oluyoruz." dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu