Son Dakika
banner1

15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin güvenlik konsepti değişti

FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından başta terörle mücadele ve güvenlik konsepti olmak üzere Türkiye'nin gerçekleştirdiği yeniden yapılanma 24 TV'de ekrana gelen Fikr-i Takip programında masaya yatırıldı.

GENEL 13.07.2021, 15:09
15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin güvenlik konsepti değişti

Türkiye'nin başta askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumuna sızan ve gerçek amaçlarını 15 Temmuz'da açığa çıkaran FETÖ'nün, darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti. 15 Temmuz öncesinde devletin kritik noktalarına nüfuz eden terör örgütü özellikle güvenlik bürokrasisindeki yapılanmasıyla terörle mücadeleyi sabote ediyordu.

15 Temmuz öncesinde Hendek terörü ve diğer terör saldırılarının 15 Temmuz sonrası süreçte sona erdirilebildi. 15 Temmuz'un ardından FETÖ'cü hainlerin temizlenmesi ve Türkiye'nin güvenlik konseptinin değişmesi bu süreçte etkili oldu. Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası, başta terörle mücadele ve güvenlik konsepti olmak üzere gerçekleştirdiği yeniden yapılanma 24 TV'de ekrana gelen Fikr-i Takip programında masaya yatırıldı.

İşte 15 Temmuz sonrası süreç

Türkiye bir yandan Emniyet, TSK, Yargı, ve kamu kurumlarındaki FETÖ'cüleri deşifre edip tasfiye ediyor, diğer yandan da ulusal güvenlik meseleleriyle ilgili kritik hamleler yapıyordu.

Gaziantep'te kına gecesine terör örgütü DEAŞ'ı yaptığı kanlı saldırı sonrası Türkiye Suriye'deki terörü bitirme kararı aldı. Fırat Kalkanı Harekatı, 15 Temmuz darbe girişimden kısa süre sonra geldi. 24 Ağustos'ta Türkiye, Suriye'ye girdi. 72 şehit verdiğimiz harekatta terör örgütü DEAŞ'ın bölgeden temizlenmesi 217 gün sürdü. Türkiye, terör örgütü DEAŞ'a karşı kara gücüyle çatışan ilk ve tek ülkeydi.

Türkiye Fırat Kalkanı harekatıyla aynı zamanda tüm dünyaya FETÖ'cüleri oluşturduğu ağır tahribata karşın güvenlik güçlerinin ne kadar kuvvetli olduğunu da göstermiş oldu.

Türkiye 15 Temmuz sonrası Suriye'de 4 yılda 4 büyük harekat yaptı. Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytin Dalı Operasyonu, Bahar Kalkanı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatları tüm dengeleri değiştirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Resulayn, Tel Abyad, Suluk dahil olmak üzere 600 yerleşim yerini 9 günde terörden temizledi.

HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMADI

Ancak 15 Temmuz'dan sonra ülke güvenliği konusunda . Türkiye ABD'ye rağmen teröristleri bulduğu her noktada vuracağını tüm dünyaya gösterdi

Türkiye'nin güvenlik paradigmasında önemli bir değişiklik oldu. Eskiden de sınır ötesi operasyonlar yapılırdı. Ancak TSK girer, teröristleri kovalar ve çıkardı. Oysa 15 Temmuz sonrası "ara, bul, yok et, yerleş" parolası kullanıldı. Yani Türkiye teröristleri temizlediği yerlerde üs bölgeleri kuruyordu.

Haftanin, Zap, Avaşin ve Basyan kampları teröristlerden temizlendi.

ABD'YE BEL BAĞLAYAN PKK/YPG'Yİ SARSTI

Kırmızı, turuncu, yeşil, gri kodlu teröristler birer ikişer etkisiz hale getirildi. Sofi Nurettin gibi terör örgütünün kritik isimlerinin vurulması, lojistik hatlarının koparılması, ABD'ye bel bağlayan PKK/YPG'yi sarstı.

YÜZLÜ RAKAMLARA KADAR DÜŞÜRÜLDÜ

Türkiye, sınır ötesinde kurduğu güvenlik kuşağı ile teröristlerin sızmasını öylesine zorlaştırdı ki teröristler paramotorlarla sınır hattını geçmeye dahi çalıştı.

Türkiye bir yandan da yurt içindeki teröristleri etkisiz hale getirmek için peş peşe operasyonlar yaptı. Böylece bir dönem sayıları 5 binli rakamlarla dile getirilen terörist sayısı yüzlü rakamlara kadar düşürüldü.

Terör örgütü PKK'nın örgüt yapılanmasına darbe vurulurken ülke içindeki kaynakları da kurutuldu.

Gençlik kampı adı altında çocukları terör örgütüne götüren, devletin millet için gönderdiği bütçeyi Kandil ile paylaşan HDP'li başkan ve yöneticiler görevden alındı... PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya da bu süreçte operasyonlarla darbe vuruldu. kayyumlar eliyle bölgeye hizmet seferberliği başlatıldı.

YENİ BİR DÖNEMİN KAPISI ARALANIYORDU

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmeye evet dedi... Yeni Türkiye'nin inşası ve vesayet odaklarına son vermek için artık yeni bir dönemin kapısı aralanıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran 2018'de Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başkanı olarak tarihe adını yazdırdı.

GERÇEKLEŞTİRİLEMEMİŞ BİR HAYAL'Dİ'

Ayasofya Camii'nin ibadete açılması da yine 15 Temmuz sonrası dönemde tarihe not düşülmesi gereken büyük bir adımdı.

143 sene önce Abdülhamid Han'ın yaptırmaya çalıştığı, sonrasında gelen hükümetlerin darbelerle saldırılarla karşı karşıya kaldığı gerçekleştirilememiş bir hayaldi.

TÜM TEHDİTLERİNE KARŞIN TÜRKİYE GERİ ADIM ATMADI

Türkiye NATO üyesi olmasına karşın esas tehdidin batıdan olduğuna da karar verdi. Özellikle ABD ve Batı'nın FETÖ'cü teröristlere sahip çıkması, PKK/YPG'ye yapılan silah yardımları kırılma noktaları oldu.

Bu yüzden Rusya'dan s-400 hava savunma sistemleri alınması için kollar sıvandı. ABD'nin tüm tehditlerine karşın Türkiye geri adım atmadı.

ENERJİ HAMLELERİ

Türkiye 15 Temmuz sonrası enerji alanında bağımsız olmak için de kritik hamleler yaptı. Fatih sondaj gemisinin alınmasıyla başlayan hamleler Afrika kıtasında petrol doğalgaz arama anlaşmalarına kadar uzandı.

Akdeniz'de, Karadeniz'de sismik incelemeler araştırmalar peş peşe yapılan hamleler oldu. En sonunda müjdeyi Başkan Erdoğan paylaştı... Türkiye Karadeniz'de fatih sondaj gemisiyle Sakarya sahasında doğalgaz rezervi keşfetti. Hem de 405 milyar metreküp büyüklüğünde...

TÜRKİYE AKDENİZ'İ DE BOŞ BIRAKMADI

Türkiye Karadeniz'de büyük keşifler yaparken Akdeniz'i de boş bırakmadı. doğu akdeniz'de sismik incelemeler, sondaj faaliyetleri gerçekleştirildi.

Sondaj gemisinde çalışan yabancı uyruklu mühendislere işi bırakmaları için baskı yapılıyor, vatandaşlıktan çıkarılma tehditleri geliyordu. Onlar da Türk vatandaşı olmaya karar verdi. Türk bayrağının altında çalışmayı sürdürdü.

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Mısır ve BAE üzerinden kurulan güç ekseni Akdeniz'de hamleler yaparken Türkiye Mavi Vatan'ı koruma konusunda geri adım atmayacağını gösterdi.

AFRİKA KITASINDA DA KRİTİK BİR HAMLE

Akdeniz'den sonra Türkiye Afrika kıtasında da kritik bir hamle yaptı. Zira Türkiye'nin verdiği destek sonrası darbeci General Hafter'e yatırım yapanların tüm planları bozuldu.

Türkiye'nin verdiği destekle Hafter güçleri püskürtüldü. Darbeci General'in ülkeyi ele geçiremeyeceği anlaşılınca batıdaki desteği de azaldı. Bu süreçte Türkiye Libya ile petrol anlaşmaları da yaptı. Libya'da siyasi istikrar sağlandıkça Türkiye'nin etkisi de arttı.

DIŞ POLİTİKA

Türkiye batı eksenli siyasete karşı denge arayışlarını sürdürdü. Suriye konusunda Rusya ve İran ile yürütülen Astana süreçleri dünyaya mesaj veriyordu. Bölgede Türkiye'siz yapılan planların boşa çıkacağı ilan ediliyordu.

Bir başka kritik hamle Kıbrıs için geldi. Annan planına hayır demesine karşın Avrupa Birliği üyesi yapılan Rumlara karşı meydan okuma anlamına gelen hamle Maraş'la geldi.

Türkiye'nin tam desteğini alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kapalı Maraş bölgesini açma kararı aldı. Üstelik Rum kesiminden Maraş'ta yatırımları olanlara da gelebilirsiniz çağrısı yapıldı.

TÜRK SİHALARI SAVAŞ DOKTRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Türk SİHA'ları Karabağ'da savaş doktrini değiştirdi. Ermeni güçleri perişan oldu. Azerbaycan ordusu 44 günde kesin bir zafer elde etti.

Bakü'deki resmi geçit töreninde Başkan Erdoğam ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in verdiği poz, tüm dünyaya verilen bir millet iki devlet mesajıydı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu