Son Dakika
banner1

Emekli ve memura 5 aylık zam farkı kesinleşti.. İşte tablo

Temmuz 2023'te uygulanacak emekli zammı ve memur maaş zammı netleşiyor. Mayıs ayı enflasyon rakamları ile Temmuz zammı için 5 aylık zam oranı kesinleşti. SSK ve Bağ-Kur emekli ve memur maaşları için 1 veri kaldı. Yeni Meclis'te yasama dönemi başlarken Kabine de belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini Vedat Işıkhan üstlendi. Asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammı ile diğer ekonomi düzenlemeleri için Meclis'in 15 Temmuz'a kadar çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor. Kesinleşen 5 aylık oranlara göre eflasyon farkı ile emekli ve memur Ocak zammı ne kadar oldu? 6 aylık enflasyon farkı ne kadar olacak? 

EKONOMİ 05.06.2023, 16:34
Emekli ve memura 5 aylık zam farkı kesinleşti.. İşte tablo

Emekli ve memur Temmuz zammı 2023 için veriler gelmeye devam ediyor. Birçok kalemde direkt olarak etkili olacak Mayıs ayı enflasyon oranı TÜİK tarafından duyuruldu. Emekli ve memur zammı ile Türkiye'de milyonlarca vatandaşın geliri yükselecek. Temmuz zammı için artık sadece 1 veri kaldı. Emekli ve memur Temmuz zammı için 1 aydan az bir zaman kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temmuz döneminde uygulanacak asgari ücret, emekli zammı ve memur maaş zammı için çalışmalarına 2 ay önceden başladı. Yeni Kabine belli oldu ve Meclis çalışmalarına başladı. Hükümetin ilk yapacağı düzenlemeler arasında asgari ücret, emekli ve memur zammı bulunuyor. Burada maaşlara ek zam verilerek milli gelir üzerindeki artışlar tabana yayılacak. Başkan Erdoğan talimatı verdi.

MAYIS 2023 ENFLASYON ORANI BELLİ OLDU

Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olacak Mayıs ayı enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,04, yıllık bazda ise yüzde 39,59 olarak gerçekleşti.

ENFLASYONDA SON 17 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Bu rakamlar son 17 ayın en düşük enflasyon oranı olarak dikkat çekti.

EMEKLİ VE MEMUR 5 AYLIK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

TÜİK'in Mayıs enflasyon rakamlarını açıklaması sonrası 5 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Aralık ayında 1128,45 olan TÜFE endeksi, 1300,60 seviyesine yükseldi. Böylece 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 oldu.

Böylece 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 15,26 oldu. Enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise 13,13 oldu.

5 AYLIK ENFLASYON: 15,26
5 AYLIK SSK-BAĞKUR ZAMMI: 15,26
5 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI: 7,13
5 AYLIK MEMUR ZAMMI: 13,13

5 AYLIK ZAM ORANINA GÖRE REFAH PAYI HARİÇ MEMUR MAAŞLARI TABLOSU

5 AYLIK ZAM ORANINA GÖRE REFAH PAYI HARİÇ MEMUR EMEKLİSİ MAAŞLARI TABLOSU

EMEKLİ VE MEMUR 4 AYLIK ZAM ORANI YÜZDE KAÇTI?

Geçtiğimiz ay TÜİK'in Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşmiş rakamlar şöyle gerçekleşmişti;

4 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,224 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,22Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 64 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 7,084 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 13,08 oldu.

YENİ HÜKÜMETİN YAPACAĞI İLK DÜZENLEMELER MAAŞLARA ZAM OLACAK

Emekli ve memur Temmuz zammı için geri sayım başladı. Yeni dönemde enflasyon farklarının yanında maaşlar refah payı ile belirlenecek. Yılın ilk 6 ayı için kamu işçisine verilen yüzde 45'lik zam oranı önemli bir referans değer olarak masada yer alıyor.TBMM'DE YENİ YASAMA DÖNEMİ BAŞLADI VE KABİNE BELLİ OLDU

TBMM'de yeni yasama dönemi başladı ve yeni Kabine belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan oldu. Ekonominin dümeninde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olacak.YENİ MAAŞLARIN TEKNİK VE BÜTÇE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Yeni Kabine'nin ve Meclis'in önündeki ilk düzenlemeler asgari ücret, emekli ve memur zammı olacak. Bakanlıklarda devir teslim töreninin ardından yapılacak düzenlemeler için çalışmalar hız kazanacak. Çalışma Bakanlığı yapılacak düzenlemelerin teknik taslak çalışmalarını, Hazine'de bütçesini hazırlıyor.

MEMUR MAAŞLARI İÇİN 5'Lİ ARTIŞ

Enflasyon farkı + Toplu sözleşme zammı
Refah payı
Memura kira yardımı
En düşük memur maaşı net 22 bin TL olacak
Maaşlara ince ayar

EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN REFAH PAYI VERİLECEK

En düşük emekli maaşı yükselecek6 aylık enflasyon oranı ile Temmuz zammıRefah payı

EMEKLİ ZAMMI İÇİN ÖRNEK HESAP

Örneklendirecek olursak;

7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek.

7 bin 500-10 bin => Yüzde 45 zam10 bin-15 bin TL => Yüzde 40 zam15 bin-20 bin TL => Yüzde 35 zam20 bin ve üzeri => Yüzde 30 zam

Burada yukarıdaki tablodaki zamların belirlenmesi durumunda, örneğinde 10 bin TL alan emeklinin maaşı 4 bin TL artacakken, 20 bin TL alan emeklinin maaşı yüzde 30 zamla 6 bin TL artacak.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu