Son Dakika
banner1

Muhalefet medyasından Merkez Bankası'na operasyon girişimi!

Dünyayı sarsan Kovid-19 salgını nedeniyle dünyanın hemen hemen tüm merkez bankaları geçtiğimiz yılı zararla kapattı. Türkiye'deki muhalif medya ise diğer merkez bankalarının zarar verilerini vermeyerek TCMB'nin zararını hükümete bağladı.

EKONOMİ 16.04.2024, 18:04
Muhalefet medyasından Merkez Bankası'na operasyon girişimi!

2019 yılında ortaya çıkan Kovid-19 virüsü pandemisi tüm dünyayı etkiledi. Dünyadaki üretimin çok büyük bir oranda durması ve tüm dünyada uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle dünya ekonomisi ağır bir darbe aldı. Kovid-19'un ortaya çıkardığı maliyetler ise gün yüzüne çıkmaya başladı. 

DÜNYA MERKEZ BANKALARI ZARAR AÇIKLADI

Kovid salgınının başlangıcının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen dünya ülkelerinin ekonomileri henüz normale dönemedi. Dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları peş peşe zarar açıklamaya başladı. ABD Merkez Bankası FED'den Avrupa Merkez Bankası ECB'ye kadar ekonomi piyasasının ağırlığını elinde bulunduran çok sayıda kurum 2023 yılını büyük zararla geçirdi.

Kovid salgını sonrası enflasyonlarını öngöremeyen ve bu dönemde sert faiz artışları uygulayan ABD Merkez Bankası FED, dünyadaki zarar sıralamasında ilk sırayı aldı. FED 2023 yılını 114,3 milyar dolar zararla kapattı. 

Avrupa Merkez Bankası ECB ise 2004'ten bu yana ilk kez zarar etti. ECB geçtiğimiz yıl 1,3 milyar avro zarar ederek geçirdi. 

Almanya Merkez Bankası'nın 1979'dan beri ilk defa zarar açıkladığı 2023'te, İsviçre Merkez Bankası 3,2 milyar İsviçre frangi, Hollanda Merkez Bankası ise 3,5 milyar avro zarar ettiğini duyurdu

TCMB DE ZARAR ETTİ

Koronavirüs Türkiye ekonomisini de derinden etkiledi. Kovid salgını sonrası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da geçtiğimiz gün açıkladığı verilerde 2023 yılını zararla kapattığını duyurdu. TCMB'nin 31 Aralık 2023 tarihinde sona eren 92'inci Hesap Dönemi Bilançosu'nda 818,2 milyar lira zarar oluştuğu ortaya çıktı. 

MUHALEFET MEDYASI OPERASYONA GİRİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 'zarar' açıklamasının ardından muhalefet medyası bugünkü manşetlerinde adeta TCMB'ye operasyona kalkıştı. Dünyanın neredeyse tüm merkez bankalarının 2023 yılında zarar açıkladığını görmezden gelen ve haberlerinde bu verilere yer vermeyen Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri "Merkez çöktü faturası halka", "İnadın bedeli 25 milyar $" başlıklarıyla okuyucularının karşısına çıktı. 



Haberlerinde koronavirüs pandemisinin ekonomiye olan etkisine yer vermeyen gazeteler, zararın tamamını kur korumalı mevduata ve iktidara bağladı. Birgün gazetesi "Merkez Bankası 818,2 milyar TL zarar ettiğini açıkladı. Uzmanlar KKM'yi işaret ederek "Dünyanın en pahalı iktisadi deneyinin faturasını halk ödeyecek" ifadelerine yer verirken Cumhuriyet Gazetesi ise "İKTİDARIN "nas" vurgusuyla dini ideolojiyi referans yapıp "Faiz sebep, enflasyon netice" görüşünün ekonomi üzerindeki yıkımı her geçen gün daha da gözler önüne seriliyor. Ekonomistler tarafından "akıldışı ve bilimdışı" olarak nitelendirilen, 2021-2023'te uygulanan politika nedeniyle Merkez Bankası zarar açıkladı." ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: HABER7

Yorumlar (0)
12
az bulutlu