Son Dakika
banner1

Putin saldırının sorumlusunu açıkladı.. Kanlı bir intikam olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cumartesi günü, Rusya'nın Ukrayna'ya kaçmaya çalışan dört silahlı kişiyi tutukladığını söyleyerek, Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen ve en az 133 kişinin ölümüne yol açan "barbarca terör saldırısının" arkasındakileri cezalandıracağına söz verdi.

DÜNYA 23.03.2024, 23:13
Putin saldırının sorumlusunu açıkladı.. Kanlı bir intikam olacak

Putin saldırının sorumlusunu buldu.. Kanlı bir intikam olacak

Ölü sayısı 133'e yükselirken Putin, konser salonu saldırılarına misilleme sözü verdi…

Kiev herhangi bir bağlantıyı şiddetle reddetti ve Putin, saldırıyla ilgili kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada İslam Devleti'nin sorumluluk iddialarına herhangi bir atıfta bulunmadı.

Kamuflajlı silahlı kişilerin Cuma akşamı Moskova'nın kuzeyindeki Krasnogorsk banliyösündeki Crocus Belediye Binası'na baskın yapması ve ardından binayı ateşe vermesi sonucu en az 133 kişi hayatını kaybetti.

Cihatçı grup saldırıyı üstlendi ve Cumartesi günü bir Telegram kanalında saldırının "İslam'la savaşan ülkelerle devam eden şiddetli savaşın" bir parçası olarak "makineli tüfekler, bir tabanca, bıçaklar ve yangın bombalarıyla silahlanmış dört IŞİD savaşçısı tarafından gerçekleştirildiğini" yazdı. ”.

Bu, neredeyse yirmi yıldır Rusya'ya düzenlenen en ölümcül saldırı ve İslam Devleti'nin Avrupa'da üstlendiği en ölümcül saldırı.

Rus yetkililer, hastanelerde 100'den fazla kişinin yaralanmasıyla ölü sayısının daha da artmasını bekliyor.


Putin Cumartesi günü televizyondan ulusa hitaben yaptığı konuşmada, "Teröristlerin, katillerin, insan olmayanların... tek bir kaçınılmaz kaderi var: İntikam ve unutulma" dedi.

'Barbarca'

Saldırıya “barbar, terörist eylem” olarak adlandırılan “dört doğrudan failin hepsi ... insanları vuran ve öldüren herkes bulundu ve gözaltına alındı” dedi.

"Kaçmaya çalıştılar ve Ukrayna'ya doğru gidiyorlardı, burada ön verilere göre Ukrayna tarafında devlet sınırını geçmeleri için bir pencere hazırlandı" diye ekledi.

Putin ayrıca saldırganları "Nazilere" benzeterek saldırının "vahşet, Rusya'ya ve halkımıza yönelik bir saldırı" olduğunu söyledi.

Pazar gününü ulusal yas ilan etti.

FSB güvenlik servisi, Rusya'nın Cumartesi günü saldırıyla ilgili olarak 11 kişiyi tutukladığını söyledi.

Putin, "Bu suçun tüm failleri, organizatörleri ve emrini verenler, adil ve kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır" dedi.

FSB Cumartesi günü erken saatlerde saldırganların Ukrayna'da "temasları" olduğunu ancak daha fazla ayrıntı vermediğini söyledi.


Cumhurbaşkanlığı yardımcısı Mykhailo Podolyak yaptığı açıklamada, son iki yıldır Rus askeri saldırısıyla karşı karşıya kalan Kiev'in, saldırıyla "hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi.

En az 133 kişi öldürüldü

Büyük suçları soruşturan Rusya Soruşturma Komitesi, kurtarma ekiplerinin cumartesi günü hala bölgede çalıştığını ve yanmış binadan cesetleri çıkardığını söyledi.

Telegram'da yapılan açıklamada, "Acil servisler enkazı temizlerken daha fazla ceset buldu" dedi.

"Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 133'e yükseldi. Arama çalışmaları devam ediyor."

Moskova bölgesinin valisi, kurtarma ekiplerinin bölgeyi "birkaç gün" daha taramaya devam edeceğini söyledi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na göre, çoğu kritik durumda olan yaklaşık 107 kişi hâlâ hastanedeydi.

İslam Devleti grubu Cuma günü, savaşçılarının Moskova'nın eteklerinde "büyük bir toplantıya" saldırdığını ve "üslerine güvenli bir şekilde geri çekildiğini" söyleyerek sorumluluğu üstlendi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bazı görgü tanıklarının üst katlardaki silahlı kişilerin tezgahlardan geçerken insanlara ateş ettiğini kaydetti.

Soruşturma Komitesi daha sonra "teröristlerin, yaralılar da dahil olmak üzere seyircilerin bulunduğu konser salonu binasını ateşe vermek için yanıcı bir sıvı kullandığını" söyledi.

Müfettişler, 6.000 kişilik mekanı saran yangının ardından insanların hem kurşun yaralarından hem de duman solumasından öldüğünü söyledi.

Cuma günü alevler hızla mekana yayıldı ve konsere gidenler çığlıklar atarak acil çıkışlara koştu.

Kan kuyrukları

Putin, saldırının başlamasından 18 saat sonra Cumartesi günü yaptığı ilk kamuoyu açıklamasında İslam Devleti'nin sorumluluk iddiasına değinmedi.

Devlet tarafından işletilen RT medya kuruluşunun başkanı Margarita Simonyan Cumartesi günü, her ikisi de saldırıyı itiraf eden ancak bunu kimin organize ettiğini söylemeyen, kelepçeli iki şüphelinin sorgusu olduğu iddia edilen iki video yayınladı.


Güvenlik servislerine yakın olan Baza'nın da aralarında bulunduğu Rus Telegram kanalları ve bir milletvekili, şüphelilerden bazılarının Orta Asya'daki Sovyet sonrası bir ülke olan Tacikistan'dan olduğunu söyledi.

Tacikistan dışişleri bakanlığı, Rusya'nın TASS haber ajansına, "ülke vatandaşlarının terör saldırısına sözde katılımı" konusunda yetkililerin Moskova ile "yakın temas halinde" olduğunu söyledi.

Devlet medya kuruluşlarının yayınladığı videolara göre Moskova'da vatandaşlar, hastaneye kaldırılanlar için kan bağışında bulunmak üzere yağmur altında uzun kuyruklar oluşturdu.

RIA Novosti devlet ajansının bildirdiğine göre, bazı reklam panolarının yerini tek bir mumun bulunduğu anma posterleri aldı.

Pazartesi günü Moskova'da Rusya ile Paraguay arasında oynanacak hazırlık maçı da dahil olmak üzere ülke genelinde önemli etkinlikler iptal edildi.

Dünya liderlerinden kınama açıklamaları gelmeye devam etti.

ABD'nin uyarısı reddedildi

Saldırının ardından Rusya'nın güçlü istihbarat servisleri de ilgi odağı olmuştu.

Sadece üç gün önce Putin, Batı'nın Moskova'ya yakında bir saldırı düzenleneceği yönündeki uyarılarını, Rus vatandaşlarını korkutmak için tasarlanmış bir propaganda olarak açıkça reddetmişti.

7 Mart'ta Rusya'daki ABD büyükelçiliği, "aşırılık yanlılarının konserler de dahil olmak üzere Moskova'daki büyük toplantıları hedef alma yönünde yakın planlarının olduğuna dair raporların takip edildiğini" belirten bir güvenlik uyarısı yayınladı.

Washington Cuma günü yaptığı açıklamada, muhtemelen Moskova'daki "büyük toplantıları" hedef alan "planlı bir terör saldırısı" konusunda Rus yetkilileri doğrudan uyardığını söyledi.

Ancak geçen Salı günü FSB şefleriyle konuşan Putin şunları söyledi: "Bir takım Batılı resmi yapıların Rusya'da terör saldırıları olasılığına ilişkin son provokatif açıklamaları... açık bir şantaja ve toplumumuzu korkutma ve istikrarsızlaştırma niyetine benziyor." — AFP

Yorumlar (0)
12
az bulutlu