Son Dakika
banner1

Financial Times: Kılıçdaroğlu 'hantal bir koalisyon'la meydan okumaya girişti!

Türkiye seçime hazırlanırken Cumhurbaşkanlığı seçimleri dünya basınında geniş yankı bulmaya devam ediyor. Financial Times, Kılıçdaroğlu'nun 'hantal bir koalisyon'la acil bir meydan okumaya giriştiğini yazdı. Yunan Kathimerini ise, Türk seçmenlerin yalnızca bir cumhurbaşkanı seçmeyeceği yorumunu yaparak Erdoğan'ı Atatürk'ten bu yana Türkiye'deki en güçlü lider olarak tanımladı.

GENEL 09.03.2023, 13:04
Financial Times: Kılıçdaroğlu 'hantal bir koalisyon'la meydan okumaya girişti!



     

Financial Times, Kılıçdaroğlu'nun 'hantal bir koalisyon'la acil bir meydan okumaya giriştiğini yazdı.

FINANCIAL TIMES: 'HANTAL BİR KOALİSYON'
'Türk muhalefetinin adayı Erdoğan'a meydan okumak için çetin bir mücadeleyle yüzleşiyor' diyen İngiliz Financial Times, Altılı Masa'daki partilerin ortak aday için aralarındaki şiddetli rekabeti bir kenara koyduğu yorumunu yaptı.

Financial Times, hafta başında adaylığı ilan edilen Kemal Kılıçdaroğlu'nu ise CHP ile iki referandum ve daha da kötüsü arka arkaya dört genel seçim yenilgisi almış, alçak sesle konuşan bir ekonomist olarak tanımladı.

Türk seçmeninin belki de daha sıkıcı cumhurbaşkanına hazır olduğunu savunan gazete, Kılıçdaroğlu'nun muhalif bloktaki partiler tarafından aday seçilmesini ise 'karmaşık' olarak niteledi.

13 yıldır Türkiye'nin ana muhalefet partisini yöneten Kılıçdaroğlu tercihinin ıstırap veren müzakerelerin ardından geldiğini kaydeden Financial Times, muhalif blok için "İçerisinde İslamcılar, milliyetçiler ve daha liberal eğilimli yer aldığı 'hantal' bir koalisyon" cümlesini kurdu. CHP liderinin bir araya getirdiği söz konusu koalisyonla bu noktada acil bir meydan okumaya giriştiğini aktaran gazete, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in geçen hafta masayı terk etmesiyle Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin şüphelerin duyurulmadan önce ortalığa saçıldığını yazdı.

Akşener'in İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarına cumhurbaşkanlığı yardımcılığı vaadiyle masaya döndüğünü bildiren Financial Times, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş için ülkenin en tanınmış politikacılarından ikisi tanımını kullandı.

74 yaşındaki Kılıçdaroğlu ve ortaklarının Türkiye'yi yeniden parlamanter sisteme döndürme arayışında olduğunu vurgulayan gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yükselen fiyatlar ve TL'deki değer kaybına rağmen muhafazakar ve dindar seçmen arasında popülerliğini koruduğunu aktardı. Erdoğan için 'kurnaz bir kampanyacı' ifadesini kullanan gazeteye konuşan analistlere göre, halihazırda seçmenlerin yüzde 10-15'lik bölümü kararsız.

KATHIMERINI: ATATÜRK'TEN BU YANA EN GÜÇLÜ LİDER
Yunan Kathimerini gazetesi ise, 'Yaklaşan seçimlerde Türkiye'de tehlikede olan ne?' başlıklı bir yazı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarının en büyük testiyle karşı karşıya olduğunu savunan Kathimerini'ye göre, Mayıs ayındaki seçimlerde yalnızca bir cumhurbaşkanı belirlenmeyecek. Yazıya göre, seçimler Türkiye'nin kimin tarafından yönetileceğinin yanı sıra nasıl yönetileceğine, ekonominin nereye gittiğine, Ukrayna'da ve Ortadoğu'daki çatışmaları hafifletmek için oynayabileceği muhtemel role de karar verecek.

Muhalefetin mevcut iktidarın politikalarını terse çevirme sözünü verdiğini yazan Kathimerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atatürk'ten bu yana Türkiye'deki en güçlü lider olarak tanımladı. Erdoğan'lı Türkiye'nin Ortadoğu ve ötesinde askeri gücünü kanıtladığını belirten gazete, Suriye'den Irak'a, Libya'dan Azerbaycan'a gerçekleşen operasyonlar ve sunulan askeri destekleri sıraladı.

Anketlerin kıyasıya bir yarış beklediği seçim kararının Erdoğan tarafından 10 Mart tarihinde resmen duyurulacağı aktarılan haberde, HDP'nin seçim sonuçlarında kilit önemde olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu