banner4
15.08.2021, 15:08

“GRİPİN”İN MUCİDİ ECZACI NECİP AKAR

1904 yılında Gaziantep/Nizip’te dünyaya gelmiş; 5 yaşında iken ailesinin göç etmesiyle istanbula gelmiş, ilkokulu Kadıköy’de, ortaokul ve liseyi Vefa Lisesinde okumuş, 1924 yılında Eczacılık Okulundan mezun olmuştur.

Eczacılık Okulunda okurken boş zamanlarında, İstanbul/Kadıköy Divanyolu’nda bulunan Necip Özgül Beyin eczanesinde çalışıyordu. O yıllarda bazı ilaçlar eczanelerde yapılmaktaydı. Bu nedenle çalıştığı eczanede önemli pratik bilgiler de edinmekteydi.

İlerleyen süreçte, okulda ve çalıştığı eczanedeki bilgilerini birleştirip krem ve diş macunu üretmek fikri zihninde belirmeye başladı.

Eczacılık Okulundan mezuniyetini ve askerlik görevini yapmasını müteakip, bu kez Ankara’da 6 ay kadar eczacı Hüsnü Beyin eczanesinde çalıştı.

Bir süre sonra ağabeyi Cemil Akar’la birlikte “Şampuan Cemil”, “Necip Bey Kremi” ve “Necip Diş Macunu” müstahzarları üretmeye başladılar. Ancak çok zaman geçmeden Necip Bey Kreminin üretimini durdurdu, Necip Diş Macunu formülünü değiştirdi ve bilgi, tecrübe ve deney birikimiyle 1927 yılında (o günlerin piyasaya hakim diş macunu olan Dandolin’e alternatif amacı da taşıyarak) “Radyolin” ismini verdiği diş macunu üretimine başladı; tanıtım ve reklamını da çok iyi yaparak, 1928-1929 yıllarında yılda 500 bin diş macunu satışına ulaştı.

1931 yılı kışında bütün ülkemizi saran grip ve nezle salgınında, daha hızlı ve etkili bir ağrı kesici üretmek için kolları sıvadı ve 3 yıl süren çeşitli araştırma ve deneylerden sonra ürettiği formülle grip rahatsızlığına “Gripin” adını verdiği ilacı tablet şeklinde hazırlayarak 1935’te ruhsatını da alıp, piyasaya sürdü.

Halk arasında sadece grip ve nezle rahatsızlıklarında değil, “her derde deva” diye adlandırılmaya başlanılan gripin ilacı, baş ağrısından diş ağrısına, yüksek ateşten vücut ağrıları ve kırgınlıklarına kadar birçok rahatsızlıklarda kullanılmaya başlanıldı.

Araştırmacı, üretici, girişimci, yatırımcı ruha, pratik bir zekaya ve geniş bir vizyona sahip olan Ecz. Necip Akar, grip ve nezle hastalıklarını ve hatta baş ağrılarını en hızlı şekilde tedavi edebilen, tek ambalajda ve uygun fiyata satılan “Gripin” ismini verdiği tablet ilaçla, hem her gelir grubundaki insanın ilaca ulaşmasını sağlamış, hem yabancı şirketlerin üretip ülkemizin ithal ettiği ilaçlara (ve hatta o yılların Türkiye’sinde yeterince üretilemeyen şampuana, sabuna) muhtaçlığını engelleyerek bir miktar da olsa dövizin ülkemizde kalmasını temin etmiş, hem de yaptığı yatırımlarla istihdam yaratarak ekonomimize ciddi katkılar sağlamıştır.

Eczacı Necip Akar, Gripinin icadının ardından “Opon”u üretmiş ve bu 2 ilacın her eve girmesini sağlayacak eczacı bilgisi/tecrübesi ve girişimci vizyonuyla ülkemize önemli yatırım ve istihdam sağlamış, dünyada çok büyük ilaç şirketlerinin arasından kendi markasıyla adını sektöre kalıcı olarak kazımıştır.

Bugün de var olan “Gripin”, “Opon”, “Nevrozin”, “Fay”, “Puro Sabunu” ürünlerinde Ecz. Necip Akar’ın imzası vardır. 

Kurduğu şirketler, bugün kendi adını taşıyan bir Holding çatısı altında toplanmıştır.

1957 yılı yazında arkadaşlarıyla birlikte çıktığı boğaz gezisinde tekneleri bozuldu. Yardıma gelen balıkçı teknesi ve motor, içinde bulundukları tekneye çarpınca yüzme bilmeyen arkadaşı denize düştü. Arkadaşını kurtarmak için boğaza atlayan Necip Akar akıntıya kapılarak boğuldu ve 

18 Haziran 1957’de ortağı Muammer Bayer ile birlikte hayatını kaybetti.

Yaşasaydı, başta eczacılık/ilaç sektörü olmak üzere, temizlik, hijyen ve gıda gibi bazı sektörlerde yatırım ve üretim projeleri olduğu bilinen Necip Akar’ın erken yaşta ve talihsiz bir şekilde vefatı, ülkemiz için büyük bir kayıp olmuştur.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Allah ondan razı olsun..

Yorumlar (3)
Turgay Ata 3 yıl önce
Allah rahmet eylesin. Böyle gırişimci insanlar yetişmiyör. Tanımış olduk sayenizde. Yüreğiniz var olsun üstadım.
Yaşar Çiftçi/Kimya Yüksek Mühendisi 3 yıl önce
Allah rahmet eylesin Eczacı Necip Akara, eski öğrenciler hep bir usta yanında çırak olarak yetiştiler ve ülke için hep yeni girişimlere sahne oldular ustada zaten üstat demek değilmi her zaman usta (üstat) yanında yetişenler ileride büyük girişimci ustalar olmuşlardır, kaleminize sağlık Saygıdeğer Müsteşarım
Nurettin Cengiz 3 yıl önce
Allah rahmet eylesin.Emeğinize sağlık Sayın Müsteşarım.saygı ve Selamlarımla…
12
az bulutlu