Son Dakika
banner1

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı dünya basınında: Erdoğan'ı koltuğundan edecek karizmadan yoksun

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığını açıklaması sadece ulusal değil, uluslararası birçok yayın organında da son dakika olarak paylaşıldı. Haberlerde, 14 Mayıs'ta yapılması beklenen seçimlerin Türkiye için kritik olduğu yorumları yapıldı.

GENEL 07.03.2023, 11:24
Kılıçdaroğlu'nun adaylığı dünya basınında: Erdoğan'ı koltuğundan edecek karizmadan yoksun


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkarılacak 6'lı masa adayı için aylardır devam eden görüşmeler büyük krizlerin ardından son buldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı oldu. Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak girecek.

Millet İttifakı'nın, cuma gününden bu yana yaşanan krizin ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak adayı olarak açıklaması dünya basınında geniş yer buldu.

Reuters: Kılıçdaroğlu yıkıcı depremleri lehine çevirebilir

Haberi son dakika olarak duyuran Reuters, 14 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan seçimlerin Türkiye için 'tarihi' olduğu yorumunu yaparken, "Kılıçdaroğlu, eski bir devlet memuru olarak yıllardır devam eden ekonomik kriz ve artan enflasyonun yanı sıra geçem ay ülkenin güneyinde meydana gelen ve 46 binden fazla kişinin öldüğü, devlete eleştiriler yöneltilmesine yol açan yıkıcı depremleri lehine çevirebilir. Bununla birlikte bazıları enerjik bir eski ekonomist olan ve bir yolsuzluk karşıtı savaşçı olarak yükselen Kılıçdaroğlu'nun kampanyalardaki karizması sayesinde bir düzineden fazla seçim zaferi kazanan Erdoğan'ı yenilgiye uğratıp uğratamayacağından şüphe ediyor." ifadelerini kullandı.

"Seçmen sadece Türkiye'yi kimin yönettiğine karar vermeyecek"

Seçmenler sadece Türkiye'yi kimin yöneteceğine değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğine, ekonomisinin nereye gittiğine, Ukrayna ile Ortadoğu'daki ihtilafları hafifletmek için nasıl bir rol oynayacağına karar verecek.

ifadeleriyle dikkat çeken Reuters, İyi Parti lideri Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz ettiği süreci 'ittifak draması' diye nitelerken Millet İttifakı'nın nihayetinde vardığı anlaşmanın Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kazanma ihtimalini artırabileceği yorumunu yaptı.

NYT: Çok çeşitli siyasi güçleri temsil ediyor

New York Times (NYT), ilgili haberinde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı koltuğundan indirmek isteyen muhalefet, ülkenin siyasi ve ekonomik gidişatını büyük ölçüde değiştirebilecek seçimlere sadece iki ay kala kıdemli bir muhalif siyasetçiyi cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi. Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin lideri olan Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın son 20 yılda ülkenin en güçlü siyasetçisi olarak gücü elinde toplarken demokrasiyi erozyona uğrattığını söyleyen, bunu tersine çevirmeyi vaat eden çok çeşitli siyasi güçleri temsil ediyor." ifadelerine yer verildi.

NYT, Türkiye'de eş zamanlı olarak düzenlenecek cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde dünyanın 20 en büyük ekonomisinden biri olan Türkiye'nin ekonomik geleceğinin de oylanacağı yorumunu yaptı, Millet İttifakı'nın hafta sonu yaşadığı adaylık krizine de geniş yer verildi.

BBC News: Ülkede başa baş bir seçim yaşanacak

BBC News'in haberinde, "Türkiye'nin genellikle bölünmüş olan muhalefeti mayıs ayındaki seçimlerde Erdoğan'a karşı koyması için tek bir adayda anlaştı. Anketlere göre Erdoğan'ın otoriter yönetimi ile geçen 20 yıldan sonra son derece kutuplaşmış haldeki ülkede başa baş bir seçim yaşanacak. Ekonomik kriz ve geçen ayki depremlerdeki hatalar Erdoğan'ı önceki seçimlere kıyasla daha kırılgan kılabilir. CHP, modern Türkiye'nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaratıldı ve ülkenin en eski partisi. Ancak 1990'lardan beri iktidar olamadı. Fakat Kılıçdaroğlu, azınlık gruplarını kucaklayarak ve sağ kanattan partilerle ittifaklar kurarak partinin hitap ettiği kesimleri genişletti." denildi.

The Guardian: Erdoğan'a meydan okumak konusunda nadir bulunan bir fırsat

The Guardian gazetesi ise ilgili haberinde Millet İttifakı'nın hafta sonu adaylık süreci konusunda yaşadığı gerilime yer vererek, "Seçimler muhalefet açısından, geçen ayki depremlerin siyasi etkilerinin ve hükümetin yetersiz yanıt verdiği yönündeki eleştirilerin ortasında, Erdoğan'a ve AK Parti'ye meydan okumak konusunda nadir bulunan bir fırsat sunuyor. Bu seçimlerin Türkiye'de demokrasiyi muhafaza etmek ve ülkenin daha da otokratik bir yönetime kaymasını engellemek açısından son fırsat olduğu yönünde yaygın bir endişe var." ifadelerini kullandı.

Al-Monitor: Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın rakibi olarak ilan edildi

Al-Montitor'da yer alan haberde şöyle denildi: Türkiye'de muhalefet ittifakının akıbeti konusunda beş gündür süren tartışmalara son veren altı muhalefet partisi bugün yaptıkları açıklamada ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs'ta yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak adayları olacağını duyurdu.

AFP: Türkiye'nin parçalanmış muhalefeti Erdoğan'a karşı birleşti

AFP'de yer alan haberde ise şunlar belirtildi: Türkiye'nin muhalefet liderleri aylardır süren şiddetli tartışmalara son vererek 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday olarak ana laik partinin genel başkanını gösterme konusunda anlaştı. Muhalefet oylarının bölünmesini engellemeyi amaçlayan anlaşmaya göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarına son vermesi halinde diğer beş muhalefet liderini cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atayacak. Kılıçdaroğlu, saatler süren gergin görüşmelerden çıktıktan sonra tezahürat yapan destekçilerinden oluşan büyük kalabalığa, 'Bölünseydik yok olurduk' dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu