Son Dakika
banner1

EYT'nin ayrıntıları netleşti! Prim gün şartında işe giriş tarihi detayı

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifi bugün Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifinin ayrıntılarını açıkladı.

EKONOMİ 30.01.2023, 12:43
EYT'nin ayrıntıları netleşti! Prim gün şartında işe giriş tarihi detayı


4 maddelik teklife göre yaş şartı olmadan prim gün sayısını dolduran herkes emekli olabilecek. Prim gün şartı ise sigortalılık tarihine göre farklılık gösterebiliyor. İşaret edilen mevzuatta; prim gün sayısı işe giriş tarihine göre SSK'da 5000-5975 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise 7200-9000 gün olarak belirlenmişti. İşte işe giriş tarihine göre prim günleri....

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, EYT kanun teklifinin detaylarını canlı yayında paylaştı.

AYRINTILAR BELLİ OLDU

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

3 şeyi düzenliyoruz. 4 maddeden müteşekkil bir teklif. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe biri yürütmeye ilişkin 4 maddeden müteşekkil EYT'ye has, yalın, sadece, uygulanabilirliği basit ve en genel, en kapsamlı şekilde hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor.

MADDE 1

EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdir. Birinci düzenlememiz aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması, mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme haklarına sahip.

"YAŞ ŞARTINA BAĞLI OLMAKSIZIN EMEKLİ OLABİLECEK"

8 Eylül 1999, bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999'dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek.

MADDE 2

İkinci olarak neyi düzenliyor teklifimiz. Bu konuda çalışma hayatımızın desteklenmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işverenimizin de iş yerinin de lehine sonuçlanması amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine'miz üstleniyor. Bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.

İŞVERENLERE EYTLİ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ 500 TL DESTEK

Buna göre her çalışan için iş yerlerine 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda, işverenlere tüm çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 TL destekleme yapılacak.

MADDE 3

3. düzenlememiz taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenleme ile daimi işçi statüsüne geçen bütün yüzbinlerce çalışanımızla ilgili dokunuşta bulunuyoruz. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 maddesinde düzenlenen emekliliğe hak kazanıldığı taktirde iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz.

MADDE 4

Zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında kaldırıyoruz. Değerli arkadaşlar çok değerli basın mensupları, aziz milletim bu konuda yaptığımız düzenleme sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın 2022 yılının son Kabine toplantısı sonrasında bütün kamuoyuna deklare ettiği çerçevenin kanun teklifine dönüştürülmesidir. Bu irade sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu sağlam bir iradedir. EYTli kardeşlerimizin taleplerinin yerine getirilmesi iradesidir.

"EN GEÇ SALI VEYA ÇARŞAMBA YASALAŞACAK"

Biz bugün teklifimizi sunduk. Resmi Gazete'de yayınlandığında yürürlüğe girecek. 5 milyon vatandaşımızı süreç içerisinde etkileyecek. 2 milyon 250 bin çalışanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek. Emekliliği hak edenler tercihini kendisi yapacak. İnşallah bu hafta Plan Bütçe Komisyonu'nda bunu görüşmeyi planlıyoruz. En geç haftaya Salı veya Çarşamba günü EYT'nin yasalaşmasını öngörüyoruz.

"ŞUBAT AYINDA RESMİ GAZETE'DE OLACAK"

Şubat ayında Resmi Gazete'de yürürlüğe girerek emeklilik başvuruları yapılabilecek. İster e-Devletten ister bizzat Sosyal Güvenlik Kurumları veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaat ederek emekli olmak için başvurabilecekler. EYT'lilerin daha az maaş alacağı ve farklı statüde olacağı asparagastır.

PRİM GÜN SAYISI İŞE GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Akbaşoğlu'nun işaret ettiği mevzuata göre prim gün sayısı işe giriş tarihine göre değişiyor. Buna göre prim gün sayısı işe giriş tarihine göre SSK'da 5000-5975 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise 7200-9000 gün olarak değişiyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu