Son Dakika
banner1

Türkiye Ortadoğu'nun 1 numaralı silah ihracatçısı

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi ülkelerinde silah üretimi ve bunların ihracatı artıyor. Türkiye ise bu pastadan önemli bir pay almış durumda.

EKONOMİ 10.11.2022, 11:23
Türkiye Ortadoğu'nun 1 numaralı silah ihracatçısı


 

Bölgenin öne çıkan silah ihracatçısı: Türkiye

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (Sipri) 1 Kasım'da yayımladığı rapora göre, askeri alandaki ihtiyaçlarını Rusya ve ABD gibi uluslararası güçlerden karşılayan bölge ülkeleri, kademeli olarak yerel silah üretimine ve ihracata başvuruyor.

Raporda, bölgede başlıca silah ihracatçısı olarak İsrail'in öne çıktığı belirtilirken son dönemde Türkiye ve İran'ın da önde gelen ihracatçılar arasında yer aldığının gözlemlendiği ifade ediliyor.

Rusya-Ukrayna savaşından önce Türkiye, 2017-2021 yılları arasında dünyada silah ihracat eden ülkeler arasında 12. idi. Ancak Türkiye, Ukrayna'ya tedarik ettiği Bayraktar TB2'lerin yanı sıra kısmen veya tamamen ürettiği ve ihraç etmekte olduğu zırhlı araçlar, gemiler, füzeler ve insansız hava araçları aracılığıyla bölgede öne çıkan silah ihracatçısı ülkelerinden biri oldu.

Diğer yandan ise İran, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya Kiev yönetimi karşısında insansız hava araçları sağlayarak, ihracat konusunda ilerledi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise, yabancı şirketlerle anlaşarak ülkelerinde üretilen bazı malların kendilerinden satın alınmasını teşvik etti.

Kaynak: Mepa News

Yorumlar (0)
12
az bulutlu