Son Dakika
banner1

EYT’lilere müjde üzerine müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yala takılanlar için yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı. Bakan Bilgin, 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verileceğini açıkladı. İşte detaylar...

EKONOMİ 28.04.2023, 09:35
EYT’lilere müjde üzerine müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, deprem bölgesindeki 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan EYT'lilere refah payı verileceğini açıkladı.

17

     

EYT’lilere müjde üzerine müjde - Sayfa 2

Bakan Bilgin'in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

27

     

EYT’lilere müjde üzerine müjde - Sayfa 3

MAAŞLAR BİRİKİYOR!

“EYT'de deprem bölgesinde müracaat edenlere öncelik verdik. Şimdi 1 milyon kişi yaklaşık ilk maaşını aldı. Alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu. TBMM jest yaptı, onların fazla mesailerini artırdı. 1 milyona giden rakam yaptılar. Gecikenler endişe etmiyorlar, çünkü birikmiş olarak alacaklar.

37

     

EYT’lilere müjde üzerine müjde - Sayfa 4

MAĞDURİYETİN SEBEBİ KANUNUN GERİYE DOĞRU İŞLETİLMESİ

Yeni kanuna göre girenler için bir mağduriyet yok. 1 gün sonra girmişseniz, 1 gün sonra size bir haksızlık yapılmıyor. Bilinen bir kanunla işe başlıyorsunuz. Mağduriyetin sebebi şu; kanunun geriye işletilmesi. Hukuk kuralının ihlalinden ötürü mağduriyet oluşmuştur. Oradaki yaş ortalaması 49.9'du. Yaklaşık EYT 50 yaşına geldi. 50 yaş da genç tabii ki çalışanların için. 65'e kadar çalışabilir. Ama 34 yaşında, 45 yaşında emekli olmanın getirdiği sorunları, emeklilik fonuna yapacağı yükü ortadan kaldırabilecek bir şey. Biz de yaklaşık alt sınırı 3 çalışana bir emeklilik.

47

     

EYT’lilere müjde üzerine müjde - Sayfa 5

Bu reformdan önce 2.3 çalışana bir emeklilik düşüyordu. Şimdi bu sayı 1.9'a düşecek. Emeklilik sisteminin sürdürebilmesinde sorun çıkıyor. Bu sorunu Türkiye istihdam yaratarak aşacak. Büyüyerek aşacak. Türkiye özellikle sanayide büyüyerek sorunu çözdü. Bunu daha da ileriye taşımamız lazım.

57

     

EYT’lilere müjde üzerine müjde - Sayfa 6

TAM MAAŞ MAYIS'TA

EYT'de yığılma olmuyor. ‘Beklemede' denilen dosya değerlendiriliyor. Bu soruların en geç Mayıs ayı içinde cevabını alacak. 1 milyona doğru gidiyoruz. Toplam müracaat 1 milyon 700 bin civarında. Bir kısmı prim gün sayısı eksik, diğer şartlar tutmuyor. Kısa sürede onlar tamamlanacak.

67

     

EYT’lilere müjde üzerine müjde - Sayfa 7

EMEKLİLERE YENİ MÜJDE

6 ayda bir çalışanlarımızın, özellikle kamu çalışanları, emekliler de onların içinde, maaşlarıyla ilgili düzenleme yapıyoruz. Refah payını bu defa farklılaştırarak 7 bin 500 liranın üzerinde olanların da maaşlarını farklılaştıracak şekilde düzenliyoruz. Yaklaşık 7 bin 500 lira alanların sayısı 9 milyon. Toplamda 15 milyon emeklimiz var. 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verilecek.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu